2/9/14

Ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Για εισβολή ρωσικών δυνάμεων μιλούν οι δυτικοί. 
Για χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές προειδοποιεί το Κίεβο
Ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία
http://www.sofokleousin.gr/

Ενώ η Δύση και η Μόσχα επιμένουν στην τακτική της έντασης ρίχνοντας συνεχώς λάδι στη φωτιά, στην Ουκρανία έχει αρχίσει ένας πραγματικός ακήρυκτος πόλεμος, για τον οποίο  υπουργός Αμυνας της χώρας προειδοποιεί ότι θα είναι " ο χειρότερος που έχει δεί η Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο, με χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές”. 

 Το μέτωπο των συγκρούσεων διευρύνεται συνεχώς, με άμεση εμπλοκή ρωσικών δυνάμεων - όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Δυτικοί και το Κίεβο.  “Δραστική αλλαγή των δεδομένων” διαπιστώνει η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία αλλάζει τη στρατιωτική ηγεσία και όπως  φαίνεται “εγκαταλείπει” το ανατολικό τμήμα της χώρας στα χέρια των ανταρτών, επιλέγοντας να προασπίσει την Ουκρανία από τη Ρωσία. Πλέον, ο εφιάλτης της εξάπλωσης του πολέμου στις χώρες της Βαλτικής είναι ζωντανός. 

Οι δηλώσεις του προέδρου Ποροσένκο έγιναν ενώ παράλληλα οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν την προσπάθεια ανακατάληψης του αεροδρομίου στο Λουγκάνσκ, κάνοντας λόγο για ρωσική επιλαρχία αρμάτων μάχης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.  Η απώλεια του αεροδρομίου του Λουγκάνσκ αποτελεί σημαντική ήττα για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Βαλέρι Γκελετέι προειδοποίησε ότι “ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στο σπίτι μας, ένας πόλεμος τον οποίο η Ευρώπη δεν έχει δει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Ο Γκελετέι τόνισε ότι η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με έναν μεγάλο πόλεμο, ο οποίος θα προκαλέσει απώλειες που θα μετρώνται όχι κατά εκατοντάδες, αλλά  κατά χιλιάδες, ή ακόμη και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. “Η Ουκρανία πρέπει να αμυνθεί συνολικά ενάντια στη Ρωσία”, τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, ο  Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εκτίμησε ότι η η Ρωσία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει “διαδρόμους” στην ανατολική Ουκρανία, εξαιτίας των δυσκολιών ανεφοδιασμού της Κριμαίας. Όμως, όπως ανέφερε, “Πιθανοί ρωσικοί ισθμοί ή χερσίοι διάδρομοι θα ήταν εντελώς αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και καταδικαστέοι όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία”.

Financial Times: Ρώσοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό ενεργούν σε ουκρανικό έδαφος

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τις δηλώσεις του Βαλέρι Γκελετέι και επεσήμανε ότι οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι εσωτερικό θέμα μίας χώρας, αλλά «σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας». Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημερώσεις, τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές εξελίξεις και τις γιγαντιαίες επιπτώσεις που θα φέρει ο πόλεμος.

“Οι εξελίξεις δείχνουν πως τα δεδομένα αλλάζουν καθώς υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τακτικοί στρατιώτες της Ρωσίας με βαρύ οπλισμό ενεργούν σε ουκρανικό έδαφος” γράφουν οι Financial Times. Εν τω μεταξύ, οι αυτονομιστές αντάρτες άνοιξαν νέο μέτωπο στο  νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας την προηγούμενη εβδομάδα, καταλαμβάνοντας το Νοβοαζόβσκ. Πλέον βρίσκονται σε απόσταση βολής από τη Μαριούπολη, που αποτελεί και σημαντική βάση για τις ουκρανικές δυνάμεις.

“Αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε πως η ανακατάληψη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν είναι πλέον πρωταρχικοί στόχοι για τις ουκρανικές δυνάμεις καθώς η σύγκρουση έχει εξελιχθεί σε de facto πόλεμο με τη Ρωσία” αποκαλύπτουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: “Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εν γένει εξαφανιστεί από τη Μαριούπολη μέχρι το Ντονέτσκ”.


Παρόλα αυτά ο Πούτιν συνεχίζει να ρίχνει “λάδι στη φωτιά” με τις δηλώσεις του.: “Αν θέλω μπορώ να πάρω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες” δήλωσε σε συνομιλία του με τον Χ. Μ. Μπαρόζο ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής La Reppublica.

Eν τω μεταξύ σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το αν έχει μετανιώσει για τις αιματηρές συμπλοκές στην Ουκρανία ο  Πούτιν απάντησε: “Ποιος είναι ο στόχος και το νόημα της σημερινής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ανατολή ; Και τι προκάλεσε την κλιμάκωση των ενεργειών τους ; Προκλήθηκαν από το γεγονός ότι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει επίθεση σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό είναι κάτι που πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, προτιμούν να αγνοούν”.

Σε κίνδυνο και Έλληνες 

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες πολιορκείται από την πολιτοφυλακή των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ  η πόλη της Μαριούπολη, όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο. Στην πόλη έχουν αποκλειστεί και έξι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ρωσόφωνων.  Η πολιορκεία της πόλης της Μαριούπολης έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στη χώρα μας, λόγω των ομογενών στην περιοχή.  Σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο, Δημήτρη Παπανδρέου οι ομογενείς «δεν διατρέχουν κίνδυνο», αλλά όπως είπε υπάρχει «ανησυχία και προβληματισμός».  Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται συνεχώς σε επαφή...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me