26/11/14

Καταγγελίες-σοκ για την υπόθεση Πετζετάκι!


Καταγγελίες-σοκ για την υπόθεση Πετζετάκι!

26 Νοεμβρίου 2014 - 05:28

Καταγγελίες-σοκ για την υπόθεση Πετζετάκι!


Πουλήθηκαν... στα κρυφά οι ενεχυριασμένες θυγατρικές του ομίλου σε Γερμανία και Ισπανία. Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της πάλαι ποτέ κραταιάς πολυεθνικής, όπου κατά τα τελευταία χρόνια οι στρατηγικοί επενδυτές έρχονταν μέρα και... αποχωρούσαν νύχτα! 
 
 
Καταγγελίες-σοκ που αναφέρονται στη ρευστοποίηση των θυγατρικών του ομίλου Πετζετάκι σε Γερμανία και Ισπανία δια της... πλαγίας οδού και χωρίς καμιά έγκριση-ενημέρωση των μετόχων και των πιστωτών της πρώην εισηγμένης, πληροφορούμεθα πως έφτασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο μακρόβιο σίριαλ των εξελίξεων στον όμιλο Πετζετάκι, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διοικητικές αστοχίες, σειρά στρατηγικών επενδυτών που... έρχονταν μέρα και έφευγαν νύχτα, αλλά και πολλά ερωτήματα των μετόχων μειοψηφίας σχετικά με τη στάση που έχουν κρατήσει οι διοικήσεις του ομίλου κατά τα τελευταία χρόνια.
  • Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το Euro2day.gr έχει επανειλημμένα καυτηριάσει το γεγονός ότι από τη στιγμή που μια εισηγμένη εταιρεία τίθεται εκτός διαπραγμάτευσης, τότε στις πλείστες των περιπτώσεων η ενημέρωση των μετόχων μειοψηφίας καθίσταται από οριακή έως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα το πεδίο δράσης των διοικούντων να ανοίγεται... διάπλατα!

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 2/2/2012 με τίτλο «Πετζετάκις: Θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο;». Το συγκεκριμένο κείμενο αναφερόταν στα πολλά και αναπάντητα ερωτήματα που άφησε η στάση του μεγαλομετόχου και της διοίκησης σχετικά με την -περιβόητη τότε...- επέλαση της Javes, η οποία θα αναλάμβανε ρόλο στρατηγικού επενδυτή. Τελικά, η Javes αποδείχτηκε πως δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μια εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα τις Παρθένες Νήσους και μόνο στόχο τη χρηματοδότηση της Πετζετάκις...).

Μετά το ναυάγιο της Javes ακολούθησε το διαφαινόμενο ενδιαφέρον της Northeast Management να καταβάλει κάμποσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αγοράσει τα ομόλογα της Πετζετάκις, ωστόσο η κίνηση αυτή συνάντησε την... έντονη αντίδραση(!) της διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας, η οποία προέβαλε ως επίδοξο στρατηγικό επενδυτή την αυστραλιανή Concritech!

Και, ώ του θαύματος, κάποιους μήνες αργότερα, η Concritech απέσυρε και αυτή το ενδιαφέρον της για τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο όμιλο στο χώρο των πλαστικών...

Και ενώ ενδιάμεσα χάθηκε η θυγατρική της Νοτίου Αφρικής (ρευστοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του τοπικού δικαστηρίου) και ενώ επίσης το ευρύ κοινό πληροφορείτο από τον τύπο για τον κ. Γεώργιο Πετζετάκι άλλοτε πως τον συνελάμβαναν οι αρχές και άλλοτε ότι τον άφηναν ελεύθερο, μια νέα καταγγελία τώρα έρχεται τώρα να ταράξει και πάλι τα νερά, γύρω από την υπόθεση Πετζετάκι.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη καταγγελία, που επικαλείται έγγραφο ξένου συμβολαιογράφου, η θυγατρική της Πετζετάκις στη Γερμανία, Petzetakis Deutscheland, προχώρησε το 2012 σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, έκδοση που κάλυψε η ελβετική εταιρεία Multie-Chemie AG και μέσω αυτού του τρόπου απέκτησε το 80% της γερμανικής θυγατρικής.

Μάλιστα, το πράγμα δεν σταματά εδώ καθώς μέρος των χρημάτων που καταβλήθηκαν στην θυγατρική της Γερμανίας χρησιμοποιήθηκε από την Petzetakis Deutscheland προκειμένου να εξαγοράσει την ισπανική εταιρεία Flexiplass, η οποία είναι και αυτή θυγατρική του Ομίλου Πετζετάκι!

Με άλλα λόγια δηλαδή, η ελβετική Multie-Chemie (ποια άραγε να είναι η μετοχική της σύνθεση;) έχει αποκτήσει τον έλεγχο των θυγατρικών του ομίλου Πετζετάκις σε Γερμανία και Ισπανία!
Σύμφωνα μάλιστα με τους καταγγέλλοντες, οι συναλλαγές αυτές όχι μόνο δεν αναφέρθηκαν στις τελευταίες δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης που αφορούσαν το εννεάμηνο του 2012 (σ' αυτές οι δύο θυγατρικές φέρονται πως κατέχονται κατά 100% από την εισηγμένη), αλλά επιπλέον ήταν παράνομες γιατί οι μετοχές ήταν ενεχυριοδανεισμένες υπέρ ομολογιακών δανείων(!)

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν κινητοποιηθεί και οι πιστώτριες τράπεζες της Πετζετάκις, στις οποίες έφθασαν επίσης έγγραφες καταγγελίες. Σύμφωνα με στέλεχος μεγάλης τράπεζας έχει ανατεθεί ήδη σε δικηγορικά γραφεία η εξακρίβωση των καταγγελιών.

«Με βάση τις δανειακές συμβάσεις η Πετζετάκις δεν μπορούσε να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης μεταβίβασης θυγατρικών ή άλλες πράξεις που οδηγούν σε απώλεια ελέγχου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση πιστωτών» σημειώνει στο Euro2day.gr στέλεχος μεγάλης εγχώριας τράπεζας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me