2/9/14

Ποια είναι η "φυσιολογική" σεξουαλική ζωή?


Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πάρα πολλοί, η "φυσιολογική" σεξουαλική ζωή είναι αφενός πολύ πιο αόριστη έννοια και αφετέρου δεν "χτίζεται" από τα ίδια υλικά για κάθε ζευγάρι.
Έτσι, τα ζευγάρια δεν πρέπει να απογοητεύονται κάθε φορά που ακούνε για τις...έντονες ερωτικές συγκινήσεις γνωστών τους, αφού όπως όπως εξηγούν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ουρολογικών Μελετών (ΙΜΟΠ), η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται από τη συχνότητα ή συγκεκριμένες σεξουαλικές πρακτικά, αλλά αντίθετα στηρίζεται στο βαθμό στον οποίο οι σεξουαλικές εμπειρίες δημιουργούν ευχαρίστηση και στους δυο συντρόφους.
Έχουν ενδιαφέρον μερικές από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που δίνουν σε άθρο τους στο www.imop.gr οι ειδικοί του Ινστιτούτου: 

Ε: Τί περιλαμβάνει η «φυσιολογική» σεξουαλική ζωή;

Είναι πολύ σύνηθες το να αναρωτιέται κανείς αν η συχνότητα και το είδος της σεξουαλικής του συμπεριφοράς μοιάζει ή διαφέρει από των άλλων ανθρώπων. Για παράδειγμα, μπορεί ένα ζευγάρι να διαβάσει στατιστικές που αναφέρουν ότι το μέσο ζευγάρι κάνει σεξ 3 φορές την εβδομάδα. Μπορεί, όμως, να μην γνωρίζει ότι αυτό ενδέχεται να είναι το μέσο από ένα μεγάλο εύρος. Η συχνότητα των επαφών μπορεί να κυμαίνεται από 0 για κάποιους μέχρι 15-20 για άλλους.
Επομένως, ακόμη κι αν η συχνότητα των επαφών είναι πάνω κάτω 3 φορές, η συμπεριφορά τους βρίσκεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της φυσιολογικής ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Το πιο σημαντικό δεν είναι το αν η συχνότητα και ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε σεξ μοιάζει με κάποιον μέσο όρο, αλλά andrasτο κατά πόσο το κάθε άτομο νιώθει άνετα και ικανοποιημένο μέσα στη σεξουαλική του σχέση.
Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε κάποιο ορισμό σχετικά με το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Η κουλτούρα μας, οι πολιτισμικές ήθρησκευτικές μας πεποιθήσεις και οι απόψεις του κόσμου μπορούν να σχηματοποιούν το τι θεωρείται φυσιολογικό. Μέσα σε αυτό το πολιτισμικό και κοινωνικό πλαίσιο, οι πεποιθήσεις του ζευγαριού είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.

Ε:  Τι ερωτήσεις μπορεί να κάνει το κάθε άτομο στον/στη σύντροφό του, προκειμένου να καταλάβει αν καλύπτονται οι ανάγκες του/της; 
Ο καλύτερος τρόπος είναι να παρατηρούμε τον/τη σύντροφο και νασυζητάμε μεταξύ μας για το πώς νιώθουμε. Για παράδειγμα:
Η αναμονή ή η προσδοκία της σεξουαλικής επαφής δημιουργεί χαρά,ενθουσιασμό και διέγερση; Ή μήπως δημιουργεί ενοχές, την αίσθηση της πίεσης ή της υποχρέωσης; 
Επίσης, το κάθε άτομο μπορεί να σκεφτεί πώς νιώθει μετά τη σεξουαλική επαφή. Αισθάνεται ικανοποίηση, χαλάρωση και ευχαρίστηση; Ή αισθάνεται ενοχή, θυμό και απογοήτευση;
Αν η αναμονή και η ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και στους δύο συντρόφους, τότε η σεξουαλική τους σχέση λειτουργεί θετικά για το ζευγάρι. Αν ένας από τους δύο ή και οι δύο νιώθουν αρνητικά συναισθήματα, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Ε: Ποιες είναι οι συνθήκες που βοηθούν ένα άτομο να έχει ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα;

Προκειμένου να μπορεί ένα άτομο να διεγερθεί σεξουαλικά και να έχει ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία, είναι σημαντικό να:
  1. νιώθει αυτοπεποίθηση,
  2. να μην έχει άγχος,
  3. να έχει νοητικά ή σωματικά ερεθίσματα
  4. και να μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του σε σκέψεις ή πράξεις που δημιουργούν σεξουαλική διέγερση.
Οτιδήποτε παρεμβαίνει στα παραπάνω μπορεί να εμποδίσει τη σεξουαλική επαφή. Όταν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω απουσιάζει επίμονα, η αδυναμία σεξουαλικής λειτουργίας μπορεί να γίνει χρόνιο πρόβλημα.
Η αυτοπεποίθηση περιλαμβάνει την πεποίθηση ότι μπορείς να λειτουργήσεις σεξουαλικά, ότι ο/η σύντροφος σε βρίσκει ελκυστικό και ότι ο/η σύντροφος έχει καλή διάθεση απέναντί σου. Αν ένας από τους δύο σταθερά υποβιβάζει ή απειλεί τον άλλον, τότε αυτή η αυτοπεποίθηση υπονομεύεται.
Οποιοσδήποτε τύπος άγχους κατά τη διάρκεια της επαφής μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της σεξουαλικής λειτουργίας. Το συχνό είναι το άγχος επίδοσης, όπου το άτομο φοβάται πως δεν θα λειτουργήσει σεξουαλικά. Αυτός ο φόβος, όμως, αναστέλλει τη δυνατότητα διέγερσης και επομένως η δυσκολία διέγερσης αυξάνει περισσότερο το άγχος επίδοσης.
Προκειμένου να διεγερθεί ένας άντρας ή μία γυναίκα χρειάζεται συνήθως ερεθίσματα νοητικά από τον/τη σύντροφο που αγαπά ή που επιθυμεί, σε συνδυασμό με τη σωματική διέγερση. Η ανάγκη για μεγαλύτερο σωματικό ερεθισμό αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας.
Φυσικά, προκειμένου να μπορούν τα ερεθίσματα να προκαλέσουν διέγερση, το άτομο θα πρέπει να μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του σε αυτά. Αν το άτομο αισθάνεται ότι αποσπάται η προσοχή του, εξαιτίας σκέψεων για πιθανή δυσλειτουργία ή χαμηλή αυτοπεποίθηση ή σκέψεων που αφορούν στο πώς αντιδρά ο/η σύντροφος, είναι πιθανό να μη διεγείρεται από τα σεξουαλικά ερεθίσματα.
 www.stogiatro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me