15/10/14

Η Eurobank θα είναι έκπληξη στα stress tests –


Τα σενάρια για συγχώνευση με σχέση ανταλλαγής με Εθνική ή Alpha διαψεύδονται

15/10/2014 - 07:21
Ο βαθμός υπερσυγκέντρωσης στο ελληνικό banking στην Ελλάδα είναι ακραίος και οποιαδήποτε σκέψη για νέο deal θα είναι επιζήμιο για την οικονομία
Μια άκρως λανθασμένη εκτίμηση έχει κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα στην τραπεζική αγορά.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στα stress tests η Eurobank θα αποδεκατιστεί, θα εμφανίσει μεγάλο κεφαλαιακό έλλειμμα και λόγω της δυσμενούς θέσης που θα βρεθεί το Fairfax θα αποδεχθεί συγχώνευση με άλλη ελληνική τράπεζα Εθνική ή Alpha bank μέσω σχέσης ανταλλαγής μετοχών.
Αν και η Εθνική όσο και η Alpha bank ενδιαφέρονται για την Eurobank, για να δελεάσουν το Fairfax  θα μπορούσαν να του προτείνουν σχέση ανταλλαγής όπου το Fairfax θα ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος μετά το ΤΧΣ.
Το σενάριο αυτό προωθείται από ορισμένους κύκλους ενώ κατά ένα παράδοξο τρόπο από την Εθνική διαρρέονται αμφιβόλου αξιοπιστίας πληροφορίες για την Eurobank ενόψει των stress tests.
Ποια είναι η πραγματικότητα;

Θέσαμε ένα ερώτημα σε κορυφαίο και αξιόπιστο στέλεχος της Eurobank και το ρωτήσαμε για τιε φήμες που κυκλοφορούν και τα stress tests.


Η απάντηση;

«Στα stress tests εκτιμούμε ότι η Eurobank θα είναι θετική έκπληξη.
Πιθανόν να μην χρειαστεί καθόλου κεφάλαια αλλά ακόμη και αν χρειαστεί θα είναι πολύ λίγα που θα καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Όσον αφορά τα σενάρια για συγχώνευση αυτά είναι σενάρια φαντασίας».
Άρα στην Eurobank βλέπουν θετική έκπληξη ενώ διαψεύδουν τα σενάρια για deal με άλλη τράπεζα.
Όσοι διακινούν σενάρια συγχώνευσης εκ νέου στο ελληνικό banking λησμονούν τους λόγους που η DGCom ακύρωσε το deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank.
Η αιτία ήταν η ακραία υπερσυγκέντρωση και το γεγονός μια νέα τράπεζα θα διαθέτει 185 δισεκ. ενεργητικό όσο το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Η ΕΚΤ τάσσεται κατά των μεγάλων τραπεζών.
Συν τοις άλλοις η συγκέντρωση στο ελληνικό banking αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο 4 τράπεζες ελέγχουν το 96% της αγοράς όταν στην Γερμανία οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν το 55% της αγοράς.
Περαιτέρω συγκέντρωση όχι θα απορριφθεί από την DGCom αυτό είναι 100% βέβαιο αλλά θα προκαλέσει ακραία στρέβλωση εις βάρος της εθνικής οικονομίας.
Ορισμένοι υποστηρίζουν μα αν προταθεί σχέση ανταλλαγής από μετόχους π.χ. το Fairfax της Eurobank με τους μετόχους της Alpha bank η DGCom τι θα πράξει;
Αν και οι συνέργειες μεταξύ Eurobank και Alpha bank είναι μεγαλύτερες από το μιαρό deal Εθνικής με Eurobank, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα το ακυρώσει.
Δεν έχει κανένα νόημα περαιτέρω συγκέντρωση στο ελληνικό banking.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me