17/10/14

Νέα μπλεξίματα για τον Λαυρεντιάδη



Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη διπλή αγοραπωλησία της Νεοχημικής
Δημοσιεύθηκε: 17 Οκτωβρίου 2014, 11:59 , Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2014, 12:11
Με μια νέα δίωξη είναι αντιμέτωπος ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.Ο επιχειρηματίας, που πρόσφατα αποφυλακίστηκε για τις υποθέσεις της Proton Bank και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη, είναι αντιμέτωπος πάλι με δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Η νέα δίωξη αφορά την  υπόθεση της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρίας Νεοχημική από τον κ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια. Η νέα δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη στην 10η ειδική ανακρίτρια Μαρίνα Ευαγγέλου, η οποία αναμένεται σύντομα να καλέσει τον κ. Λαυρεντιάδη, προκειμένου να απολογηθεί.


Η προκαταρκτική έρευνα διενεργήθηκε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ροζαλία Λάλλη. Εκτός από τον κ. Λαυρεντιάδη, ασκήθηκε ποινική δίωξη και σε πέντε στενούς συνεργάτες του επιχειρηματία για απάτη σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Το χρονικό 
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 όταν επτά τράπεζες -Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα- κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle.
Την εν λόγω εταιρία, πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, ο κ. Λαυρεντιάδης την πούλησε στην Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο του 2008.
Όπως προέκυψε στη συνέχεια η αμερικανική πολυεθνική, κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες.
Στις τράπεζες φέρεται να κατατέθηκε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο με βάσει την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρίας.
Όμως λίγους λίγους μήνες αργότερα, οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν επιστροφή των χρημάτων τους.
Η υπόθεση τελικώς λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να τους επιστρέφει μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν καταβάλλει.
Στο Αγγλικό Διαιτητικό Δικαστήριο που κατέφυγαν οι Αμερικανοί πέτυχαν το συμβιβασμό με τον Λαυρεντιάδη και πήραν πίσω τα δικά τους κεφάλαια, ενώ ο επιχειρηματίας απέκτησε με ελάχιστα χρήματα και πάλι την εταιρία του.
Αντίθετα, όμως, τα υπόλοιπα περίπου 500 εκατομμύρια παρέμειναν ως υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τράπεζες, τα οποία , σύμφωνα με τη μήνυση τους, δεν πήραν πίσω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me