16/10/14

Πέντε κλειδιά για να «αναστηθεί» το Grecovery


Πέντε κλειδιά για να «αναστηθεί» το Grecovery

Χρήστος Κίτσιος Χρήστος Κίτσιος
Δημοσιεύθηκε: 16 Οκτωβρίου 2014 - 09:08

Πέντε κλειδιά για να «αναστηθεί» το Grecovery


Πώς το μείζον θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας καθορίζει τη στάση του Μαξίμου. Οι δύο επιλογές Σαμαρά και το τεστ του μίνι ανασχηματισμού. Γιατί η αγορά ζητά άμεση ανάταξη κλίματος. Η σημασία του ειδικού ταμείου για το χρέος. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης.
Τη δύσκολη εξίσωση της εξασφάλισης από τη μια πλευρά 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή πρόωρων εκλογών και από την άλλη της εξόδου από το μνημόνιο με τρόπο που θα εξευμενίζει τις αγορές, χωρίς να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην εσωτερική κοινή γνώμη, καλείται να λύσει επειγόντως η κυβέρνηση.
Μετά από όσα διαδραματίστηκαν στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στο Eurogroup της Δευτέρας, το μήνυμα των αγορών ήταν ηχηρό.
Εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε επίπεδα που προσέγγισαν το 8% οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι ο δρόμος για το clean exit είναι από δύσβατος έως απαγορευτικός. Η ταχύτητα και η ένταση της αντίδρασης έκαναν ήδη την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί επικοινωνιακά μιλώντας για συνετή έξοδο χωρίς προς το παρόν να διασκεδάσει τις ανησυχίες. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό ήταν οι διαρροές χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες, τις οποίες μετέδωσε το Reutters.


Ο λόγος σύμφωνα με χρηματιστές είναι η ανάδειξη του πολιτικού κινδύνου. Οι ξένοι επενδυτές διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει πλάνο πρόωρης απεμπλοκής από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο να είναι συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν δικλίδες που να εξασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα εκτροχιασθεί εκ νέου με την παρούσα ή την επόμενη κυβέρνηση.
Με δεδομένα, δε, την αβεβαιότητα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα την ισχυρή πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες, και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει το προβάδισμα, το παραπάνω ρίσκο ήταν πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα αν συσχετισθεί με τη χαμηλή βαρύτητα που έχουν τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές στα χαρτοφυλάκια των ξένων.
Το βλέμμα της αγοράς μετά το sell off των δύο τελευταίων συνεδριάσεων εστιάζει τώρα στο πώς η κυβέρνηση θα επαναχαράξει τη στρατηγική της στο μείζον θέμα της εξασφάλισης πολιτικής συναίνεσης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η στρατηγική της επιλογή θα καθορίσει και την τακτική που θα ακολουθήσει στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι επιλογές του πρωθυπουργού δεν είναι πολλές. Είτε θα επιχειρήσει να επαναφέρει την κυβέρνηση στη λογική της συντεταγμένης εξόδου από το μνημόνιο, είτε θα αναδείξει νωρίς το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας συγκεκριμένο υποψήφιο και καλώντας την αντιπολίτευση να συναινέσει επί ενός χάρτη απεμπλοκής της Αθήνας από το μνημόνιο.

Στίγμα θα δώσει ο μίνι ανασχηματισμός

Το πρώτο στίγμα, σύμφωνα με τους ίδιους, ίσως δοθεί από τον μίνι ανασχηματισμό που θα προκαλέσει η αποχώρηση Αβραμόπουλου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να αναλάβει χρέη επιτρόπου.
Αν με την αφορμή αυτή υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές ώστε να επανέλθουν στην κυβέρνηση οι αποκαλούμενοι μεταρρυθμιστές και να απομακρυνθούν στελέχη της Λαϊκής Δεξιάς η κυβέρνηση θα στείλει το πρώτο έμπρακτο μήνυμα ότι επιδιώκει πρώτα να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα με τους Ευρωπαίους εταίρους και εν συνεχεία με τον αέρα της συμφωνίας συντεταγμένης εξόδου από το μνημόνιο να παίξει το χαρτί της εξασφάλισης προεδρικής πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει στα χέρια του μυστικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Β΄ Αθηνών, προηγούνται με τεράστια διαφορά βουλευτές που ανήκουν στη μεταρρυθμιστική πτέρυγα της Ν.Δ. και αυτό ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές του πρωθυπουργού.
Το μειονέκτημα της παραπάνω λύσης είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, που η ίδια καλλιέργησε στο εσωτερικό καθώς εκούσα άκουσα θα αποδεχθεί τη λύση της γραμμής πιστωτικής διευκόλυνσης και αυξημένης εποπτείας.

Η ανάγκη άμεσης αναστροφής του κλίματος λόγω stress tests

Όσοι ποντάρουν στο ότι ο Σαμαράς θα επιλέξει να ολοκληρωθεί πρώτα η συντεταγμένη έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και μετά να ανοίξει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αναστροφής του κλίματος.
«Προϋπόθεση για την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο είναι οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να καλυφθούν από τις αγορές. Υπό το παρόν κλίμα η άσκηση είναι δύσκολη ακόμη και αν οι ανάγκες διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα» προειδοποιούν.
Το κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της χώρας θέτει σε κίνδυνο ακόμη και επιμέρους κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως οι πωλήσεις θυγατρικών και συμμετοχών που πριν από δύο μήνες θα έκλειναν με ευκολία.
Αν μάλιστα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου στις μητρικές θα πρέπει να διενεργηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες αγορών, σε χαμηλές αποτιμήσεις, προκαλώντας νέο ισχυρό dilution στο ΤΧΣ, και αχρηστεύοντας τα warrants καθώς η ιδιωτικοποίηση θα επέλθει μέσω του συνδυασμού αυξήσεων κεφαλαίου σε χαμηλές αποτιμήσεις.

Δημιουργία ταμείου για το χρέος

Σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής εταιρείας, οι αγορές θα μετρούν πολύ προσεκτικά τις αναφορές από κυβερνητικά στελέχη για την ειδική σχέση που θα διατηρήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της.
Κλειδί με βάση τους ίδιους είναι η απαίτηση για σύσταση Ταμείου Μείωσης του Χρέους. Η Ευρώπη δείχνει να επιδιώκει τον έλεγχο της Ελλάδας μέσω δημιουργίας του παραπάνω «κουμπαρά», στον οποίο θα μεταβιβασθούν υπό προϋποθέσεις τα εναπομείναντα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί με τη σειρά της για συγκεκριμένους πόρους που θα εισφέρει στο Ταμείο και θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με το Ταμείο θα συνδεθεί και η πιστωτική γραμμή διευκόλυνσης, ώστε να υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας ότι η χώρα θα εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το οποίο θα δεσμευθεί.

Επιμήκυνση του χρέους...

Εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να ξεφύγει από τις συμπληγάδες των υψηλών προσδοκιών που καλλιέργησε και της σκληρής πραγματικότητας που διαμηνύουν οι πιστωτές και οι αγορές, ακολουθώντας χάρτη συντεταγμένης εξόδου από το μνημόνιο, θα ξεκινήσει η συζήτηση και για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Όπως αποκάλυψε ο Χαμαιλέων το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργασθεί σχέδιο 10 σημείων μεταξύ των οποίων και η επιμήκυνση των δανείων που χορήγησε η Ευρώπη κατά 9 χρόνια, χωρίς περαιτέρω μείωση επιτοκίων.
Πρόκειται για λύση που εφόσον η χώρα διατηρήσει γραμμή πιστωτικής διευκόλυνσης και επομένως κάποια μορφή αυξημένης εποπτείας θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές καθώς πρακτικά ως το 2030 η Ελλάδα θα βαρύνεται από μικρές λήξεις χρέους, ενώ θα αναπροσαρμοσθούν σε ρεαλιστικότερη βάση οι στόχοι για ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα.

...και ο κίνδυνος πολύμηνης απαξίωσης

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να φέρει μπροστά από τα άλογα το κάρο, γνωστοποιώντας τον εκλεκτό της για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ζητώντας πολιτική συναίνεση επί ενός χάρτη εξόδου από το μνημόνιο, η αγορά κινδυνεύει να εισέλθει σε περίοδο πολύμηνης ταλαιπωρίας και απαξίωσης.
Πρόκειται για σενάριο που εισηγούνται στελέχη της Ν.Δ., ποντάροντας στην ανάδειξη του διλήμματος για κοινωνία και βουλευτές και ευελπιστώντας ότι η καυτή πατάτα θα μεταφερθεί στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για σενάριο που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση της πόλωσης, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της οικονομίας, επενδύσεων και καταθέσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me