18/11/14

ΧΑ: Ποια χαρτιά έφεραν την... αντίδραση

Θανάσης Σταυρόπουλος
t.stavropoulos@euro2day.gr
Δημοσιεύθηκε: 18 Νοεμβρίου 2014 - 17:56

Τι κρύβει η ξαφνική εμφάνιση των αγοραστών και το «τσιμπημα» του τζίρου. Ο ρόλος των παραγώγων και η προσμονή για... δώρα. Ποιες μετοχές «έσπρωξαν το κάρο» και γιατί οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την συνέχεια. 
 
Διαφορετική εικόνα επιφύλασσε, σε όσους ακόμα παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την μικτή αξία συναλλαγών να παρουσιάζει αξιοπρόσεκτα ανοδικές διαθέσεις και τον Γενικό Δείκτη, έχοντας υποστήριξη από την "γενική επιστράτευση" στο ταμπλό του FTSE25, να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να κλείνει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν 11 μετοχές του 25αρη, που θα αναφερθούν στην συνέχεια του σχολίου. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από το ταμπλό του FTSE25, δεν υπάρχει τίτλος που να τερμάτισε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, ενώ το +4,98% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +3,9% του Γενικού Δείκτη, δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος κλάδος ηγήθηκε της αντίδρασης.
Ήταν μία συνεδρίαση "δειλών πονταρισμάτων" από όσους εκτιμούν ότι με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, θα επιτευχθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η επανέναρξη των συζητήσεων και από αυτούς που περιμένουν ένα είδος "Χριστουγεννιάτικου δώρου", είτε από την Fitch (21/11), είτε από την Moody΄ς (28/11).
Βέβαια η σημερινή κίνηση της Αγοράς έδωσε μία πρώτη βοήθεια "απεγκλωβισμού" στους λίγους που διατηρούσαν θέσεις "long" στην Αγορά Παραγώγων, εν όψει Παρασκευής (λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου), με το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί μάλλον διστακτικά την κίνηση της spot Αγοράς, για τον πρώτο μήνα, ενώ ο Δεκέμβριος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με "ευδιάκριτο" discount.
Από την άλλη υπάρχει και η "υποψιασμένη", αλλά απόλυτα λογικοφανής, σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία απομένουν λίγες συνεδριάσεις μέχρι τα ξένα funds να κλείσουν τα βιβλία τους, για το τρέχον έτος και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί "window dressing", σχετικά χαμηλού κόστους, προκειμένου να μειωθούν οι υποαξίες όσων παραμένουν με θέσεις στο Χ.Α.
Οι καθυστερημένα αισιόδοξοι της σημερινής συνεδρίασης είχαν σημαντικές βοήθειες από την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών (τις οποίες είχαν αγνοήσει κατ΄ επανάληψη στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις), ενώ από την άλλη αγνόησαν επιδεικτικά τα "εισαγόμενα" δημοσιεύματα και τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς να επιμένει σε τιμές μεγαλύτερες του 8,10%.
Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές της βρίσκονται σε αδιέξοδο αναφορικά με τον τελικό γύρο των μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση του δανείου προς τη Χώρα, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
Επιφύλαξη συνιστούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τουλάχιστον σε όσους δεν φημίζονται για ταχύτητα στις κινήσεις τους, θεωρώντας ότι θα συνεχιστεί (έστω και με βραδύτερους ρυθμούς) η αποεπένδυση των δολαριακών funds από τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και από το Χ.Α., ενώ η "ορατότητα" όσον αφορά τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις παραμένει περιορισμένη.
Για όσους επιμένουν να κινούνται μα βάση τις τεχνικές ενδείξεις και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, απαιτείται κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 986 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 321 μονάδων, για να μιλάμε για σαφή αλλαγή της κρατούσας πτωτικής τάσης.
Για τους πιο "γρήγορους" που κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η ανοδική διάσπαση των 290 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 297 μονάδες.
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη δοκίμασε τιμές στο κάτω όριο της ζώνης 920 - 930, που είναι πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης σε ημερήσιο γράφημα. Το 887 είναι στήριξη ενώ το "stop" στο "intraday long" είναι στις 880 μονάδες.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη στη συνεδρίαση


Στην "μεγάλη εικόνα" βλέπουμε μία πτωτική Αγορά που παρόλα αυτά ένα "short squeeze" μπορεί να δώσει κίνηση χωρίς να αλλάζει η μεσοπρόθεσμη τάση.
Από εκεί και πέρα, κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 930 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 302 μονάδων, μάλλον θα βάλει σε πρώτες σκέψεις όσους παραμένουν επιδεικτικά "short" και είναι οι περισσότεροι!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me