8/10/14

ΧΑ: «Συλλεκτικό είδος» οι εγχώριοι κωδικοί λιανικής


Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 08 Οκτωβρίου 2014 - 07:53



Μαζική η αποχώρηση εγχώριων μικροεπενδυτών από το χρηματιστήριο. Ρεκόρ στην απενεργοποίηση μερίδων το Σεπτέμβριο, καθώς ανήλθαν στις 115.265, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011. Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΧΑ. 
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκδοση Axianumbers, για τον μήνα Σεπτέμβριο, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Αγοράς διαμορφώθηκε σε 60,9% έναντι 61,0% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 0,2%.
Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (16.992,60 εκατ. ευρώ ή 27,8%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 44,0%, αύξηση της τάξεως του 0,2% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Εδώ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι τα στοιχεία αναφέρονται στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και όχι σε ποσοστά επί μετοχικών θέσεων.

Πράγμα που σημαίνει ότι αν οι θέσεις που κατέχουν τα ξένα χαρτοφυλάκια παρουσιάσουν μικρότερη ποσοστιαία υποχώρηση τιμών από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και οι ξένοι διαχειριστές παραμείνουν απαθείς και εκτός Αγοράς, θα φανεί ότι αυτοί αύξησαν την συμμετοχή τους στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου!

Οι Έλληνες επενδυτές στο τέλος του μήνα κατείχαν το 27,0% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α.

Η συνεχιζόμενη πτώση στο Χ.Α. δεν άφησε ανεπηρέαστα τα ενεργά χαρτοφυλάκια. Έτσι τα χαρτοφυλάκια που είχαν αξία έως 9000 ευρώ (στις 30/9) και τα οποία στην συντριπτική τους πλειονότητα αφορούσαν εγχώριους μικροεπενδυτές αυξήθηκαν στο 90,26%, από 89,7% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Τον Σεπτέμβριο 2014 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των €104,82 εκατ. Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους €104,06 εκατ., με κύριο λόγο την συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση που αναγκάζει τους εγχώριους παίκτες να είναι επικεντρωμένοι στην αναζήτηση ρευστότητας.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός τίτλων μικρής κεφαλαιοποίησης, λόγω και απόλυτης ανυπαρξίας αγοραστών, να πλησιάσει, ή και να καταγράψει, νέα ιστορικά χαμηλά!
Από εκεί και πέρα, ο Σεπτέμβριος ακολούθησε την "πεπατημένη" των προηγούμενων πέντε μηνών και έτσι οι συνεχόμενοι πτωτικοί μήνες έγιναν έξι, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ τριετίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" έξι συνεχόμενους πτωτικούς μήνες από την περίοδο Φεβρουάριος έως και Σεπτέμβριος 2011, όταν και συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες αρνητικές μηνιαίες μεταβολές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σεπτέμβριος αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 8,63% και από τον Τραπεζικό δείκτη 8,74%. Η συμπλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 8,7% και τον Τραπεζικό απώλειες 19,41%.
Η Κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στο τέλος του μήνα υπολογίστηκε στα €61,12 δισ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου μήνα που ήταν €66,76 δισ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 8,5%, πράγμα που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε λιγότερο, σε μηνιαία βάση, τόσο από τον Γενικό όσο και από τον Τραπεζικό δείκτη.
Οι ξένοι επενδυτές τον Σεπτέμβριο 2014 πραγματοποίησαν το 64,7% της συνολικής αξίας συναλλαγών.
Ο Σεπτέμβριος ήταν ο 23ος συνεχόμενος μήνας που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά υπερέβησαν τις εκροές.
Μικρή αύξηση παρουσίασαν κατά τον Σεπτέμβριο οι ενεργές μερίδες που έφθασαν τις 22822 από 20229 χιλιάδες τον προηγούμενο μήνα. Κατεγράφησαν 1159 νέες μερίδες επενδυτών (από 888 τον προηγούμενο μήνα), παρά ταύτα τα νούμερα παραμένουν τουλάχιστον απογοητευτικά, αν γίνει σύγκριση με το πρόσφατο και όχι το απώτερο παρελθόν (τον Σεπτέμβριο 2013 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 29044, όταν τον Μάιο του 2013 ήταν στις 98 χιλιάδες).
Από την άλλη, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ απενεργοποίησης μερίδων επενδυτών που έφθασαν τις 115.265 και είναι το μεγαλύτερο νούμερο από τον Απρίλιο του 2011!
Τρανταχτή ένδειξη ότι οι εγχώριοι κωδικοί λιανικής αποχωρούν μαζικά από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ΑΧΕ που είχαν σαν βασικό πελατολόγιο του εγχώριους επενδυτές.
Στην Αγορά Παραγώγων, κατεγράφησαν 35401 ενεργοί κωδικοί επενδυτών (από 35283 τον προηγούμενο μήνα) και 2.652 κινηθέντες κωδικοί επενδυτών (από 2256 τον προηγούμενο μήνα).
*Το μηνιαίο δελτίο του ΧΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me