31/10/14

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας
Τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας για το φυσικό αέριο και το πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο μονοπωλούν το ενδιαφέορν των διεθνών ΜΜΕ.
1.Μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή άλλων στοιχείων ενεργητικού, αυξάνοντας τη ρευστότητα της ιαπωνικής οικονομίας στα 80 τρισεκατομμύρια γεν (726 δισ. δολάρια) ετησίως, από τα 60-70 τρισεκατομμύρια γεν, που ήταν ο προηγούμενος στόχος. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε επίσης να αυξήσει την αγορά κρατικών ομολόγων κατά 30 τρισεκατομμύρια γεν και να επεκτείνει τη μέση διάρκειά τους στα 10 έτη. Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο ενισχύθηκε κατά 4,5% αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που δημιούργησε ευφορία στους επενδυτές, ξεπερνώντας το όριο των 16.000 μονάδων, στις 16.357,7 μονάδες, ενώ το γεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών έναντι του δολαρίου, 1 δολάριο/110,31 γεν.

2.Η Ουκρανία, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασαν χθες το βράδυ σε προσωρινή λύση της διένεξης για το ρωσικό φυσικό αέριο, υπογράφοντας συμφωνία η οποία εξασφαλίζει την τροφοδοσία της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης, για τον φετινό χειμώνα.

3.Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναμένεται ευρέως ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό του τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη στις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

4.Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση σχετικά με τη συγκρότηση μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ. Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ, ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα παραμείνει στην εξουσία το πολύ για διάστημα 12 μηνών, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα, Ουαγκαντούγκου, κατά του προέδρου. Ο Κομπαορέ δήλωσε επίσης ότι με την εκπνοή της 12μηνης θητείας της μεταβατικής κυβέρνησης, ο ίδιος θα παραδώσει την εξουσία.

5.Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε την Πέμπτη τις ανησυχίες του σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε τους ηγέτες του Ισραήλ να επιτρέψουν την είσοδο στο «Όρος του Ναού» (ονομασία των Εβραίων για το Όρος των Τεμενών) σε μουσουλμάνους προσκυνητές.

6. Το ΣΕΑ (Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας) της Τουρκίας με χθεσινή ανακοίνωση του αναφέρει πως η Άγκυρα θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε το ψευδοκράτος για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό ΣΕΑ που συζήτησε τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποφάσισε όπως τη περίοδο που ακολουθεί «η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές που η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου την εξουσιοδότησε».

7.H Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει ένα ποσό 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον προκειμένου να επιταχύνει την αποστολή και ανάπτυξη ιατρικού προσωπικού από άλλα κράτη στις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα.

8. Μια συνέντευξη που αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ θα προβάλλει το αμερικανικό δίκτυο Fox News τον Νοέμβριο. Όπως ανακοινώθηκε, μιλά για πρώτη φορά στην τηλεόραση ο άνθρωπος που πυροβόλησε και σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό της Αμερικής για σχεδόν μία δεκαετία.

9. Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσαν τουλάχιστον 220 Ιρακινούς σε αντίποινα για την αντίσταση των μελών μιας φυλής στην κατάληψη εδαφών δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες. Οι σοροί δεκάδων από τα περίπου 300 μέλη της σουνιτικής φυλής Άλμπου Νιμρ που απήγαγαν οι ένοπλοι του ΙΚ βρέθηκαν σε δύο μαζικούς τάφους σήμερα. Οι άνδρες, που ήταν από 18 ως 55 ετών, είχαν πυροβοληθεί εξ επαφής ή από μικρή απόσταση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

10. Πτώση πάνω από 2% κατέγραψε την Πέμπτη η τιμή του χρυσού, υποχωρώντας κάτω από τα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά για πρώτη φορά από τις 3 Οκτωβρίου. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου βούτηξε 2,2% στα 1.119,60 ανά ουγκιά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me