17/11/14

Γιατί «πάγωσε» το Χρηματιστήριο

Θανάσης Σταυρόπουλος
t.stavropoulos@euro2day.gr
Δημοσιεύθηκε: 17 Νοεμβρίου 2014 - 18:01

Σε χαμηλό 14 μηνών προσγειώθηκε ο τζίρος. Με μηδενικές συναλλαγές 104(!) τίτλοι λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο. Ποια blue chips βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά. «Σκωτσέζικο ντους» οι εκθέσεις των ξένων για τις ελληνικές μετοχές. 
 
Με κυριότερα χαρακτηριστικά την εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, δίνοντας τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 και πλέον μηνών, καθώς ο αμέσως χαμηλότερος τζίρος έχει σημειωθεί στις 5/9/2013 (32,853 εκατ.).
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις 16.58 και δύο λεπτά πριν ξεκινήσουν οι τελικές δημοπρασίες, 104 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 63 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ.

Η συναλλακτική πενία δεν εμπόδισε την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών. Έτσι στο χαμηλό ημέρας και σε νέο ιστορικό χαμηλό (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.) έκλεισε ο τίτλος της Viohalco, ισοφάρισε το ιστορικό χαμηλό (σε κλείσιμο) η Αττικής, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς.

Μένοντας στους παραστατικούς τίτλους και σήμερα ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank προσπάθησε να αυτονομηθεί θετικά κλείνοντας στα 1,03 ευρώ (+0,98%), ενώ με απώλειες έκλεισαν τα warrants των Εθνικής (0,2740 ευρώ, -4,53%) και Πειραιώς (0,3130 ευρώ, -3,69%).

Από τις μετοχές του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Grivalia (+0,38%), Ελ. Πετρέλαια (+2,59%) και ΕΥΔΑΠ (+1,92%), ενώ αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των Εθνικής, Τέρνα Ενεργειακής και MIG.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν πέντε τίτλοι του FTSE25, εκτενέστερη αναφορά για τους οποίους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.


Χρειάστηκε το "φώτο - φίνις" προκειμένου να κριθούν οι πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., με την σειρά αφίξεως να διαμορφώνεται ως εξής: Πειραιώς (6,346 δισ), Alpha Bank (6,383 δισ), ΕΕΕ (6,306 δισ) και Εθνική (6,006 δισ ευρώ).

Απόλυτη επιφύλαξη συνιστούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι με αυτούς τους τζίρους το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα, ενώ από την άλλη συνεχίστηκαν οι "εισαγόμενες" εκθέσεις και μη, όμως οι περισσότερο επιφυλακτικοί δείχνουν να κερδίζουν έδαφος.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική σειρά, την Παρασκευή και μετά την λήξη της συνεδρίασης την "σκυτάλη" πήρε η Standard & Poor΄s.

Την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τρ. Πειραιώς επιβεβαίωσε σε "CCC+/C" ο οίκος, με outlook "σταθερό". Εξακολουθεί να πιστεύει πως παρά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν το Μάιο του 2014, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών είναι αδύναμη.

Από την άλλη, η έρευνα που δημοσιεύθηκε από την PwC δείχνει ότι στο πρώτο εννεάμηνο του 2014, έχουν πουληθεί από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες χαρτοφυλάκια δανείων με ονομαστική αξία €67 δισ. Η PwC εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συναλλαγές αξίας επιπλέον €50 δισ.

Όσον αφορά την Ελληνική Αγορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση την απλή εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής αναμένεται να ξεπεράσουν τα €85 δισ. και η αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος για τις Ελληνικές Τράπεζες αποτελεί προτεραιότητα.

Από την άλλη πλευρά, η Citi δηλώνει αγοραστής για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η JP Morgan υποβαθμίζει σε «ουδέτερη» τη σύσταση για το ελληνικό χρηματιστήριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me