14/10/14

X.A.: «Μάντης κακών», φορέας καταστροφών...

«Μάντης κακών» γίνεται η χρηματιστηριακή αγορά, που σπεύδει να προεξοφλήσει αρνητικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και στα μέτωπα του δημοσίου χρέους, των τραπεζών και της οικονομίας. 

http://www.sofokleousin.gr

Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, μετοχές και δείκτες δημιουργούν νέα χαμηλότερα επίπεδα 12μήνου και οι επενδυτές συνωστίζονται στην «έξοδο», προσπαθώντας να αποφύγουν μεγαλύτερες ζημίες. 

Ανάλογη εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι τιμές υποχωρούν και οι αποδόσεις «χτυπούν κόκκινο». Καταλύτες η προοπτική πρόωρων εκλογών, η αβεβαιότητα για τα stress test και οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο του δημοσίου χρέους.

Στους παράγοντες αυτούς προστίθενται και οι επιπτώσεις από τη μεταστροφή του κλίματος στις διεθνείς αγορές, που έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση, καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η διόρθωση παίρνει δραματικές διαστάσεις και η πτώση επιταχύνεται με «κρεσέντο» ρευστοποιήσεων, που βύθισε σήμερα τους βασικούς δείκτες και πολλά blue chips  σε νέα χαμηλά 12μήνου, με απώλειες της τάξης του 5%-8%. Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για την πορεία της αγοράς παίρνει σάρκα και οστά, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η παραμικρή ένδειξη αντίδρασης.

Ολες οι μεσοχρόνιες στηρίξεις έχουν διασπασθεί  και οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον στο χείλος της αβύσσου. Αν δεν εκδηλωθεί τεχνική αντίδραση στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, η πτώση θα συνεχισθεί με δραματικούς ρυθμούς, προσλαμβάνοντας διαστάσεις πραγματικής καταστροφής.

Μετά από 5 συνεχείς εβδομάδες πτώσης, μετοχές και δείκτες βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Ομως  σε τόσο αρνητικό κλίμα "το φθηνό μπορεί γίνει φθηνότερο". Γι αυτό ακόμα και οι ριψοκίνδυνοι traders παραμένουν επιφυλακτικοί, αρκούμενοι σε επιλεκτικές αγορές.

Αλλάζουν ρότα και οι διεθνείς αγορές

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ως ανησυχητικό το γεγονός ότι οι δείκτες του ΧΑ κινούνται  χαμηλότερα από τις έσχατες μεσοχρόνιες στηρίξεις και ότι η τάση  της αγοράς είναι πλέον καθοδική – όπως και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όπου έκλεισε ένας παρατεταμένος ανοδικός κύκλος.

Οσο συνεχίζεται η πτώση αυξάνονται βέβαια οι πιθανότητες τεχνικής αντίδρασης. Ομως, κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών,  αν και όποτε εκδηλωθεί αντίδραση, θα είναι μικρής έντασης και περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Το γενικότερο οικονομικοπολιτικό κλίμα και η έξωθεν επίδραση, μάλλον θα αποδειχθούν σημαντικότερες παράμετροι  από τα τεχνικά στοιχεία της αγοράς.

Αθρόες ρευστοποιήσεις

Προς το παρόν, το πρώτο ζητούμενο είναι η ανάσχεση της καθοδικής πορείας και η σταθεροποίηση, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία αντίδρασης-ανάκαμψης.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που έρριξαν σήμερα πολύ «χαρτί» στην αγορά, ρευστοποιώντας ό,τι μπορούσε να πουληθεί.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πτώση συντελέσθηκε με αυξημένο όγκο συναλλαγών και τζίρο περίπου 155 εκατ. ευρώ, με επιπλ’εον 10 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας, στις 948 μονάδες, με απώλειες 5,72%, ενώ λίγα λεπτά πριν από τη λήξη των συναλλαγών πήγε -6,16% στις 943,6 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε δραματική «βουτιά», κλείνοντας -7,08%. Κατά 5,69% υποχώρησε ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 309,09μονάδες – πολύ χαμηλότερες από την έσχατη μεσοχρόνια στήριξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me