16/10/14

TAP/TANAP: Ο Ερντογάν, οι σωλήνες Τουρκίας, οι σωλήνες Ελλάδας και τα ΣΩΛΚ

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 08:20

TAP/TANAP: Ο Ερντογάν, οι σωλήνες Τουρκίας, οι σωλήνες Ελλάδας και τα ΣΩΛΚ
Χθες, είχαμε την πρώτη πρόσκληση ενδιαφερομένων για την κατασκευή του αγωγού ΤΑP, ενώ την ίδια περίπου χρονική περίοδο, ο Ερντογάν, με απόφασή του έδινε το 80% των εργασιών για τον αγωγό TANAP, σε τουρκικές εταιρείες. Εδώ, θα υπάρξει τέτοια μέριμνα; Αν ναι, άμεσα ωφελημένη θα είναι η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου.
Τα μεγάλα συμβόλαια του αγωγού TANAP - ο προϋπολογισμός του οποίου είναι πολύ μεγάλος - θα πάνε λοιπόν σε τουρκικές εταιρείες, με απόφαση του προέδρου Ερντογάν, σε ποσοστό 80% και μόνο το υπόλοιπο 20%, παίρνει η κινεζική Baosteel Europe,  προκειμένου έτσι να ενισχυθεί η τοπική βιομηχανία και οικονομία, αλλά και να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.
H αξία τώρα του ''δικού μας'' TAP, ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Αν πάει το 80% στα Σωληνουργεία Κορίνθου, γίνεται αντιληπτό ότι τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας αλλάζουν και τα μεγέθη της θα απογειωθούν. Αλλά και να μην πάρει τέτοιο ποσοστό των συνολικών έργων του αγωγού, η εισηγμένη είναι μέσα ούτως ή άλλως, οπότε τα οφέλη της θα είναι δεδομένα.

Η χθεσινή πρόσκληση ενδιαφέροντος


Την πρώτη μεγάλη πρόσκληση ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό κατασκευής του χερσαίου τμήματος του αγωγού TAP ανακοίνωσε η κοινοπραξία του αγωγού.

Πρόκειται για τη σύμβαση EPV, η οποία μπορεί να χωριστεί σε άλλα συμβόλαια ανάλογα με τις προσφορές. Η πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος ακολουθεί διαδικασία προεπιλογής για τις εταιρείες κατασκευής χερσαίων αγωγών που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο.

Τα συμβόλαια αναμένεται να ανατεθούν στο τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ η κατασκευή του έργου έχει σπάσει σε πέντε κομμάτια, τρία στην Ελλάδα και δύο στην Αλβανία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me