16/12/14

Στουρνάρας: Είχα χρέος να μιλήσω δημόσια για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους


 http://i2.wp.com/lykavitos.gr/wp-content/uploads/2014/12/stournarasgs.jpg?zoom=1.5&fit=800%2C9999


“Είχα χρέος να μιλήσω ανοικτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και τις αποφάσεις τους με γνώμονα την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας”, φέρεται να λέει σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες που συνομιλούν μαζί του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτά που είπε χθες δημόσια υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, τα έχει πει το τελευταίο διάστημα και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Πλην όμως όπως έλεγαν, στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται τίποτα από αυτά που λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπενθυμίζοντας τον προκάτοχο του κ. Γ. Προβόπουλό ο οποίος επίσης είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία το 2009 για το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και τους κινδύνους που ελλόχευαν, πλην όμως εκ των υστέρων αμφισβητήθηκαν οι συμβουλές του και τα καμπανάκια που είχε κτυπήσει.

Γι αυτό και ο κ. Στουρνάρας έκρινε πως είναι καθήκον του να φωτίσει εγκαίρως την πραγματική κατάσταση, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει και το τραπεζικό σύστημα αλλά και τα επιτεύγματα της εθνικής οικονομίας στα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συνομιλητές του κ. Στουρνάρα, υπενθύμιζαν πως υπό κανονικές συνθήκες η Ελλάδα θα έπρεπε έως τις 31-12-14 να εισπράξει 10,6 δισ. Ευρώ (7 δισ. από το ΔΝΤ, 1,8 από τον ESM και 1,8 δισ. από επιστροφή τόκων SMP-ANFAS). Λόγω όμως της μη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, τα λεφτά αυτά δεν θα εκταμιευθούν και λείπουν από τη χώρα.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αναγκάζεται να εκδίδει έντοκα γραμμάτια. Δηλαδή στην πράξη αναγκάζει τις τράπεζες να δανείσουν το ελληνικό κράτος, αποστερώντας σημαντική ρευστότητα η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα οδηγούνταν στην αγορά και η οποία στη συνέχεια θα επιδρούσε στον ευαίσθητο δείκτη της ανάπτυξης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me