4/9/14

Το 'πε και το 'κανε ο «super Mario»

protothema.gr

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στο 0,05% - Γιατί ο Ντράγκι βγαίνει στο «αντάρτικο» κατά της Μέρκελ

 

Άγνωστο πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο

 

 04/09/201416:13
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στο 0,05% - Γιατί ο Ντράγκι βγαίνει στο «αντάρτικο» κατά της Μέρκελ


Η λιτότητα έχει τα όριά της, το μήνυμα που στέλνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αμφισβητώντας την γερμανική οικονομική ορθοδοξία - Πώς αντέδρασαν οι αγορές - Σε υψηλά διμήνου οι ευρωπαϊκές αγορές - Άγνωστο πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο


“Πόλεμο” στο Βερολίνο, στη Μέρκελ και στον Σόιμπλε και πρωτίστως τη δικιά του απάντηση στην ατελέσφορη πολιτική λιτότητας αλλά και στις διόλου κομψές και διπλωματικές πιέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα από την γερμανική πολιτική ηγεσία έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοινώνοντας ιστορική μείωση του επιτοκίου του ευρώ (στο 0,05% από 0,15%), κυρίως όμως ανακοινώνοντας πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων (Asset Backed Securities) ή ακόμα και κρατικών ομολόγων, ύψους 500 δισ. ευρώ.

Πρακτικά ο κ. Ντράγκι κήρυξε “πόλεμο” στο Βερολίνο. Η απόφαση αυτή στην οποία κατέληξε η ΕΚΤ ουσιαστικά σημαίνει τύπωμα χρήματος και τερματισμό της λιτότητας, τουλάχιστον για τις αγορές. Οι οποίες αντέδρασαν θριαμβευτικά, με άλματα των δεικτών τους και με το ευρώ να υποχωρεί τάχιστα ακόμα και κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου στο άκουσμα του νέου κελεύσματος των σοφών της Ευρωτράπεζας...

Ο κ. Ντράγκι, με αυτή του την κίνηση, δίνει ευθεία απάντηση στο δόγμα λιτότητας στο οποίο εμμένει το Βερολίνο: πριν τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ η πιθανότητα να μειωθούν περαιτέρω τα ευρωεπιτόκια ήταν ουσιαστικά αμελητέα. Όχι, απάντησε ο Ντράγκι.

Το “φτηνό χρήμα” δεν είναι η λύση στα προβλήματα, δήλωνε μέχρι την ύστατη ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνεπικουρούμενος τόσο από τον “εκλεκτό” του Βερολίνου νέο Επίτροπο Οικονομικών Κατάινεν, όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Γιενς Ντάισενμπλουμ. Με ποσοτική χαλάρωση (αγορά Asset Backed Securities) και ακόμα πιο φτηνό χρήμα προς τις τράπεζες (πρόγραμμα TLTRO) απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο οποίος, εκτός όλων των άλλων, έστειλε και το μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ πως δεν είναι διατεθειμένος ούτε ο ίδιος, ούτε η ΕΚΤ, να παίξουν άλλο το ρόλο της ύστατης λύσης, του ύστατου “διασώστη” και πάντως δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί περαιτέρω την αδυναμία των πολιτικών να πάρουν αποφάσεις με στόχο την ανάπτυξη. Γι' αυτό τις παίρνει ο ίδιος!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me