21/10/14

Δημήτρης Τζάνας: Η ανάγκη άμεσης δράσης από την ΕΚΤ είναι πλέον επιτακτική

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ σχολιάζουν γράφοντας: 

"Όπως είναι γνωστό, τα διαζύγια μεταξύ των εν διαστάσει συζύγων αργούν να εκδοθούν αν δεν υπάρχουν συναινετικές προϋποθέσεις μεταξύ τους" αναφέρει ενδεικτικά ο Δημήτρης Τζάνας. Κατ’ αναλογία, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε τη βιωματική εμπειρία της άρνησης του ΔΝΤ να δεχθεί το αίτημα του διαζυγίου μονομερώς...


Kαθώς της υποδείχθηκε ότι η πρόωρη έξοδος στις αγορές δύσκολα θα οδηγήσει σε αποτελεσματική αναχρηματοδότηση των απροσδιόριστου ύψους (25 δισ. κατά το ΔΝΤ) αναγκών της. Θα απαιτηθεί δε η εξεύρεση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως νέα Ευρωπαϊκά κεφάλαια από τους μηχανισμούς στήριξης, που ασφαλώς απαιτούν την ένταξη σε νέο πρόγραμμα. 

Ενόψει των πραγματικών δεδομένων, η Ελληνική Κυβέρνηση αναδιπλώθηκε, δηλώνοντας θα ολοκληρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής… Βιώνοντας αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο "ξεπουλήθηκε" επί τριήμερο και τα spreads των ομολόγων εκτοξεύθηκαν, κάνοντας έτσι αντιληπτές τις συνέπειες μονομερών ενεργειών από τις Αγορές.

Η δήλωση "συμμόρφωσης" με... τα συμφωνημένα επανέφερε την ανοδική κίνηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που ήδη έχει αποκαταστήσει μεγάλο μέρος των απωλειών που συντελέστηκαν στο τριήμερο "sell-off" (-14,2%)... Kαθώς απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό για την πλήρη αποκατάσταση και τηn σταθεροποίηση εκ νέου στη ζώνη 1.000 μονάδων.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να υποβοηθηθεί από δύο εσωτερικούς παράγοντες. Πρώτον, από τις θετικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα των "stress tests" που θα γνωστοποιηθούν την Κυριακή. 

Είναι πιθανό να προκύψει ένα διαχειρίσιμο ύψος νέων κεφαλαιακών αναγκών, που θα καλυφθεί με πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών-προσμέτρηση του αναβαλλόμενου φόρου και επομένως δεν θα απαιτηθούν νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Έτσι, είναι ενδεχόμενη η σύντομη (από το 2015) μεταστροφή της πιστωτικής πολιτικής των Tραπεζών σε επεκτατική, με την υποβοήθηση της αναμενόμενης ρευστότητας από το Μάριο Ντράγκι...

Kαι με την παραδοχή της εισόδου της Ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, διαδικασία που θα συμβάλει στην περαιτέρω αναρρίχηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.


Δεύτερον, από την άμβλυνση του πολιτικού κινδύνου, καθώς εκτιμάται ότι η έντονη αναταραχή των προηγούμενων ημερών φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο αποφυγής πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015... 

Kαθώς είναι πιο πιθανή η εκλογή Προέδρου για να αποφευχθεί η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια από επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που θα οδηγήσουν σε εντονότερη χρηματοοικονομική αναταραχή.

Πάντως, ακόμη και αν έλθει ο "λευκός κύκνος" με τη μορφή του θετικού μηνύματος των "τεστ κοπώσεως" και ενισχυθεί η πεποίθηση για αποφυγή της πολιτικής αστάθειας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να κινείται στο δυσμενές διεθνές περιβάλλον...

ΠΟΥ βρίθει γεωπολιτικών κινδύνων και υφεσιακού σκηνικού και παρασύρει σε πλαγιοκαθοδική κίνηση τους χρηματιστηριακούς δείκτες των μεγάλων Αγορών, με έντονη μεταβλητότητα (η Ελληνική Αγορά είναι πρωταθλητής και στα δύο…).

"Η ανάγκη άμεσης δράσης από την ΕΚΤ είναι πλέον επιτακτική, ενώ η Federal ανήγγειλε την ματαίωση της ανοδικής κίνησης των παρεμβατικών της επιτοκίων επ’ αόριστον, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me