15/9/14

«Εκτελούν» τον Χαρδούβελη, οδηγούν σε αδιέξοδο

Αποδυναμώνουν τον υπουργό που χειρίζεται τις συζητήσεις με την τρόικα ενώ όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά
 
Δημοσιεύθηκε: 15 Σεπτεμβρίου 2014, 07:05 
Επικίνδυνα παιχνίδια αποκαλύπτονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία θέτοντας σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας απέναντι στην τρόικα στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων μηνών. 

Η συντονισμένη και πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη ο Γκίκας Χαρδούβελης και η έλλειψη πολιτικής κάλυψης από τον πρωθυπουργό δίνουν αίσθηση ευρείας κυβερνητικής κρίσης. Το πρόβλημα επισήμανε από την προηγούμενη εβδομάδα το sofokleousin.gr, ενώ τέθηκε και στα παρασκήνια της άτυπης συνόδου του Eurogroup στο Μιλάνο.

Του Χρήστου Φράγκου

Το θέμα επαναφέρουν τώρα εκτενή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων επιβεβαιώνοντας το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών τόσο με την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Σε κάποια εξ αυτών αποκαλύπτουν δυσαρέσκεια και του ίδιου του πρωθυπουργού για τα… «πενιχρά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι».

Όπως αποκάλυψε εγκαίρως το sofokleousin.gr η διάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας στο Παρίσι ήταν προβληματική εν τη γένεσή της, καθώς ο Γκίκας Χαρδούβελης πλαισιώνονταν από τους κκ Παπασταύρου και Λαζαρίδη, οι οποίοι και χειρίστηκαν μεγάλο μέρος των συζητήσεων.

Διαρροές από ανθρώπους που συμμετείχαν στις συζητήσεις προς την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» για τη διαπραγματευτική γραμμή του Γκίκα Χαρδούβελη και τις συγκρούσεις του με τους εκπροσώπους της τρόικα δίνουν την αίσθηση ότι ο υπουργός Οικονομίας είναι απομονωμένος.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνει τα μέτρα ανακούφισης, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης δέχεται πυρά για τον ΕΝΦΙΑ, που συνέταξε ο Γιάννης Στουρνάρας και ψήφισε η Βουλή πολύ νωρίτερα.




Διαβάστε επίσης: Face-off για τον Χαρδούβελη στο Παρίσι

Για όλα αυτά έχει αποφύγει επιλεώς να τοποθετηθεί η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ενώ ανησυχία προκάλεσε η αψυχολόγητη επίθεση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Άδωνη Γεωργιάδη.

Το παιχνίδι εις βάρος του Γκίκα Χαρδούβελη σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να παράξει παρά αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα καθώς οι διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση και την επόμενη μέρα είναι εν εξελίξει. Ο πρωθυπουργός δεν έχει περιθώριο αλλαγής του κ. Χαρδούβελη καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε μηνύματα ενίσχυσης της πολιτικής αστάθειας στο εξωτερικό και έλλειψης πολιτικής βούλησης στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Συνεπώς η πολιτική αποδυνάμωσης του υπουργού που επωμίζεται το βάρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και ενισχύει τους επικριτές υποσκάπτοντας την πρόοδο που έχει γίνει και οδηγώντας σε αδιέξοδο.


Αυτό που αρχικά φάνηκε ως παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης για την εκτόνωση της έντασης τόσο στην κοινωνία όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενόψει εξελίξεων, παίρνει διαστάσεις πολιτικής λαίλαπας η οποία καίει διαπραγματευτικά χαρτιά και υποβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στα διεθνή φόρα άρα και τη δυνατότητα να θέσει θέματα προς συζήτηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me