8/10/14

Real Estate: Τι ψάχνει ο αμερικανικός κολοσσός Hines στην Ελλάδα


Real Estate: Τι ψάχνει ο αμερικανικός κολοσσός Hines στην Ελλάδα -Εμπόδιο το πολιτικό ρίσκο

Φώτης Κόλλιας Φώτης Κόλλιας
Δημοσιεύθηκε: 08 Οκτωβρίου 2014 - 07:52

"Εχει αυξηθεί το πολιτικό ρίσκο" υποστήριξε χθες ο Πωλ Γομόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του αμερικανικού ομίλου Hines για την Ελλάδα. Η Hines επικεντρώνεται σε κτίρια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία. "Πρέπει να αυξηθούν οι συναλλαγές από ξένους ομίλους" υποστηρίζει. 
 
Σε κτίρια τα οποία έχουν περιθώρια αναβάθμισης ή ανάπλασης και όχι σε οικόπεδα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Hines, το όνομα του οποίου εμφανίζεται εσχάτως πίσω από κάθε πιθανολογούμενη συμφωνία στο ελληνικό real estate.
Ο αμερικανικός όμιλος με χαρτοφυλάκιο περί τα 25 δισ. δολάρια, που διαθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες επικεφαλής για την Ελλάδα, τον Πωλ Γομόπουλο, έχει δηλώσει πως μπορεί να επενδύσει μέχρι και μισό δισεκατομμύριο ευρώ στη χώρα μας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε κάποια συμφωνία.

Τα σχέδια του αμερικανικού ομίλου (που φέρονταν να συζητά με την οικογένεια Στέγγου για το Πόρτο Καρράς, χωρίς να προχωρήσει η συμφωνία, ενώ είχε εμπλακεί και στην υπόθεση της Trastor) παρουσιάστηκαν επισήμως για πρώτη φορά χθες από τον κ. Γομόπουλο. Κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο Prodexpo, ο επικεφαλής του γραφείου της Hines στην Ελλάδα τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες.



Πρόσθεσε, όμως, πως εσχάτως «έχει σαφώς μειωθεί το οικονομικό ρίσκο της χώρας, αλλά έχει αυξηθεί το πολιτικό». Σύμφωνα με τον κ. Γομόπουλο, η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση επειδή οι επενδύσεις στο real estate των περισσότερο ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης έχουν γίνει πολύ ακριβές.

Όμως, η εγχώρια αγορά είναι πολύ μικρή για τους ξένους επενδυτές αφού οι άμεσες επενδύσεις διεθνών ομίλων για φέτος δεν θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ όταν το σύνολο της διεθνούς αγοράς προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 563 δισ. δολάρια. «Οι διεθνείς επενδυτές επικεντρώνονται σε συμφωνίες μεγάλου μεγέθους και η Ελλάδα δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους συμφωνίες» υποστήριξε.

Κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει και ο αριθμός των συναλλαγών κατά τον κ. Γομόπουλο. «Οι ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν όταν κινηθεί η αγορά και πραγματοποιηθούν περισσότερες συναλλαγές ώστε να δημιουργηθεί θετικό momentum» τόνισε. «Οι επενδυτές βλέπουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αγορές στις οποίες άλλοι επενδυτές δε διστάζουν να επενδύσουν τα λεφτά τους» είπε.

Ο αμερικανικός όμιλος διερευνά αυτή την περίοδο όλες τις κατηγορίες ακινήτων στην Ελλάδα (γραφεία, εμπορικά ακίνητα, τουριστικά, κλπ), υπό την προϋπόθεση πως είναι έτοιμα. Φαίνεται πως οι αμερικανοί δεν θέλουν να εμπλακούν σε πολυετείς διαδικασίες για την έγκριση επενδύσεων που ξεκινούν από το μηδέν.
Χθες ο Π. Γομόπουλος είπε πως στην Ελλάδα «είναι αναγκαία η προσέλκυση επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση ξενοδοχείων και η αναβάθμισή τους από τεσσάρων σε πέντε αστέρων». Τόνισε πως η καλή φετινή τουριστική σεζόν δεν αρκεί για να αυξηθεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αφού προς το παρόν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ αγοραστών και πωλητών για τις αποτιμήσεις. Οι τελευταίοι ζητούν τίμημα που συνδέεται «με την μελλοντική υπεραξία και όχι την πραγματική αξία, ενώ το εισόδημα από ένα ξενοδοχείο δεν είναι απολύτως μετρήσιμο και προβλέψιμο» επισήμανε.
Ο όμιλος Hines, που ιδρύθηκε το 1957 από τον Gerald D. Hines, έχει σήμερα παρουσία σε περισσότερες από 110 πόλεις του κόσμου και γραφεία σε 18 χώρες. Κινείται σε τρεις βραχίονες, και συγκεκριμένα στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων με χαρτοφυλάκιο που σήμερα ξεπερνά τα 25,2 δισ. δολάρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα περίπου 1.300 ακίνητα που ελέγχει ή διαχειρίζεται περιλαμβάνονται ουρανοξύστες, βιομηχανικά πάρκα, νοσοκομεία, πολυτελή θέρετρα και οικιστικές αναπτύξεις. Ένα από τα τελευταία έργα του ομίλου στην Ευρώπη είναι το υπό σχεδιασμό πολυώροφο κτίριο 400 διαμερισμάτων στο Βερολίνο, με σχέδια του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Gehry Partners.
Ο δεύτερος βραχίονας είναι οι επενδύσεις στα ακίνητα μέσω 42 επενδυτικών οχημάτων, με συνολικό χαρτοφυλάκιο που προσεγγίζει τα 30 δισ. δολάρια. Τα 16 από τα επενδυτικά οχήματα τοποθετούνται στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές (Βραζιλία, Ρωσία κ.α.). Ο τρίτος βραχίονας του ομίλου είναι η διαχείριση - συντήρηση εγκαταστάσεων (property & facility management). Τα ηνία της Hines έχει αναλάβει πλέον ο γιος του ιδρυτή Jeffrey C. Hines ο οποίος προς το παρόν επιμένει στο μοντέλο της μη εισηγμένης, παρά το τεράστιο μέγεθος του ομίλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me