14/11/14

TITAN: Οι συναλλαγματικές διαφορές 21 εκατ. ευρώ έκαναν την διαφορά

Κέρδη 28 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο
H πορεία ανάκαμψης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου Τιτάν συνεχίστηκε με αύξηση των πωλήσεων στις ΗΠΑ, βελτίωση της ελληνικής αγοράς από εξαιρετικά χαμηλή βάση και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στον αντίποδα, η Αίγυπτος παρουσίασε κάμψη αποτελεσμάτων λόγω περιορισμένης παραγωγής, αποτέλεσμα της παρατεταμένης έλλειψης φυσικού αερίου, λόγος για τον οποίο ο Όμιλος υλοποιεί επενδύσεις για χρήση στερεών και δευτερογενών καυσίμων, που θα οδηγήσουν σε σταδιακή αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του παραγωγικού δυναμικού από τα τέλη του 2014 κι έπειτα.

Αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών παρουσίασε βελτίωση το τρίτο τρίμηνο του 2014 και αυξήθηκε κατά 2% στα 308 εκατ. ευρώ, τα EBITDA παρέμειναν σταθερά και ανήλθαν σε 58 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 28 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Σημειώνεται ότι θετική επίδραση στα αποτελέσματα είχαν οι συναλλαγματικές διαφορές, ειδικά η ενδυνάμωση του δολαρίου και της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα, στα καθαρά κέρδη 3ου τριμήνου περιλαμβάνονται κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές ύψους 21 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,5 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Στο εννεάμηνο ο τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 880 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων παρέμειναν σταθερά και έφθασαν τα 147 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους παρουσίασαν σημαντική μεταστροφή ανερχόμενα σε κέρδη ύψους 30,5 εκατ. ευρώ, από ζημίες ύψους 15 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου περιλαμβάνονται κέρδη συναλλαγματικών διαφορών ύψους 20 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13 εκατ. ευρώ το 2013.

Προοπτικές για το υπόλοιπο 2014: 

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η κατανάλωση τσιμέντου το 2014 θα είναι υψηλότερη έναντι του προηγούμενου έτους, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Η μεταστροφή της τάσης οφείλεται κυρίως στην υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς οι προσδοκίες για την ιδιωτική οικοδομή παραμένουν πολύ συγκρατημένες.

Η ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ συνεχίζεται, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις που δημοσίευσε το Σεπτέμβριο η Αμερικανική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (Portland Cement Association), εκτιμώντας ότι η κατανάλωση τσιμέντου στη χώρα θα σημειώσει αύξηση 7,9% το 2014, 8,4% το 2015 και 10,7% το 2016.

Η ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, θέτει το πλαίσιο για την ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών με κινητήρια δύναμη τον κλάδο οικιστικών ακινήτων. Η κατασκευαστική δραστηριότητα συνολικά στον τομέα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κινείται στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, δίχως να διαφαίνονται προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης βραχυπρόθεσμα.

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση δομικών υλικών συνεχίζει να κινείται με θετικό πρόσημο. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια των εργοστασίων, ο Όμιλος υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα για τη χρήση στερεών και δευτερογενών καυσίμων, το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους του 2015 και θα διασφαλίσει τη δυνατότητα λειτουργίας των εργοστασίων σε πλήρη δυναμικότητα.

Ο πρώτος μύλος άνθρακα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2014, παρέχοντας στο εργοστάσιο του Beni Suef τη δυνατότητα να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στη ζήτηση από τις αρχές του 2015. Τέλος, στην Τουρκία, η ζήτηση για τσιμέντο εξακολουθεί προς το παρόν να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me