4/9/14

EKT:Συζητήθηκαν πράγματι αγορές ABS ύψους 500 δισ. ευρώ?


EKT: Μείωση βασικού επιτοκίου στο 0,05% *Φημολογείται συζήτηση για QE €500 δισ.


Ντορίνα Παπαγεωργίου Ντορίνα Παπαγεωργίου
Δημοσιεύθηκε: 04 Σεπτεμβρίου 2014 - 14:38

EKT: Μείωση βασικού επιτοκίου στο 0,05%



Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης μείωσε, αιφνιδιαστικά, τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,10 μονάδες σε νέα αρνητικά ρεκόρ. Τι περιμένουν τώρα οι αγορές από την συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι. Συζητήθηκαν πράγματι αγορές ABS ύψους 500 δισ. ευρώ; 
Πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη, μειώνοντας τα τρία βασικά επιτόκια κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες. Η απόφαση δεν ήταν ευρέως αναμενόμενη στις αγορές

Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης μείωσε τα επιτόκια του ευρώ σε νέα αρνητικά ρεκόρ, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει τον πληθωρισμό από τα πολύ χαμηλά επίπεδα όπου κινείται και να δώσει ώθηση στην στάσιμη οικονομία της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης refi στο 0,05%, από 0,15%. Μείωσε επίσης το επιτόκιο περιθωριακού ή έκτακτου δανεισμού στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,20%, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν για να αποθέτουν κεφάλαια στην κεντρική τράπεζα.

Μεγάλη μερίδα αναλυτών περίμεναν ότι θα ανακοινωθούν σημαντικές αποφάσεις στην σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι άφησε πρόσφατα, στο διεθνές συνέδριο του Τζάκσον Χόουλ ανοιχτά υπονοούμενα για παρέμβαση της ΕΚΤ.

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι, που θα εξηγήσει τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας, θα αποσαφηνίσει τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και ενδεχομένως θα αναγγείλει και πρόσθετα μέτρα.
Από τότε που ο κ. Ντράγκι άφησε στο διεθνές συνέδριο του Τζάκσον Χόουλ, ανοιχτά υπονοούμενα για παρέμβαση της ΕΚΤ, πολλοί παρατηρητές και οικονομολογοι περιμένουν από την κεντρική τράπεζα δραστικές ενέργειες, όπως εφαρμογή απευθείας «ποσοτικής χαλάρωσης».
Γι'αυτό όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτη, ενώ ήδη, το Reuters μεταδίδει ότι κατά την τακτική συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 500 δισ. ευρώ με αγορές χρεογράφων ABS και καλυμμένων ομολόγων.
Το ευρώ διολίσθησε ως το 1,3119 δολ. όταν φημολογήθηκε η συζήτηση στο Δ.Σ. και έπεσε κάτω και από το $1,31 όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της ΕΚΤ. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν με "γύρισμα" σε θετικά επίπεδα μετά την φήμη για τα ABS και ενίσχυσαν λίγο την άνοδο μετά την απόφαση.
Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ σήκωσε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών στο Τζάκσον Χόουλ, όταν μίλησε εκτός κειμένου λέγοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έδειξαν «σημαντική υποχώρηση» τον Αύγουστο. Προσέθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αναγνωρίσει αυτές τις εξελίξεις και θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να αποδώσει σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me