31/12/14

Αντίπαλος μας είναι μόνο ο χρόνος και ο κακός μας εαυτός...

To 2015 έκλεισε με απώλειες κοντά στο 30% στον ΓΔ και με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στο ζενίθ της και με τις πρόωρες εκλογές για άλλη μία φορά στο προσκήνιο. Το 2014 τα είχε όλα μιας και μέχρι το πρώτο τρίμηνο έδειχνε ότι μπορεί να είναι η απαρχή μίας νέας προσπάθειας ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας παρόλα αυτά κατέληξε και πάλι να μας ξυπνήσει τις μνήμες του 2012 μιας και οι πολιτικοί μας κατόρθωσαν να πετύχουν το ακατόρθωτο. 

Η χώρα έχει περάσει 5 πολύ δύσκολα χρόνια με τεράστιες θυσίες και πολλά λάθη έχοντας καταφέρει παρόλα αυτά σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία του κράτους ενώ παράλληλα μπόρεσε να φέρει σε κάποια επίπεδα τα δημοσιονομικά της. Πλέον μένει να δούμε που θα μας βγάλουν οι αποφάσεις μας μιας και οι εκλογές αν μη τι άλλο μας φέρνουν πίσω χρονικά στην καλύτερη των περιπτώσεων χαλώντας την όποια ψυχολογία και κρατώντας στάση αναμονής σε όποια επένδυση θα μπορούσε να γίνει είτε από Ελληνικές είτε από ξένες δυνάμεις. 

Μπροστά μας δε,  έχουμε εκτός από την δημιουργία μία νέας κυβέρνησης που μπορεί να μας πάρει χρόνο,  να τελειώσουμε και την διαπραγμάτευση  με την Τρόικα  σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο θα κρίνει και την συνέχεια. Το ποιο πιθανό η νέα κυβέρνηση είναι να πάρει επιπλέον παράταση στο υπάρχον μνημόνιο μιας και ο χρόνος είναι πολύ μικρός οπότε το 2015 τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο φαίνεται να είναι χρόνος διαβουλεύσεων χωρίς ουσιαστικά νέα δεδομένα για την οικονομία.  Η ρευστότητα θα συνεχίσει να είναι πολύ περιορισμένη ενώ θυμίζουμε πως η οικονομία είναι πολύ ευαίσθητη στην παρούσα φάση κάτι που πρέπει να κάνει τις κινήσεις μας ιδιαίτερα προσεχτικές.

Εν κατακλείδι το 2015 φαίνεται να είναι μία χρονιά που το μόνο σίγουρο θα είναι το μεγάλο volatility και όλα δείχνουν πως η κατάσταση χρηματιστηριακά θα ξεκαθαρίσει μετά το πρώτο τρίμηνο. Τεχνικά αξίζει να αναφέρουμε πως η αγορά μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα θετική και πάλι με κατοχύρωση των 1050-1100 μονάδων ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως η οικονομία αλλά και αρκετές εταιρίες  είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2012 ενώ παράλληλα ο τραπεζικός κλάδος είναι υπό την σκέπη της ΕΚΤ . 

Μόνο αυτό μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους από την στιγμή που πολιτικά θα σταθεροποιηθούμε και από την στιγμή που η χώρα μέσα από διαπραγμάτευση καταλάβει πως η συμπόρευση με την Ευρώπη είναι μονόδρομος. Από την άλλη όλα δείχνουν πως το 2015 θα μας δείξει πως είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση στην οικονομία με δουλειά και όχι με ευχολόγια μιας και μεγάλο μέρος του κόσμου πιστεύει πως η κατάσταση μπορεί να επανέρθει στην πρωθύστερη κατάσταση σύντομα και με εύκολους τρόπους. Αντίπαλος μας είναι μόνο ο χρόνος και  ο κακός εαυτός μας. 

Ηλίας Ζαχαράκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me