10/10/14

Pasal: Προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο αναστέλλει τη ΔΠ για Trastor


Pasal: Προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο αναστέλλει τη Δημόσια Πρόταση για Trastor (upd)


Προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου του 37% της Trastor από την Πειραιώς εξασφάλισε η Pasal, σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας. Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή.
Προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στην Τράπεζα Πειραιώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου του 37,0822% των μετοχών της TRASTOR που ανήκουν στην Pasal πήρε η τελευταία από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

 Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή αναστέλλει τη συνέχιση της διαδικασίας δημόσιας πρότασης στους μετόχους της Trastor που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Η PASAL Α.Ε. Αναπτύξεως Ακινήτων ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 9η Οκτωβρίου 2014 χορηγήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή διαταγή, στα πλαίσια της ανοιγείσας διαδικασίας του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, βάσει της οποίας: α) απαγορεύει στην Τράπεζα Πειραιώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου 20.3543.776 άυλων μετοχών που ανέρχονται σε ποσοστό 37,0822% της TRASTOR AΕΕΑΠ, η κυριότητα των οποίων ανήκει στην εταιρεία και β) αναστέλλει τη συνέχιση της διαδικασίας δημόσιας πρότασης στους μετόχους της TRASTOR ΑΕΕΑΠ την οποία υπέβαλε στις 9/10/2014 η Τράπεζα Πειραιώς.
Η εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη».
Να σημειωθεί ότι εν όψει της παραπάνω ανακοίνωσης το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη διαπραγμάτευση των μετοχών της TRASTOR. Όπως σημείωσε, η αναστολή ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, «εν όψει ανακοίνωσης που σχετίζεται με την από 9/10/2014 δημοσιοποιηθείσα Δημόσια Πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς τους μετόχους της εταιρείας». H αναστολή διαπραγμάτευσης διατηρήθηκε έως τις 13:45.

Η υπόθεση

Όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr η διαμάχη μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της οικογένειας Θεοδωρίδη που συμμετέχουν στην επενδυτική εταιρεία ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) Trastor εισήλθε σε νέο στάδιο, καθώς η πλευρά Θεοδωρίδη εμφανίζεται έτοιμη να αντιδράσει, ακόμα και με δικαστικά μέσα, στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς μετά την απόκτηση επιπλέον ποσοστού δικαιωμάτων ψήφων της Trastor.
Πρόκειται για δικαιώματα που αντιστοιχούν περίπου στο 37% του συνόλου και αποτελούσαν ενέχυρο σε ομολογιακό δάνειο που είχε παραχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς στην Pasal Development της οικογένειας Θεοδωρίδη.
Προ εβδομάδων, η Πειραιώς προχώρησε στην καταγγελία του ομολογιακού δανείου λόγω μη τήρησης των πληρωμών (κι αφού προηγουμένως δεν είχε βρεθεί συναινετική λύση), ενώ από την πλευρά της η Pasal κατέθεσε αμέσως μετά αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99.
Συνεπεία της καταγγελίας του ομολογιακού δανείου επήλθε κατάπτωση των ενεχύρων, κι έτσι το ποσοστό ελέγχου επί των δικαιωμάτων ψήφου που διαθέτει η Πειραιώς αυξήθηκε από 34% σε περίπου 71%. Οπότε με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, η τράπεζα προχώρησε χθες στην υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Trastor.
Σημειώνεται πως η Πειραιώς ελέγχει το 34% των μετοχών και το 71% των δικαιωμάτων. 


Γι' αυτό και η δημόσια πρόταση απευθύνεται στους υπόλοιπους μετόχους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Pasal Development, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 37% των μετοχών (χωρίς τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου). Το προσφερόμενο τίμημα είναι 1,34 ευρώ ανά μετοχή.
Στην αγορά υποστηρίζουν πως βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επαφές των δύο πλευρών προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ήδη από χθες κύκλοι της πλευράς Θεοδωρίδη υποστήριξαν πως επειδή η Pasal είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 (σ.σ.: θα εκδικαστεί τον Ιανουάριο) δεν έπρεπε να μεταφερθούν τα δικαιώματα ψήφου στην Πειραιώς από το Αποθετήριο.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία δεν πρόκειται να βγει από το χρηματιστήριο αφού θα χάσει τα πλεονεκτήματα των ΑΕΕΑΠ (φορολογικά κ.λπ.), οι μετοχές των οποίων είναι υποχρεωτικά εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά.
Οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν εργαλείο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ομίλων. Διεθνείς όμιλοι ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό δύο άλλων ΑΕΕΑΠ, της Εθνικής Πανγαία και της Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ -0,22% (νυν Grivallia). Ειδικά για την Trastor, η οικογένεια Θεοδωρίδη φέρεται να είχε πραγματοποιήσει επαφές για πώληση του ποσοστού της στην αμερικανική επενδυτική Hines, οι οποίες προφανώς δεν έφεραν έκτοτε κάποιο αποτέλεσμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me