7/9/14

Οι κίνδυνοι από κινητά, PC, κεραίες, μικροκύματα

Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014


Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, κεραίες, φούρνοι μικροκυμάτων κ.ά., μας «βομβαρδίζουν» καθημερινά με ακτινοβολία ενώ λόγω του φυσικού ραδιενεργού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, λαμβάνουμε κάθε δύο ημέρες ισοδύναμη δόση ακτινοβολίας μίας ακτινογραφίας θώρακος!

Τους κινδύνους τις υπερ-έκθεσή μας στην ακτινοβολία παρουσίασαν επιστήμονες με αφορμή το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η συνολική ισχύς της ακτινοβολίας που εκπέμπεται είναι σχετικά μικρή. Δεν ακτινοβολούν το ίδιο όλα τα είδη συσκευών. Όσο αυξάνουμε την απόσταση του κινητού από το σώμα μας τόσο μειώνεται η ακτινοβολία που λαμβάνουμε.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσον αφορά την τεχνητή ακτινοβολία (κινητή τηλεφωνία, κεραίες, φούρνοι μικροκυμάτων, ασύρματα δίκτυα, δίκτυα μεταφοράς, διανομής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, ραντάρ, υπολογιστές, ιατρική έκθεση), πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες ασφαλείας ώστε να λαμβάνουμε τη λιγότερη δυνατή. Oταν μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο με bluetooth ή ακουστικό λαμβάνουμε μικρότερη ακτινοβολία. Πρέπει να το φορτίζουμε μακριά μας και όχι δίπλα στο κρεβάτι μας, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με το σώμα μας. 
Φυσικά όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής που θα γίνει στην Αθήνα 11-13 Σεπτεμβρίου, η Κυριακή Θεοδώρου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, το κινητό δεν θα πρέπει να δίνεται στα παιδιά. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς το 90% των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών χρησιμοποιεί το κινητό των γονιών του, το 35% ηλικίας 9-10 ετών και το 90% των εφήβων έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.

«Η αρχική μεγάλη ανησυχία που υπήρχε για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τις ηλεκτρικές συσκευές δεν ισχύει» ανέφερε η κ. Θεοδώρου, καθώς η ακτινοβολία που λαμβάνουμε από αυτά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και τα στοιχεία που υπάρχουν έως σήμερα δεν καταγράφουν συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των συσκευών αυτών και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me