16/10/14

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η Ελληνική Κεφαλαιαγορά

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε κατάσταση πανικού θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι βρίσκεται η Ελληνική Κεφαλαιαγορά την εβδομάδα που διανύουμε, σύμφωνα με την άποψη της Δήμητρας Βασιλακοπούλου.

Τόσο το Χρηματιστήριο που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων που εκτινάχθηκαν σε επίπεδα Φεβρουαρίου 2013, θύμισαν στιγμές Ιουλίου 2012, όταν η Χώρα έμπαινε στο χορό της διπλής εκλογικής αναμέτρησης υπό τον τρόμο του "grexit".

Σημαντική απόδειξη μη συστημικού κινδύνου αποτελεί και η αύξηση των διαφορετικών αποδόσεων μεταξύ των Ελληνικών ομολόγων και των υπόλοιπων Χωρών της Ευρωζώνης.
Είναι προφανές ότι η επαφή μας με την σκληρή πραγματικότητα είχε προς στιγμή χαθεί και ήταν η ώρα των Αγορών να μας επαναφέρουν με "άγριο τρόπο".

Οι επενδυτές αποδοκίμασαν την πολιτική αστάθεια που αποτελεί και την μόνιμη τροχοπέδη τα τελευταία χρόνια για την πορεία της Χώρας, αγνοώντας τα σημαντικά επιτεύγματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαθρωτικών αλλαγών της Ελληνικής οικονομίας.

Αρνητικά βεβαίως συνέβαλλε και η πρόθεση της Κυβέρνησης να αποδεσμευθεί νωρίτερα του προβλεπόμενου από την στενή εποπτεία της τρόικα και κυρίως του ΔΝΤ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας από τις Αγορές.

Δυστυχώς τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για έκδοση 7ετούς ομολόγου, καθώς και 18μηνου εντόκου δεν είναι υλοποιήσιμα όταν το κόστος δανεισμού της Χώρας βρίσκεται στα τρέχοντα επίπεδα.
Αρνητικό το κλίμα και στις διεθνείς Αγορές με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να διορθώνουν περαιτέρω από τα ιστορικά υψηλά τους.  

Ο φόβος για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η επίδραση ενδεχομένως στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών αποτελεί τον κύριο λόγο της πτωτικής πορείας των Κεφαλαιαγορών.

"Η διχογνωμία ανάμεσα στους επικεφαλής της ΕΚΤ και της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά στην διεύρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού, ενέτεινε την ανησυχία των Αγορών" αναφέρει η διευθύντρια επενδύσεων της Attica Wealth Management.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me