9/9/14

Deutsche Bank: Τι θα δείξει το stress test για ελληνικές τράπεζες


Deutsche Bank: Τι θα δείξει το stress test της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Γιώργος Φλώκας Γιώργος Φλώκας
Δημοσιεύθηκε: 09 Σεπτεμβρίου 2014 - 11:56


Αλώβητες θα περάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τον «κάβο» του stress test της ΕΚΤ καθώς έχουν προετοιμαστεί σωστά, λέει η Deutsche Bank. Γιατί είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια ο οίκος. 
Τι αναμένει για Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Αναλυτικός πίνακας. 
Τα stress test της ΕΚΤ δεν αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες αυξήσεις κεφαλαίου στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σημειώνει η Deutsche Bank σε σημερινή έκθεσή της, προσθέτοντας ότι οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν με βάση τα στοιχεία του 2013, έχουν καλυφθεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Αναλυτικά, ο οίκος υπογραμμίζει ότι στη χειρότερη περίπτωση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εγγράψουν προβλέψεις ύψους 95 δισ. ευρώ, σχετιζόμενες με τα αποτελέσματα των stress test.
Ωστόσο, δεν θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς οι τελικοί δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I) θα διαμορφώνονται άνω του ορίου του 8%. Όπως αναφέρει, με βάση και τα μέτρα ενίσχυσης κεφαλαίων στα οποία προχώρησαν οι τράπεζες το 2014, δεν αναμένεται να προκύψει ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ισολογισμών τους. 
 


Όπως αναφέρει ο οίκος, οι Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,94% και Eurobank, όπως και η ιταλική Monte dei Paschi di Siena εμφάνισαν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τα στοιχεία του 2013. Όμως τόσο το κεφαλαιακό έλλειμμα της Πειραιώς, ύψους 495 εκατ. ευρώ, όσο και αυτό της Eurobank, ύψους 167 εκατ. ευρώ, έχουν καλυφθεί με μέτρα ενίσχυσης κεφαλαίων ύψους 1 δισ. και 2,86 δισ. αντίστοιχα. Αντίστοιχα, οι κεφαλαιακές ανάγκες της ιταλικής MPS ύψους 2,02 δισ. ευρώ έχουν καλυφθεί με μέτρα ύψους 2,05 δισ. ευρώ εντός του 2014.

Σημειώνεται ότι στην αρχική της εκτίμηση (3 Σεπτεμβρίου 2013), η Deutsche Βank έκανε λόγο για κεφαλαιακό κενό ύψους 44 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που καλύπτει. Ωστόσο, το 2014, οι τράπεζες έχουν σχεδόν κλείσει την "τρύπα" μέσω αυξήσεων κεφαλαίου (ύψους 17 δισ. ευρώ), πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και βελτίωση του σταθμισμένου για κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού.

Deutsche Bank: Οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωτραπεζών 



Σημείο καμπής για τις τράπεζες

Ο οίκος εκτιμά ότι τα stress test θα αποτελέσουν σημείο εκκίνησης σε ένα νέο νομοθετικό περιβάλλον με ετήσια stress test και ομογενοποίηση των ανακοινώσιμων στοιχείων από τις τράπεζες. Επίσης, θεωρεί πως αποτελούν σημείο καμπής για την εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό κλάδο και τη στρατηγική των ιδρυμάτων: Η μεγαλύτερη "ορατότητα" φέρνει περισσότερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τις τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν ξανά στην οργανική ανάπτυξη και τις εξαγορές.  
Σημειώνεται ότι με βάση τον προγραμματισμό, οι τράπεζες θα λάβουν τα τελικά αποτελέσματα των stress test στις 17 Οκτωβρίου ενώ στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η δημοσιοποίησή τους.
Οι κορυφαίες επιλογές της Deutsche Bank από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο είναι οι μετοχές των Intesa, Lloyds, Credit Suisse, Banco Popolare και Societe Generale. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me