27/11/14

Μόνη τους ελπίδα ο φόβος

PROTOTHEMA

Blogs

Μόνη τους ελπίδα ο φόβος


Ο Μακιαβέλι γράφει στον Ηγεμόνα ότι είναι καλύτερο για τον ηγέτη να τον φοβούνται παρά να τον αγαπάνε. Και εξηγεί ότι η αγάπη εξαρτάται από τη καλή πρόθεση του λαού, ενώ ο φόβος από τη συμπεριφορά του ηγέτη. Άρα ο φόβος είναι πιο αποτελεσματικό και σίγουρο μέσο ελέγχου και διατήρησης της εξουσίας.

Δεν ξέρω πώς σκέφτεται αυτά τα μακιαβελικά ο Σαμαράς και τι θα προτιμούσε θεωρητικά. Αλλά έτσι όπως τα έκανε τα πράγματα, δύο χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τρία ως πρωθυπουργός, έχει μόνο ένα δρόμο, έτσι κι αλλιώς: τον φόβο! Διότι σε… αγάπη από τους πολίτες δεν μπορεί να ελπίζει – εκτός κι αν όντως μας… ψεκάζουν, αλλά τι στο διάολο!

Ο φόβος λοιπόν είναι το μόνο μέσο για να παραμείνει στην εξουσία. Και η τρομοκράτηση πολιτών και, κυρίως βουλευτών, που θα κληθούν να επιλέξουν σε εκλογές ή κυβέρνηση, κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Ετοιμαστείτε για μια ισχυρή δόση φόβου λοιπόν.

Θα μας πουν ότι οι αγορές έχουν τρομάξει από τον ΣΥΡΙΖΑ – για να τρομάξουμε στην πραγματικότητα εμείς.

Θα μας πουν ότι θα καταρρεύσει η χώρα και μόνο στην ιδέα ότι θα φύγει από πρωθυπουργός ο Σαμαράς και από υπουργοί ο Σκρέκας και ο Καρασμάνης.

Θα μας πουν ότι οι τράπεζες θα χάσουν τις καταθέσεις – ο Άδωνις θα βοηθήσει αυθορμήτως και ενθέρμως μπας και γίνει πραγματικότητα αυτό.

Θα μας πουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, γιατί η τρόικα θα είναι εξίσου σκληρή και ανυποχώρητη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα προς τι η φασαρία.

Πιθανόν ορισμένα από αυτά να γίνουν και στην πράξη για ένα διάστημα τουλάχιστον, προκειμένου ο εκβιασμός να γίνει αντιληπτός και στον τελευταίο.

Αλλά τα δεδομένα είναι ακράδαντα και τα ερωτήματα αδυσώπητα: ή η συνταγή (της τρόικας) απέτυχε ή οι μάγειροι, δηλαδή η κυβέρνηση. Πιθανόν και οι δύο. Διότι ούτε στις αγορές βγαίνουμε, ούτε τους στόχους πετύχαμε, ούτε το ΔΝΤ φεύγει, ούτε καν το μνημόνιο  λήγει – η πιθανότερη λύση είναι να παραταθεί το υπάρχον, εάν δεν αντικατασταθεί με κάποιο άλλο παρόμοιο.

Άρα γιατί να συνεχίσεις την ίδια συνταγή με τους ίδιους μαγείρους; Για να μην γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, λένε. Μόνο που τα πράγματα πάνε έτσι κι αλλιώς ως τώρα προς το χειρότερο. Αυτό δείχνουν και οι συζητήσεις στο Παρίσι, ανεξάρτητα εάν θα υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας και πώς αυτή θα υλοποιηθεί πολιτικά, οικονομικά και επικοινωνιακά.

Λένε «μα είναι λύση ο ΣΥΡΙΖΑ»; Απάντηση: θα αποδειχθεί, μπορεί να είναι, μπορεί και όχι.

Αλλά όταν οι σημερινοί είναι το πρόβλημα, είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλήσουν για το πού βρίσκεται η λύση…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me