14/10/14

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας

Δημοσιεύθηκε: 14 Οκτωβρίου 2014, 09:56

Τα stress test των τραπεζών από την ΕΚΤ, η συνεχιζόμενη ένταση στο Χονγκ Κονγκ, οι μάχες στο Κομπανί και η επανεμφάνιση του ηγέτη της Βορείου Κορέας μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.
1. Την εκτίμηση ότι η κεφαλαιοποίηση έχει ενισχυθεί σημαντικά στις περισσότερες από τις 130 τράπεζες, που υπάγονται στην αξιολόγηση, σε σχέση με τα τελευταία πανευρωπαϊκά stress tests, το 2011, κάνει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό έχει συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά, με τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών αυτών να αυξάνονται κατά 65 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο.


2. Αναβάλλεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της «Πρωτοβουλίας για την Καταλονία» Ζοάν Χερέρα. Το δημοψήφισμα ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 9η Νοεμβρίου και αντ’ αυτού θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για την προσφυγή των Καταλανών σε διαφορετικούς μηχανισμούς, μετέδωσαν τη Δευτέρα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

3. Προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας έναντι του αντιπάλου της φαίνεται πως έχει η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου.

4. Σεισμική δόνηση 7,4 βαθμών σημειώθηκε τη νύκτα κοντά στις ακτές της Κεντρικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό και έγινε αισθητή στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα, ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών. Προειδοποίηση για τσουνάμι έχει εκδοθεί από το αρμόδιο Κέντρο.Το υπουργείο Περιβάλλοντος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 21.51 τοπική ώρα και ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα ή ζημίες.


5. Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου NuSTAR της NASA, επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το πιο φωτεινό άστρο σε απόσταση 12 εκατ. ετών φωτός μακριά από τον πλανήτη μας. Πρόκειται για το πιο φωτεινό, νεκρό άστρο –ή πάλσαρ- που έχει βρεθεί ποτέ.

6. Εκατοντάδες αστυνομικοί στο Χονγκ Κονγκ, κάποιοι κρατώντας αλυσοπρίονα, αφαίρεσαν οδοφράγματα που είχαν στηθεί από φοιτητές κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και στο κέντρο της πόλης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αυτόπτης μάρτυρας.

7. Στα δύο άτομα ανήλθε ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του ισχυρού τυφώνα Βονγκφόνγκ που έπληξε τη Δευτέρα την Ιαπωνία, ενώ ένας ακόμα άνθρωπος εξακολουθεί να αγνοείται, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής.

8. Η εφημερίδα της Βόρειας Κορέας Rodong Simmun δημοσίευσε την Τρίτη φωτογραφίες του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος φαίνεται να περπατά με την εμφανή βοήθεια ενός μπαστουνιού. Νωρίτερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής είχαν μεταδώσει την πρώτη εμφάνιση του 31χρονου ηγέτη μετά από σχεδόν ένα μήνα απουσίας από τα φώτα της δημοσιότητας.

9. Τρεις μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν επιθέσεις καμικάζι σήμερα στο Κομπάνι, κοντά στην τουρκική μεθόριο, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση, την ώρα που οι τζιχαντιστές σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους στο εσωτερικό της κουρδικής πόλης που πολιορκούν.

10. Το Παρίσι και το Βερολίνο ζήτησαν από δύο οικονομολόγους, να καταρτίσουν κοινές προτάσεις για μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στις δύο χώρες, κυρίως αυξάνοντας τις επενδύσεις. Η κοινή έκθεση αναμένεται να δοθεί στα μέσα Νοεμβρίου στον Μακρόν και τον Γκάμπριελ και γι’ αυτό οι δύο οικονομολόγοι θα πρέπει να «προχωρήσουν γρήγορα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me