24/10/14

Παίζει τα ρέστα του ο Σαμαράς


Ο πρωθυπουργός έβγαλε τους άσσους από το μανίκι του
Στις προωθούμενες φοροελαφρύνσεις εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης δημοφιλίας της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. 

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση χθες Πέμπτη, επιχειρεί να αποδείξει στους Έλληνες πολίτες πως μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια, η λιτότητα φτάνει επιτέλους στο τέλος της. 

Μετά το "άδειασμα" των αγορών η κυβέρνηση κατεβάζει τους τόνους και επιδιώκει να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και τους Ευρωπαίους. Μπορεί σε αυτή τη φάση κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στις αγορές και τα διεθνή πολιτικά, επιχειρηματικά και οικονομικά φόρα, αυτό όμως δεν κλείνει τα καυτά μέτωπα. 

Οι πιέσεις από την κοινωνία, τους μηχανισμούς και οι δυναμικά αναπροσαρμοζόμενες ισορροπίες στο εσωτερικό σκηνικό μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσουν εκρήξεις που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Όπως έχει αναφέρει σε ανάλυσή του το Sofokleousin.gr, ο Αντώνης Σαμαράς έβγαλε τους άσσους από το μανίκι του, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει επιλέξει τα παίξει τα πολιτικά του ρέστα μέσω και της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Ο πρώτος άσσος είναι η έξοδος από το Μνημόνιο, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα γίνει με τους ελληνικούς όρους. Ο δεύτερος αφροά τις φοροελαφρύνσεις αλλά και τις ρυθμίσεις σε οφειλές και «κόκκινα» δάνεια.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανακοίνωσε ότι «οι δόσεις θα αυξηθούν σε 72 έως 100 και μείωση των προσαυξήσεων, ενώ για όσους ήδη έχουν κάνει ρύθμιση, θα έχουν καλύτερη μεταχείριση, ενώ θα είναι πιο εύκολο για όσους μπαίνουν. Θα υπάρχει αυστηρότητα για όσους μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν».

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι «θα υπάρξει μεγάλος αριθμός δόσεων με εξωδικαστικές ρυθμίσεις και σημαντική μείωση του αρχικού ποσού γι΄αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και όχι στους επιτήδειους που όπως είπε ο κ. Σαμαράς θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα».

Όπως επισημαίνει το Reuters, η ΝΔ έρχεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι μέσω των διατάξεων επιδιώκει να πείσει τους δανειστές της χώρας πως δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, ώστε να θωρακιστεί η εύθραυστη πολιτική σταθερότητα ενόψει της κρίσιμης εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του επόμενου έτους, 2015.

"Η Ελλάδα, που έχει ήδη λάβει δύο μεγάλα πακέτα διάσωσης, συνεχίζει να εμφανίζει δυσθεώρητα υψηλό δημόσιο χρέος. Ωστόσο κατόρθωσε να επαναφέρει σε σωστή τροχιά τα δημόσια οικονομικά της, επιτυγχάνοντας την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, το 2013, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια", σημειώνει το Reuters.

"H ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την έξοδό της από τα μνημόνια στα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014". "Μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο η ανάπτυξη θα είναι ήπια", διευκρινίζει το Reuters.
 Επισημαίνεται ότι τα βασικά σημεία των νέων διατάξεων είναι: 
 
- Ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και  του Σεπτεμβρίου
 
- Αιτήσεις κατατίθενται μέχρι και τον Μάρτιο
 
- Θα πρέπει να πληρωθούν  οι τρέχοντες φόροι για να γίνει αίτηση.
 
-Ο φορολογούμενος δεν πρέπει να αφήνει νέα απλήρωτα χρέη.
 
- Σταματάνε τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους μπουν στη ρύθμιση.
 
- Μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος. Ως το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις.
 
-Οι 100 δόσεις ισχύουν για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ
 
-Για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και  σημαντική μείωση σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.
 
-Γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων για όσους ήταν συνεπείς σε προηγούμενες ρυθμίσεις.
 
-Το ανώτερο ποσό που θα μπορεί να ρυθμιστεί δεν θα είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ
 
Ποιές οφειλές, με ποιές υποχρεώσεις
 
Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014  οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Επίσης, δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη  και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου  2014 οφειλές, που κατά την ημερομηνία της αίτησης τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.
 
Η ρύθμιση προβλέπει πως όσοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου  νόμου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής» και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής, υπόκεινται  αναδρομικά από 1-1-2013 σε επιτόκιο ς 4,56% και τυγχάνουν των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τόκων  και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, δικαιούμενοι να επιλέξουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Ακόμη, έχουν ως πρόσθετο  ευεργέτημα τη μείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση.
 
Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και  τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως  για την καταβολή μέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν το εν λόγω  μέρος.
 
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ  τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών , τυγχάνει  απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.
 
Ανάλογα με το τρόπο αποπληρωμής  της οφειλής και τον αριθμό των δόσεων, οι προσαυξήσεις μειώνονται ως εξής
 
- Σε εφάπαξ εξόφληση σβήνονται όλες (100%).
- Εαν η εξόφληση πρόκειται να γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις μειώνονται κατά 90%.
- Σε 24 μηνιαίες δόσεις μείωση  80%.
- Σε 36 μηνιαίες δόσεις  μείωση κατά 70%.
- Σε  48 μηνιαίες δόσεις  μείωση  60%.
- Σε 60 δόσεις σε μείωση  κατά 50%.
- Σε 72 μηνιαίες δόσεις μείωση  κατά 30%.
- Σεε 100 δόσεις  κατά 20%.
 
Κόκκινα δάνεια: Διευρύνονται τα κριτήρια για ένταξη ΜμΕ στη ρύθμιση
 
Πέραν των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες σε Εφορία και Ταμεία, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή και το δεύτερο όπλο της που είναι τα κόκκινα δάνεια. Με στόχο την ένταξη περίπου 165.000 ΜμΕ αντί των 100.000 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει τη διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής στη "ρύθμιση" των κόκκινων δανείων.
 
Στη ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπεται ότι θα μπορούν να υπαχθούν οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, που έχουν προς τις τράπεζες οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 180 ημερών και μέχρι το ποσό των 500.000 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στην προωθούμενη ρύθμιση είναι η επιχείρηση να έχει μείωση του τζίρου της τουλάχιστον 20% την περίοδο 1η/1/2011 - 31/12/2013, και να συναινεί το 50,1% των πιστωτών.
 
Στη συνέχεια οι τράπεζες θα αξιολογούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα καταρτίζουν σχέδιο ρύθμισης των δανείων αλλά και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία με πλαφόν δόσεων τις 100. Ως κίνητρο στις επιχειρήσεις για τη συνολική διευθέτηση των βαρών τους, δηλαδή και προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο, η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης θα προβλέπει μεγάλες διαγραφές φόρων και προσαυξήσεων.  
 
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση, ωστόσο, που η επιχείρηση η οποία έχει υπαχθεί στη ρύθμιση δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα έναν συγκεκριμένο αριθμό δόσεων ακόμη και προς έναν πιστωτή, θα χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης προς όλους τους πιστωτές. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me