17/10/14

Οι πέντε εύθραυστες αναδυόμενες αγορές

Δημοσιεύθηκε: 17 Οκτωβρίου 2014, 11:35

Η Morgan Stanley  πριν ένα χρόνο  χρησιμοποίησε μία έκφραση για να περιγράψει  τις επικίνδυνες αναδυόμενες αγορές: Fragile Five (Οι Εύθραυστες Πέντε). Πρόκειται για την Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Νότια Αφρική και την Τουρκία  οι οικονομίες των οποίων  είναι,  υπερεξαρτημένες από τα ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών τους.

Η Τουρκία ήταν η πιο εύθραυστη από τις πέντε. Κατά την διάρκεια του προηγούμενου μήνα, η λίρα έχασε περίπου 3,5% έναντι του δολαρίου, και οι τουρκικές μετοχές έχουν πέσει κατά ένα επιβλητικό 15% τους τελευταίους τρεις μήνες. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων στο εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει εκτοξευθεί σχεδόν κατά 50 μονάδες βάσης από το τέλος Ιουλίου στο 9%.

Στην Ινδία τα πράγματα έχουν αρχίσει να πηγαίνουν κάπως καλύτερα καθώς η αντιπληθωριστική πολιτική φαίνεται ότι ικανοποιεί τις αγορές και αυτό τεκμαίρεται από την άνοδο των τιμών των μετοχών αλλά και την σταθεροποίηση της ισοτιμίας του ινδικού νομίσματος τους τελευταίους μήνες. Όμως τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ινδικής οικονομίας όπως η διαφθορά, η δημογραφική έκρηξη, τα δικαιώματα επί της αγροτικής γης και η  στεγανοποίηση των κρατιδίων εξακολουθούν να παραμένουν  και να αποτελούν ένα διαρκή μόνιμο κίνδυνο.

Στην Βραζιλία , μετά από τέσσερα χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, η οικονομία έπεσε σε ύφεση το πρώτο μισό του 2014.H οικονομία της Βραζιλίας συρρικνώθηκε 0,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, διολισθαίνοντας σε ύφεση. Η μέτρηση του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας IBGE ήταν χειρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ύφεση 0,4%.Πρόκειται για την δεύτερη διαδοχική τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση και η εύθραυστη μεσαία τάξη είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Με την ύφεση φλερτάρει όμως και η οικονομία της Νότιας Αφρικής καθώς παρουσιάζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την νεανική ανεργία. Παράλληλα τα προβλήματα στην αγορά πρώτων υλών επιδεινώνουν  τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Στην Ινδονησία ο πρόεδρος Joko «Jokowi» Widodo έχει δεσμευθεί να μειώσει τις τεράστιες επιδοτήσεις τής Ινδονησίας στα καύσιμα, και να εισάγει άλλες μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η χώρα πιο ανταγωνιστική. Προς το παρόν οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο και το κόστος δανεισμού της χώρας έχει μειωθεί.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me