13/11/14

ΧΑ: Εσπασε το πτωτικό σερί ο Γενικός Δείκτης

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 13 Νοεμβρίου 2014 - 17:57 | Τελ. Ενημ.: 13 Νοεμβρίου 2014 - 19:10

ΧΑ: Εσπασε το πτωτικό σερί ο Γενικός Δείκτης


Ανοδος 1,29% για το Γενικό Δείκτη μετά από ένα σερί με αθροιστικές απώλειες 9,35%. Παραμένουν οι προβληματισμοί στις τάξεις των επενδυτών. Τι σηματοδοτούν οι σημερινές εναλλαγές προσήμου, που θα κριθεί η συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 9,35% και ο Τραπεζικός δείκτης από πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις με συντριπτικές απώλειες 14,62% και αυτός ήταν ένας καλός λόγος για μία "αναπήδηση", έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Από την άλλη, η προοπτική της ανακοίνωσης του ΑΕΠ γ' τριμήνου αύριο και οι αλλαγές στις φορολογικές δόσεις, που μπορεί να εξέθεσαν για πολλοστή φορά την Κυβέρνηση και έδειξαν ποιος έχει τον τελευταίο λόγο, όμως από την άλλη "άνοιξαν ένα παράθυρο" για την επιστροφή της τρόικας, ίσως να έφερναν μία βραχύβια βελτίωση στην ψυχολογία των λίγων ενεργών παικτών.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και μετά τις πρώτες ανιχνευτικές κινήσεις ο Γενικός Δείκτης αποφάσισε να κινηθεί ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 889,33 μονάδες (+1,95%).
Ο εκτεθειμένος σε συνεχόμενους "πυροβολισμούς" Τραπεζικός δείκτης αποπειράθηκε κίνηση (σε πρώτη φάση) μέχρι τις 111,14 μονάδες (+2,73%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,5010 ευρώ (+3,3%), της Εθνικής μέχρι τα 1,67 ευρώ (+3,73%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,07 ευρώ (+3,88%) και της Eurobank μέχρι τα 0,2430 ευρώ (+2,97%).

Από εκεί και πέρα, αργά αλλά σταθερά οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τις ανάλογες πρωτοβουλίες που είχαν σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να απολέσει όλα τα αρχικά του κέρδη και να γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 870,41 μονάδες (-0,22%).


Για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των τελευταίων συνεδριάσεων, κάπου εκεί "σήμανε συναγερμός" στις τάξεις των αγοραστών και έγινε μία σχετική επιστροφή, που αν μη τι άλλο θα εξασφάλιζε το θετικό πρόσημο για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., κάτι που τελικά επετεύχθη.

Επικεφαλής της νέας ανοδικής απόπειρας ο τίτλος της Εθνικής που σημείωσε νέο υψηλό ημέρας στα 1,71 ευρώ (+6,21%), ενώ ακολουθούσε η Eurobank που ισοφάρισε το πρωινό υψηλό στα 0,2430 ευρώ (+2,97%), για να υποχωρήσει σημαντικά στην συνέχεια. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν ο τραπεζικός δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 112,8 μονάδες (+3,51%).

Σημαντικές βοήθειες από ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρα, Μέτκα, Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo και Folli Follie Group.

Συμπερασματικά, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι λείπει από το Ελληνικό Χρηματιστήριο ο αποφασιστικά θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει την αλλαγή στο υπάρχον αρνητικό κλίμα και έτσι οι όποιες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες και εστίες εγκλωβισμών για όσους δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με το "τρομολαγνικό" σενάριο, αυτοί που συνεχίζουν να ρευστοποιούν Δεικτοβαρείς μετοχές και κυρίως Τράπεζες δεν έχουν "πει την τελευταία τους κουβέντα". Το τελευταίο "κούνημα του δένδρου" θα συνδυαστεί με "sell off" και υψηλούς όγκους, που θα αναγκάσει να "πετάξουν τα χαρτιά από τα παράθυρα" τα "τρεμάμενα χέρια" εγχώριων και ξένων διαχειριστών, ενώ θα αναγκαστούν, λόγω συνεχόμενων "margin calls", να προχωρήσουν σε κινήσεις "stop loss" ακόμη και μεγάλα εγχώρια ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Σε κάθε περίπτωση και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ακόμα και τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες, έρχονται σε δεύτερη μοίρα αν είναι θετικά, ενώ οι τίτλοι πιέζονται προς νέα χαμηλά αν τα αποτελέσματα κριθούν απογοητευτικά από την Αγορά (πλέον ενδεικτική περίπτωση αυτή της Frigoglass, που συνεχίζει να πιέζεται παρά το γεγονός ότι ο τίτλος κινείται σε χαμηλά 10ετίας και πλέον). Άρα τα καλά εταιρικά νέα "καίγονται" μέσα στο κλίμα της έντονης εσωστρέφειας - επιφυλακτικότητας, ενώ τα αρνητικά νέα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα απαισιόδοξη σχολή σκέψης, "η Αγορά έχει μπροστά της την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπροστά στους Έλληνες παραμένει ένα 'βουνό' φόροι. Οι αναταράξεις θα είναι έντονες και οι αντοχές του Χρηματιστηρίου ιδιαίτερα περιορισμένες και εξαρτώμενες, σχεδόν αποκλειστικά από τα ξένα funds".

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα, τουλάχιστον, υψηλότερα των 910 μονάδων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ξανατεσταριστούν τα πρόσφατα χαμηλά του Οκτωβρίου, στην περιοχή των 850 μονάδων.
Μάλιστα αν επιβεβαιωθεί ο "άγραφος νόμος" των Αγορών σύμφωνα με τον οποίο οι δείκτες τις περιοχές που δοκιμάζουν τις ξαναδοκιμάζουν, τότε ίσως έχει σημασία να επισημανθεί ότι το σημερινό χαμηλό των 870,41 μονάδων, ήταν το χαμηλότερο "βύθισμα" του Δείκτη, για τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/10 (856,38 μονάδες).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, που παρακολουθούν οι traders (δεν έχουν μείνει και άλλης "ποιότητας" παίκτες στην Αγορά) και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 289 μονάδες είναι μία πρώτη κοντινή αντίσταση (ούτε καν την πλησίασε σήμερα ο FTSE25, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 287,72 μονάδες), με επόμενη τις 292 και 296 μονάδες. Σημαντικές στηρίξεις στις 277 και 272 μονάδες.

Ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ


Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, πάντα σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, όσο αυτός συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 118 μονάδων, σε πρώτη φάση και των 131 μονάδων, σε δεύτερη, η πτωτική τάση παραμένει με επιθετικά χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me