17/10/14

Στρώνουν τo χαλί για λουκέτα στις τράπεζες

Επιβεβαιώνονται οι θέσεις της Nouy για κλείσιμο τραπεζών και κούρεμα καταθέσεων
Δημοσιεύθηκε: 17 Οκτωβρίου 2014, 12:50 , Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2014, 17:21
2
Στρώνουν τα χαλί για λουκέτα στις τράπεζες
Oλοένα και περισσότερες "φωνές" υψηλόβαθμων αξιωματούχων θίγουν το ενδεχόμενο λουκέτων σε τράπεζες οι οποίες είτε είναι αμφίβολο το μέλλον τους λόγω διογκούμενων ζημιών, είτε για εκείνες που μείνουν μετεξεταστέες μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το σενάριο εξαγορών/συγχωνεύσεων ή λουκέτων στις τράπεζες ενόσω πλησιάζει η ώρα ανακοίνωσης των stress tests επαναφέρεται έντονα στο προσκήνιο και όπως όλα δείχνουν είναι το επικρατέστερο.
Της Χριστίνας Τζογανάκη
Τη "φωτιά" αναζωπύρωσαν δηλώσεις του στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χοσέ Βινιάλς, ο οποίος απηύθυνε σύσταση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), ότι η ηπειρωτική Ευρώπη ίσως να έχει «υπερβολικά πολλές τράπεζες» και οι εποπτικές αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να εξωθήσουν τους αδύναμους ομίλους να κλείσουν ή να τεθούν εκτός αγοράς.
«Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμόσουν την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών μοντέλων τους στη νέα κανονιστική και οικονομική πραγματικότητα», είπε ο Βινιάλς στην ετήσια σύνοδο της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών στο Λονδίνο. «Όταν υπάρχουν τράπεζες που πρέπει να βγουν εκτός κλάδου επειδή υπάρχει συνωστισμός -και αναφέρομαι στην ηπειρωτική Ευρώπη- τότε οι αρχές πρέπει να διευκολύνουν την έξοδό τους».
Το Sofokleousin.gr έχει επισημάνει ότι έαν ο Μάριο Ντράγκι λάβει αντισυμβατικά μέτρα -όπως και έπραξε-, τότε ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι άμεσος, καθώς μειωθούν οι αποδόσεις των χωρών του Βορρά και των εταιρικών ομολόγων. Παράλληλα θα υπάρξει άνοδος στα χρηματιστήρια και αύξηση της δανειακής μόχλευσης των δανείων του Βορρά. Οι εξελίξεις αυτές μοιραία θα ανοίξουν την "όρεξη" των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών για εξαγορές και συγχωνεύσεις (Μ&Α). Τα ιδανικά "θηράματα" σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι άλλα από τις τράπεζες του Νότου, οι οποίες ελλείψει ρευστότητας και αδυναμίας προσέγγισης στο πρόγραμμα TLTROs θα οδηγηθούν στην ...αγκαλιά των Βορείων.
Σαφώς ο αντίκτυπος αυτός δεν έχει γίνει εμφανής στην παρούσα φάση λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών εξελίξεων. Ωστόσο μετά την ανακοίνωση των stress tests όλα είναι πιθανά, και οι δηλώσεις του αξιωματούχου μαρτυρούν ότι οι Ευρωπαίοι ήδη θέτουν επί τάπητος τέτοιες λύσεις.
Θα κλείσουν τράπεζες, θα κουρευτούν καταθέσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και η επικεφαλής του νέου εποπτικού οργάνου της ΕΚΤ, Danniele Nouy, επισημαίνοντας ότι κάποιες από τις 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν μέλλον και πρέπει να κλείσουν, ανοίγοντας νέο κύκλο συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ κυβερνήσεων-αγορών και τραπεζιτών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τραπεζών. Μεταξύ άλλων η Nouy έχει τονίσει ότι για να χαρακτηριστούν αξιόπιστα τα stress tests θα πρέπει να αποτύχουν περισσότερες τράπεζες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι θέσεις της Nouy για μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας στα stress tests τα οποία η ίδια καλείται να επιβλέψει και για το κλείσιμο όσων τραπεζών προκαλούν ρίγη στους καταθέτες, καθώς κάτω από τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες ακόμα και να χρειαστεί μια τράπεζα νέα κεφάλαια θα πρέπει πρώτα να κουρέψει τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, εν συνεχεία τους μετόχους και μετά τους καταθέτες και αφού πιστοποιηθεί η βιωσιμότητά της τότε και μόνο να δεχθεί βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Η προσέγγιση της Nouy, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, προκαλεί ήδη αναταράξεις στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό καθώς προϊδεάζει για την πολιτική που θα ασκήσει η ίδια όταν το Νοέμβριο ξεκινήσει η λειτουργία του SSM, του ελεγκτικού φορέα των συστημικών τραπεζών που θα λειτουργεί υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Nouy καθιστά σαφές ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι δεσμοί κράτους-τραπεζών που συσφίχθηκαν ιδιαίτερα κατά την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση. Μεταξύ άλλων η Nouy επέκρινε τους τραπεζίτες για τη χειραγώγηση ισοτιμιών και το σχηματισμό καρτέλ στο libor, επισημαίνοντας ότι μετά από λίγο καιρό τα «διδάγματα» ξεχνιούνται και οι κακές πρακτικές επανέρχονται.
Ντε φάκτο κλείσιμο τραπεζών που θα αποτύχουν
Σε συνέχεια των δηλώσεων της επικεφαλής του SSM Daniele Nouy, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι τράπεζες που θα έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα στο τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κλείσουν.
"Ήμουν πολύ χαρούμενος για αυτό που είπε η Ντανιέλ Νουί, πως αν οι τράπεζες εμφανιστούν να είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, πολύ απλά θα αναγκαστούμε να τις κλείσουμε" έχει τονίσει ο κ. Ντάισελμπλουμ.
"Αυτό που ήθελε να πει είναι πως θα είμαστε αυστηροί. Και αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους μας. Οι τράπεζες πρέπει να λάβουν το μήνυμα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές πρέπει να λάβουν το μήνυμα και οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να λάβουν το μήνυμα" είπε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me