16/10/14

ΧΑ: Ξανά στο κόκκινο παρά τις «βοήθειες»

Δημοσιεύθηκε: 16 Οκτωβρίου 2014 - 18:01
  
Νέες ισχυρές απώλειες παρά τα μηνύματα στήριξης από ΕΕ και ΕΚΤ. Γιατί έγιναν «καπνός» τα πρωινά κέρδη. Ανασύρθηκε εκ νέου από τα χαμηλά ο ΓΔ. Έντονες πιέσεις σε ΓΕΚΤέρνα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Οι πρώτες διαφοροποιήσεις στο ταμπλό μετά το τριήμερο ξεπούλημα. 

Μετά το χθεσινό mini "sell off" δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση θα εξελισσόταν σε συνεδρίαση ψυχολογίας και εντυπώσεων. Κρίνοντας από την τελική εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και στις δύο περιπτώσεις κέρδισαν κατά κράτος οι εν δυνάμει πωλητές.


Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, καθώς η "συντριβή" των αποτιμήσεων στο Χ.Α. είχε γίνει πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ στην προσπάθεια αντίδρασης βοηθούσε και το χθεσινοβραδινό "συμμάζεμα" της Wall Street.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "φούριες" και πολύ γρήγορα "είδε" το υψηλό ημέρας των 903,58 μονάδων (+1,65%).
Την ίδια ώρα οι επενδυτές με "προσεκτικότερα μάτια" θα μπορούσαν να διακρίνουν αφ΄ ενός ότι ο τζίρος κατά το πρώτο 15λεπτο ξεπερνούσε το 1 εκατ. το λεπτό (κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό ξεκίνημα, ξεφόρτωναν χωρίς κανένα δισταγμό) και αφ΄ ετέρου οι πιέσεις συνεχίζοντας αμείωτες στην Αγορά ομολόγων με την απόδοση του Ελληνικού 10ετούς να αναρριχάται μέχρι το 8,88% και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να βρίσκεται στο 8,7%.
Και είναι κοινό μυστικό ότι το Χ.Α. δεν μπορεί να περιμένει ανοδικές "ανάσες", όσο συνεχίζονται οι πιέσεις στα Ελληνικά ομόλογα.
Με αυτά τα δεδομένα θεωρήθηκε απόλυτα φυσιολογικό το γύρισμα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος μετά τις 10.58 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι πρωινοί αγοραστές είχαν εκτεθεί για πολλοστή φορά (!)
Η πτωτική τάση πήρε ανατροφοδοτούμενο χαρακτήρα, καθώς οι traders προσχώρησαν στην πλευρά των πωλητών και ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι το χαμηλό ημέρας των 856,38 μονάδων (-3,66%). Περίπου η ίδια εικόνα και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών που υποχώρησε μέχρι τις 113,99 μονάδες (-3,97%).
Σαφώς περισσότερα τα "margin calls", που άρχισαν να αφορούν και πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια τα οποία είναι επενδυμένα αποκλειστικά σε τίτλους του FTSE25 και αυτό έχει την σημασία του (!)
Από εκεί και πέρα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τιμές στις παρυφές των 850 μονάδες (χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 852,87, σημερινό στις 856,38) και αν επαναληφθεί το τι ακολούθησε τις δύο "δοκιμαστικές βουτιές" του Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα (!)

H σημερινή εικόνα του Γενικού Δείκτη


Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank έκλεισε σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, όπως και τα warrants των Εθνικής (-8,22%) και Πειραιώς (-8,22%), ενώ σχετικά καλύτερη συμπεριφορά συνεχίζει να επιδεικνύει ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank (-4,22%).
Επίσης σε νέο ιστορικό χαμηλό, από τότε που επέστρεψαν στο ταμπλό του Χ.Α., έκλεισαν οι Viohalco και ΕΕΕ (!)
Επίσης η σημερινή συνεδρίαση βοήθησε στην εξαγωγή ενός ακόμα συμπεράσματος. Οι εν δυνάμει πωλητές, όχι μόνο έχουν πλουραλισμό στις κινήσεις τους, αλλά επικεντρώνουν την προσοχή τους σε τίτλους του FTSE25 που διατηρούν αυξημένες θέσεις και οι οποίοι έχουν μείνει πίσω, δηλαδή έχουν υποστεί σχετικά λιγότερες απώλειες και έχουν μεγαλύτερα περιθώρια υποχώρησης.
Σε αυτή την λογική, σημειώθηκε, σήμερα, επίθεση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, ενώ σε "σάκο του μποξ" εξελίσσεται ο τίτλος της ΔΕΗ.
Η μετοχή του ΟΤΕ κινείται σε χαμηλά 9 μηνών και σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 8,53 ευρώ (-8,28%), για να ανακάμψει σημαντικά στην συνέχεια και να κλείσει στα 8,86 ευρώ (-4,73%). Πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 8,25 ευρώ, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 7,50 ευρώ.
Μέχρι τα 7,97 ευρώ (-7,97%) βρέθηκε να υποχωρεί η μετοχή του ΟΠΑΠ που κινείται σε χαμηλά 11 μηνών. Το τελικό κλείσιμο βρήκε την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών στα 8,00 ευρώ (-6,76%). Ο τίτλος έκλεισε στο κάτω άκρο της θεωρούμενης ισχυρής ζώνης στήριξης 8,10 - 8,00 ευρώ, όμως επειδή δοκίμασε και χαμηλότερα επίπεδα τιμών, δεν αποκλείεται να κινηθεί προς την επόμενη στήριξη που εντοπίζεται στα 7,80 ευρώ.
Χαμηλά 12μηνου για τον τίτλο της Πειραιώς, που ενδοσυνεδριακά δοκίμασε τα 1,02 ευρώ (-7,27%) για να κλείσει στα 1,04 ευρώ (-5,45%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16.49 ενεργοποιήθηκε ΑΜΕΜ για τον τίτλο. Αν η μετοχή κινηθεί χαμηλότερα των 1,00 ευρώ (ύστατη στήριξη) θα ενταθούν οι κινήσεις "stop loss".
Δεν έχει "πάτο" η υποχώρηση της ΔΕΗ που σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,92 ευρώ (-9,48%) για να κλείσει στα 6,20 ευρώ (-5,20%). Σε χαμηλά 15 μηνών ο τίτλος με την επόμενη τεχνική στήριξη να εντοπίζεται στα 5,80 και 5,00 ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me