4/9/14

XA: Οι τράπεζες πήραν το μήνυμα από Φρανκφούρτη

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 04 Σεπτεμβρίου 2014 - 17:59 | Τελ. Ενημ.: 04 Σεπτεμβρίου 2014 - 18:09
Με κέρδη 4,5% αντέδρασε ο τραπεζικός δείκτης στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων από τον Οκτώβριο. Πάνω από τις 1.180 ο Γενικός Δείκτης. Υπεραπόδοση και για Μυτιληναίο. Πιέσεις σε Μέτκα, Jumbo, Folli. Εκτίναξη τζίρου στα €115 εκατ.

Από το πρωί, ήταν κοινό μυστικό στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, ότι η σημερινή ημέρα ήταν ημέρα των Κεντρικών Τραπεζών. Και αν οι BoJ και BoE δεν έδωσαν εναύσματα για ανάληψη πρωτοβουλιών από τους αγοραστές, οι θετικές εκπλήξεις για τις Αγορές ήλθαν από την ECB.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Τράπεζα της Ιαπωνίας κράτησε, σήμερα, αμετάβλητη την πολιτική της, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στάση αναμονής επέλεξε και πάλι να τηρήσει και η Τράπεζα της Αγγλίας, διατηρώντας αμετάβλητα επιτόκια και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τη σαφή βελτίωση που καταγράφει η Βρετανική οικονομία. Η Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων της ΒοΕ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό 0,5%, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης διατηρείται στα 375 δισ. στερλίνες.


Αντίθετα, πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη. Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,05% από 0,15%.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι το Ευρωσύστημα θα αρχίσει να αγοράζει, τον Οκτώβριο, "ευρύ χαρτοφυλάκιο από καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ". Θα αρχίσει επίσης να αγοράζει τίτλους ABS (Asset Backed Securities) με στόχο την τόνωση των πιστώσεων προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Όπως πρόσθεσε, περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν μετά την επόμενη σύσκεψη της ΕΚΤ στις 2 Οκτωβρίου.

Άμεσος ο αντίκτυπος της απόφασης- έκπληξη της ΕΚΤ στις συναλλαγματικές ισοτιμίες με το ευρώ να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 1%, προς τα 1,30 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.

Οι δηλώσεις έτυχαν θετικής υποδοχής από τις Ευρωπαϊκές Αγορές και σε αυτή την κίνηση ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 18 συνεδριάσεων.

Σχετικά αυξημένες οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, καθώς σημειώθηκε διακριτικό κλείσιμο "short" θέσεων και το οποίο δεν αποκλείεται να ενταθεί αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 385 μονάδων (σημερινό κλείσιμο στις 384,15 μονάδες).

Παρά τον "πανηγυρικό χαρακτήρα" της σημερινής συνεδρίασης, μία προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε μάλλον εύκολα να διακρίνει ότι τα "πυρά" των αγοραστών είχαν σαν μοναδικό "στόχο" τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ενώ από τον υπόλοιπο FTSE25, ξεχώρισε η μετοχή του Μυτιληναίου (σημερινή παρουσίαση των προοπτικών του ομίλου στους αναλυτές, με έμφαση στην πορεία του Αλουμινίου).

Άλλωστε το +4,54% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +1,92% του Γενικού Δείκτη, όχι μόνο καταδεικνύει τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, αλλά και την σημαντική υστέρηση των περισσότερων από τους υπόλοιπους, θεωρούμενους, Δεικτοβαρείς τίτλους αρκετοί των οποίων έκλεισαν και με αρνητικό πρόσημο (!)

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη, αυτός έκλεισε μέσα στην αποφασιστική ζώνη 163 - 167, ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να δημιουργήσει τα τεχνικά "εχέγγυα" για κίνηση προς τις 178 μονάδες.

Επιστρέφοντας στους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, τίτλους και ξεκινώντας από τον Μυτιληναίο, η μετοχή κινείται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, έχοντας σαν επόμενη αποφασιστική αντίσταση τα 6,85 ευρώ.

Από τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι συνεχίζει να κινείται μόνο ο τίτλος της Πειραιώς. Ζητά κλείσιμο υψηλότερα των 1,55 ευρώ για να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση, έχοντας σαν ενδιάμεση αντίσταση τα 1,50 ευρώ.

Σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι κινούνται οι Εθνική και Alpha Bank και από σήμερα η Eurobank, αφού κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα των 0,3400 ευρώ και έχοντας σαν επόμενη ισχυρή αντίσταση τα 0,3800 ευρώ.

Ο τίτλος της Εθνικής, έστω και οριακά, άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση των 2,70 ευρώ, ενώ η επόμενη ισχυρότερη εντοπίζεται στα 2,85 ευρώ. Ακούμπησε την σημαντική αντίσταση των 0,70 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, αλλά γύρισε και έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα. Αν δώσει ανοδική διαφυγή, η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 0,75 ευρώ.

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η "μάχη" για τις τρεις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., με την δεύτερη θέση να "παίζεται" επί καθημερινής βάσεως. Έτσι, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η σειρά "αφίξεως" διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (9,574 δισ), Πειραιώς (8,969 δισ) και Alpha Bank (8,81 δισ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me