16/10/14

Κύριοι σοβαρευτείτε άμεσα – Δραματική έκκληση της αγοράς προς όλο το πολιτικό φάσμα – Περιθώρια για (νέους) ακτιβισμούς δεν υπάρχουν




Η δραματική εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο διάστημα και δη το τελευταίο διήμερο που έχει απολέσει σχεδόν το 12% της αξίας της, αλλά και η εξίσου δραματική επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, είναι αν μη τι άλλο η… έσχατη προειδοποίηση προς όλο το πολιτικό σύστημα.

 Του Αποστόλη Σκουμπούρη

Η κατάσταση είναι οριακή, σχεδόν ασφυκτική, με την αγορά χθες να δείχνει ότι προεξοφλεί αδιέξοδο! Μάλιστα, διήμερο σερί πτώσης σε ποσοστό 11,60% για το Γενικό Δείκτη είχαμε να δούμε από τον Οκτώβριο του 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με τα sumprime δάνεια.

Η εικόνα της αγοράς χθες μαρτυρούσε ότι επίκεινται… ειδήσεις, μαύρες ειδήσεις, που θα κάνουν ακόμη πιο δραματική την κατάσταση! Βεβαίως, υπήρξε σημαντικό μάζεμα το τελευταίο δίωρο, μάζεμα αυτοσυντήρησης με στόχο την αποφυγή της πλήρους ισοπέδωσης, καθώς διήμερη πτώση 16% δεν θα είχαμε ξαναδεί στο ελληνικό χρηματιστήριο!

Η αγορά χθες έγινε έρμαιο φημών, δοξασιών και διαδόσεων πάσης φύσεως, κάτι που «σκότωσε» ενδοσυνεδριακά δείκτες και μετοχές, κατέστρεψε οποιαδήποτε έννοια στηρίξεων και αποτιμήσεων, αλλοίωσε εντελώς όλο το σύστημα.

Δεν ήταν εικόνα… ευρωπαϊκής αγοράς αυτή που παρουσίασε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, έστω και αν πρόκειται για μια αναδυόμενη, μικρή και περιφερειακή αγορά. Όμως είναι μια αγορά στη ζώνη του ευρώ, που όμως παραδόθηκε αμαχητί στις άκριτες, γενικευμένες πιέσεις, στις αγελαίες συμπεριφορές που έφεραν νέες, εξαιρετικά μεγάλες στρεβλώσεις.

Μέσα σε δύο συνεδριάσεις, Τρίτης και Τετάρτης, χάθηκαν 6,9 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α.! Από 63,6 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, χθες η συνολική αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατήλθε στα 56,7 δισ. ευρώ!

Η αγορά λοιπόν, που πάντα προηγείται και προεξοφλεί καταστάσεις και εξελίξεις και ποτέ δεν κάνει λάθος – επί μακρόν (δηλαδή για πολλές συνεδριάσεις) – δείχνει ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Τόσο εκρηκτική όσο ποτέ αυτή τη διετία, μετά το καλοκαίρι του 2012, όταν και η Ελλάδα φλέρταρε με άτακτη χρεοκοπία…

Οι αγορές διαβάζουν αρνητικά τις εξελίξεις, βλέπουν αδιέξοδο στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα. Η περίοδος των 4-5 μηνών έως τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη για να μπορέσει να «ζυγιστεί» ως μια φυσιολογική περίοδος για την κυβέρνηση. Η πίεση από τις αγορές είναι ιδιαίτερα μεγάλη! Και οι αγορές – καλώς ή κακώς – μπορούν να δίνουν ιδιαίτερα σκληρές, ασφυκτικές και να διαμορφώσουν αυτές τις συνθήκες, να επιβάλλουν τη δική τους αλήθεια.

Η χθεσινή και η προχθεσινή εικόνα του χρηματιστηρίου και των ομολόγων φαίνεται πως είναι η… έσχατη «πιστολιά» των ξένων, η τελευταία προειδοποίηση των διεθνών διαχειριστών προς όλο το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Κυρίως προς την κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

«Κύριοι σοβαρευτείτε»! Αυτό είναι το νόημα της «απειλής» των ξένων και των απανταχού επενδυτών που κινούνται με γνώμονα τα τεχνοκρατικά στοιχεία και δεδομένα και δεν τους απασχολούν ιδεολογίες, ιδεοληψίες, φιλοδοξίες, ακτιβισμοί, καριέρες, συμμαχίες και άλλα παρόμοια.

Κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δε θα... διασωθεί αν η φωτιά της κρίσης φουντώσει πάλι, αν ξυπνήσουν τα... φίδια της χρεοκοπίας, αν γυρίσει… ανάποδα ο τροχός των αγορών…
Οι τελευταίοι ακτιβισμοί της κυβέρνησης Σαμαρά περί απεμπλοκής από μνημόνια, επιτηρήσεις και ΔΝΤ χωρίς να υπάρχει κανένα πλάνο και χωρίς να έχει θωρακιστεί το σύστημα, φαίνεται πως καταδικάζονται από τους ξένους.

Οι ξένοι, έχοντας το παράδειγμα μιας χώρας που επί 35 και πλέον χρόνια δεν προέβαινε σε καμιά μεταρρύθμιση ενώ μετέτρεπε τις επιδοτήσεις σε κοινωνικό μέρισμα χωρίς αύριο, εύλογα είναι εξαιρετικά δύσπιστοι. Όσοι πόνταραν λοιπόν στο ελκυστικό έως προ έξι – εφτά μηνών turn around story μιας χώρας που βρίσκεται στο ευρώ και φαίνεται πως «γυρνάει» την οικονομία της, φαίνεται πως τώρα ρευστοποιούν.

Τους λόγους τους ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι. Και συνδέονται με όλα τα παραπάνω. Βλέπουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μετά τη… λαϊκή στροφή και τον άκρως αποτυχημένο ανασχηματισμό του καλοκαιριού, έκανε λάθος με τις εξαγγελίες περί ανεξαρτητοποίησης από τη διεθνή εποπτεία.
Χθες, το Reuters έγραψε ότι η κυβέρνηση αναδιπλώνεται σε σχέση με αυτό. Μένει να δούμε την αντίδραση της αγοράς σήμερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me