10/9/14

Στη Wall Street με... οδηγό τον Μάο η Alibaba



Ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα έχει υιοθετήσει μια επιχειρηματική κουλτούρα που βασίζεται στην αφοσίωση των εργαζομένων σε έναν κοινό σκοπό και στο όραμα επέκτασης της εταιρείας.

Ενας κινεζικός κολοσσός με ιδιαίτερη επιχειρηματική κουλτούρα που παραπέμπει στην προ 15ετίας νοοτροπία του Κομμουνιστικού Κόμματος προετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του στον επίκεντρο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή τη Wall Street.

Mε αποτίμηση που προσεγγίζει τα 163 δισ. δολάρια, η Alibaba Group, μια εταιρεία που ελέγχει πάνω από τα τρία τέταρτα του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου στην Κίνα, προετοιμάζει τη δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εντός του τρέχοντος μηνός. Με τιμή εισαγωγής που κυμαίνεται στα 60 με 66 δολάρια ανά μετοχή, η Alibaba θεωρείται πως θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας ή το Διαδίκτυο.

Ο ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερη επιχειρηματική κουλτούρα που βασίζεται στην αφοσίωση των εργαζομένων σε έναν κοινό σκοπό και στο όραμα επέκτασης της εταιρείας, επισημαίνουν πηγές της εφημερίδας Financial Times.

«Η Alibaba μου θυμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα έτσι όπως λειτουργούσε προ 15ετίας» δήλωσε ο Λι Ζιχούι, πρώην εργαζόμενος στον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου που έγραψε βιβλίο για τη φιλοσοφία διοίκησής του.


«Είναι μια ομάδα επαγγελματιών χωρίς υψηλές προδιαγραφές που εκπληρούν με επιτυχία έναν διοικητικό ρόλο υψηλών προδιαγραφών» προσθέτει ο κ. Ζιχούι. Απευθυνόμενος στους υποψήφιους επενδυτές της Alibaba, ο κ. Μα αναφέρει σε επιστολή του τα εξής: «Στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας αξιοποιήσαμε τις δυνατότητές μας για να αλλάξουμε την Κίνα. Στο μέλλον θα κριθούμε από την πρόοδό μας σε μια αλλαγή όλου του κόσμου».

Οι επενδυτές της εταιρείας δεν θα έχουν σχεδόν καμία δικαιοδοσία στις αποφάσεις της Alibaba. Με βάση τη δομή διακυβέρνησης της εταιρείας, το σύστημα λήψης αποφάσεων ελέγχεται, κυρίως, από τα 27 μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Οι κάτοχοι κοινών μετοχών θα πρέπει, επίσης, να μη θορυβούνται από την επιχειρηματική κουλτούρα της εταιρείας που είναι ακόμη πιο «χρωματιστή και διασκεδαστική» συγκριτικά με την Google και τo Facebook. H εταιρεία απασχολεί 22.000 υπαλλήλους που φαίνεται να έχουν ως πηγή έμπνευσης μυθιστορήματα κουν φου, όπως τονίζεται από τη F.T.
Έντυπη kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me