2/10/14

Χ.Α.: Το πρωινό σχόλιο...

Η αγορά καλείται πλέον να δώσει την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προεξοφλώντας παράλληλα την έκβαση του πολιτικού θρίλερ που έστησε η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει πρώιμη ψήφο εμπιστοσύνης, να δεσμεύσει τους βουλευτές έναντι επερχόμενων νομοσχεδίων και να ανακόψει τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι εξελίξεις όμως προκαλούν ντε-φάκτο αύξηση του  ρίσκου χώρας. Η αβεβαιότητα εντείνεται, η μεταβλητότητα αυξάνεται και το χρηματιστήριο βρίσκεται σε κομβικά σημεία. 

 
Αν και ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να βάλει τέλος στα σενάρια προσφυγής στις κάλπες πριν από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας,  η αγορά δεν φαίνεται να πείθεται. Παράλληλα, ανησυχεί όλο και πιό πολύ για τις κυβερνητικές αρρυθμιών και την έλλειψη πολιτικής βούλησης στην προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Πηγή αβεβαιότητας για την αγορά είναι και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποίες θα διακοπούν την επόμενη εβδομάδα και θα επαναληφθούν στα τέλη του μήνα.

Προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν και τα επερχόμενα τραπεζικά stress tests καθώς η φημολογία για τα αποτελέσμτα οργιάζει, ενώ παράλληλα οι τραπεζίτες αναζητούν λογιστικές λύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις για να κατεβάσουν τον λογαριασμό και να αποφύγουν νέες μεγάλες αμκ.

Θετικό στοιχείο είναι η διαφαινόμενη χαλάρωση των κριτηρίων αποδοχής collaterals από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και η αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του Μάριο Ντράγκι. Σήμερα αναμένονται οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος των ABS καθώς και το καθεστώς που θα ισχύσει για τις ελληνικές τράπεζες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me