16/9/14

Γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται… "ύποπτα"

Του Βασίλη Γεώργα

capital.gr

Οι επόμενες δύο-τρεις συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικές για την αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης στην αγορά, εκτιμούν αναλυτές.

Όπως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα, αρκεί μια άτακτη υποχώρηση κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα των 1.150 μονάδων με οποιαδήποτε αφορμή, για να επιδεινωθεί σημαντικά η τεχνική εικόνα και να τεθεί σε κίνδυνο η ανοδική αντίδραση από τα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα, αλλά παράλληλα είναι αρκετή και μια ανοδική κίνηση από εδώ με στόχο τη ζώνη 1.220-1.260 μονάδες για να ξαναβάλει δυναμικά στο παιχνίδι τους αγοραστές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η μεσοχρόνια κίνηση των χρηματιστηριακών τιμών έχει αποκτήσει πλέον ιδιαίτερα πολύπλοκα χαρακτηριστικά για τους περισσότερους επενδυτές και δύσκολα μπορούν να την παρακολουθήσουν με βάση τις καθημερινές εξελίξεις.

Προς το παρόν βασικό σενάριο για αρκετούς αναλυτές είναι πως η αγορά θα αντιδράσει δυναμικά από ελάχιστα χαμηλότερα επίπεδα (έως 360-365 για τον FTSE 25 και 1145 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη) και θα «γυρίσει» προς τα πάνω με στόχο να επεκτείνει την ανοδική της κίνηση προς την αντίσταση των 1.260 μονάδων και στη συνέχεια ακόμη υψηλότερα. Λοκομοτίβες αυτού του αναμενόμενου ανοδικού κύματος θεωρείται πως θα είναι σε πρώτη φάση οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας και σε δεύτερο χρόνο των τραπεζών που επηρεάζονται από την άγνωστη εξίσωση των stress tests.

Το σενάριο αυτό υποστηρίζει πως μετά την άνοδο του καλοκαιριού, τώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών βιώνει μια μικρή διόρθωση η οποία οσονούπω ολοκληρώνεται με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να διαμορφώνουν σχηματισμούς αναστροφής ώστε να δώσουν ένα ισχυρό ράλι στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο με βασικό καταλύτη την διαπραγμάτευση για το χρέος. Ωστόσο κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα γίνει έτσι, ειδικά σε μια περίοδο που όλα δείχνουν να επηρεάζονται από τις πολιτικές εντυπώσεις, η κυβέρνηση να κάνει μικρά βήματά πίσω στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη εν όψει της νέας αξιολόγησης της τρόικας στο τέλος του μήνα.

Τόσο η απουσία σοβαρών ρευστοποιήσεων εδώ και καιρό, όσο όμως και η αδυναμία απομάκρυνσης της αγοράς από τη διακεκαυμένη ζώνη, δημιουργούν ένα «ύποπτο» σκηνικό για την αγορά όπου το ανοδικό σενάριο αναβιώνει με αρκετούς να κάνουν λόγο για «μάζεμα» μετοχών από τα ισχυρά χέρια, και άλλους να διακρίνουν κλασικούς σχηματισμούς «διανομών».

Οι χαμηλές συναλλαγές και η στάση αναμονής που αποτυπώνεται στο ταμπλό τις τελευταίες ημέρες με την αργή διολίσθηση των τιμών προς το σημείο – μαγνήτη των 1.145-1.150 μονάδων, εξηγείται πάντως σε μεγάλο βαθμό από την αποχή ενεργών ξένων παικτών λόγω των σημαντικών εξελίξεων και γεγονότων – διεθνούς και εσωτερικού ενδιαφέροντος- που έπονται  τις προσεχείς ημέρες. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται σε κάθε περίπτωση ότι θα ασκήσουν καταλυτική επίδραση στις αγορές συνολικά, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν ιδιαίτερα διαφορετική συμπεριφορά από το Χ.Α.

Η διήμερη συνεδρίαση της FED που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη προσελκύει εκ των πραγμάτων την παγκόσμια προσοχή των επενδυτών καθώς οι αγορές περιμένουν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα να δώσει κατεύθυνση για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας, τον ρυθμό περιορισμού της ποσοτικής χαλάρωσης και κυρίως την προοπτική άμεσης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις μιλούν για συνέχιση του tapering κατά επιπλέον 10 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, αλλά παράλληλα τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς την Πέμπτη ξεκινά το πρώτο σκέλος του προγράμματος παροχής «φτηνών δανείων» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (ΤLTRO), με τους αναλυτές πάντως να μην τρέφουν μεγάλες προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα του σε αυτή τη φάση και να έχουν αρκετά διαφορετικές απόψεις για τις δυνατότητες αξιοποίησης του προγράμματος από τις τράπεζες των χωρών του Νότου.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Βρετανία που γίνεται την Πέμπτη, είναι επίσης ένα θέμα με πολύ μεγάλο ειδικό βάρος όχι μόνο για την πολιτική πραγματικότητα και τις ισορροπίες στην Ευρώπη, αλλά και για τις ίδιες τις αγορές. Στην περίπτωση του δημοψηφίσματος, οι αναλυτές θεωρούν αμεσότερο τον πολιτικό αντίκτυπο από ό,τι τον οικονομικό.

Λογικό, με βάση τα παραπάνω οι ξένοι θεσμικοί να βρίσκονται σε στάση αναμονής όχι μόνο σε ότι αφορά στο Χ.Α, αλλά συνολικά στις αγορές συμπεριλαμβανομένων και των αναδυόμενων που παρά την καταγραφή νεότερων υψηλών 2,5 ετών μέσα στον Σεπτέμβριο, την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν αισθητά.

Στα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος, η χθεσινή υπενθύμιση της υποβάθμισης του Χ.Α από την S&P Dow Jones, ήρθε να δημιουργήσει κλίμα, δεν ήταν ένα άγνωστο γεγονός. Η απόφαση είχε ληφθεί και ανακοινωθεί πέρυσι τον Οκτώβριο από την S&P με ημερομηνία εφαρμογής τις 22 Σεπτεμβρίου 2014. Σύμφωνα με αναλυτές οι επιπτώσεις σε ό,τι αφορά στις ροές κεφαλαίων δεν αναμένεται να είναι σημαντικές καθώς ήδη το Χ.Α αντιμετωπίζεται ως αναδυόμενη αγορά λόγω της αξιολόγησης του MSCI ενώ η βαρύτητα των συγκεκριμένων δεικτών στα διεθνή κεφάλαια είναι περιορισμένη.

Η αξιολόγηση του οίκου FTSE που θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς ο βρετανικός οίκος κρατά σταθερά στη χορεία των αναπτυγμένων αγορών το Χ.Α από το 2001 και σύμφωνα με πηγές της ΕΧΑΕ θα ήταν έκπληξη αν προχωρούσε σε υποβάθμιση. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει εδώ και χρόνια στο Χ.Α μια ιδιότυπη «ισορροπία», καθώς η αγορά της Αθήνας μετεωρίζεται μεταξύ αναδυόμενων και αναπτυγμένων κεφαλαιαγορών έχοντας διαφορετικές αξιολογήσεις από έναν αμερικάνικο και έναν ευρωπαϊκό οίκο.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω την Τετάρτη ξεκινά και το επενδυτικό οδοιπορικό της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο (17-19/9), με τη συμμετοχή 31 εισηγμένων εταιρειών και με τουλάχιστον 1000 ραντεβού με περίπου 90 επενδυτικά funds και διαχειριστές να βρίσκονται στα σκαριά.

Το φετινό roadshow στο Λονδίνο την ιδιαιτερότητα να διεξάγεται σε μια περίοδο που ενώ αναγνωρίζεται η δημοσιονομική βελτίωση της οικονομίας, την ίδια στιγμή κυριαρχούν τα ερωτηματικά για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών tress test στις ελληνικές τράπεζες, και παράλληλα επιτείνεται η αίσθηση πως η χώρα οδεύει όλο και πιο κοντά σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2015 ενώ δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη το μείζον ζήτημα της «βιωσιμότητας» του χρέους της.

Η «παροχολογία» των ημερών, σαφώς συμβάλλει για την «ουδετερότητα» πολλών ενεργών χαρτοφυλακίων από την Ελλάδα, ωστόσο η εκλογολογία είναι ένας παράγοντας που σύμφωνα με αναλυτές θα βρει μπροστά του προς το τέλος του έτους η αγορά, και όχι τώρα. Δεν αποτρέπει, εντούτοις τα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού να ενισχύουν σταδιακά τις θέσεις τους στην Αθήνα, με τις συνολικές εισροές το τελευταίο τρίμηνο να ξεπερνούν τα 145 εκατ. ευρώ και να προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ από τις  αρχές του έτους.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me