15/10/14

X.A.: Άρθρο για την αγορά από τον Δημήτρη Τζάνα

ΟI EIΔΙΚΟΙ σχολιάζουν γράφοντας: "Χάρτινο οχυρό" αποδείχθηκε ότι ήταν το όριο των 1.000 μονάδων στο ΧΑ, καθώς άρκεσε η συνέχιση της αποεπένδυσης των funds του εξωτερικού για να διασπαστεί, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η πτωτική κίνηση με ρευστοποιήσεις για το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων, που αποτελούν την "παλέτα" των τοποθετήσεων των επενδυτικών φορέων.

Οι κινήσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους που σχετίζονται με αρνητικές για τις Αγορές εξελίξεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του επομένου έτους είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Καθώς η συνομολόγηση σε πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου δεν φαίνεται ως ιδιαιτέρως πιθανή. Παράλληλα, η απόπειρα απεγκλωβισμού από το μνημόνιο προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια...

Καθώς απαιτείται η αξιόπιστη υποκατάστασή του από μια άλλη πειστική διαδικασία επιτήρησης των επιδόσεων της Ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, το σημερινό κόστος δανεισμού (κάτω από 1% τώρα) θα ανέρχεται σε πάνω από 6%, ενώ στο "κακό σενάριο" δημοσιονομικών επιδόσεων οι Αγορές θα αρνηθούν τη χρηματοδότηση της Χώρας.


Ήδη, η αναρρίχηση των επιτοκίων των 10ετων ομολόγων πάνω από το 7% αποκαλύπτει το σκεπτικισμό των Αγορών για το όλο εγχείρημα. 

Επομένως, το σκεπτικό πρόωρης εξόδου από τις μνημονιακές υποχρεώσεις υπαγορεύεται αποκλειστικά από πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ η οικονομική δικαίωσή του (ταχύτερη αναπτυξιακή πορεία) συνυφαίνεται με ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον που εμφανώς λείπει στην παρούσα φάση.

Στο εξωτερικό, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι οι μόνες οικονομίες όπου επιταχύνεται η ανάπτυξη, ενώ διατηρούντα οι εστίες γεωπολιτικής αναταραχής. Στην Ευρωζώνη σημειώνεται επιβράδυνση που περιλαμβάνει πλέον και τη Γερμανία όπου καταγράφεται πλέον εξαγωγική κόπωση (!)

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην Ιαπωνία παρά την επιθετική νομισματική πολιτική αλλά και στις BRICs καθώς ακόμη και στην Κίνα υπάρχει ανησυχία για "φούσκα" στα ακίνητα και το ενεργητικό των Τραπεζών.

Έτσι, στην Ευρωζώνη η σύγκρουση του Βερολίνου με τη Γαλλία – Ιταλία είναι πιθανό να φέρει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς η ύφεση κτυπάει πλέον την πόρτα και της Γερμανίας...

Ενώ η απαλλαγή Ντράγκι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα του λύσει τα χέρια για την άσκηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διαδικασία που θα είναι ευεργετική και για την Ελληνική οικονομία.

Είναι φανερό επομένως, ότι ενόσω συντηρούνται οι αρνητικές συνθήκες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα συνεχίζεται η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο...

Αρα και η αποεπένδυση από αυτό, οδηγώντας τις αποτιμήσεις αρκετών τίτλων σε κραυγαλέα αναντιστοιχία με τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Έτσι και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, μέχρι τουλάχιστον την αναγγελία των "stress tests" των Τραπεζών, που ίσως αποτελέσουν ένα "λευκό κύκνο" για την πολύπαθη Αγορά μας...

... (αν βεβαίως διατηρηθεί ανέπαφη η "δεξαμενή" κεφαλαίων του ΤΧΣ), ο πήχης των προσδοκιών θα διατηρείται χαμηλά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me