15/9/14

Χρηματιστήριο: Αναζητούνται επειγόντως… επενδυτές

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 15 Σεπτεμβρίου 2014 - 17:53
Με συναλλαγές μόλις 46 εκατ. ευρώ έκλεισε η συνεδρίαση. Γιατί κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα. Ποια είναι τα ορόσημα της εβδομάδας εντός και εκτός συνόρων. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Intralot.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δείχνουν οι επενδυτές, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποφασιστική για τις διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που έχει και τα δικά του "προβλήματα".

Ξεκινώντας από τους διεθνείς προβληματισμούς, δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι η επερχόμενη Πέμπτη 18/9 μπορεί να αποδειχθεί έως και καταλυτική για την δημιουργία κλίματος και διαθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω ημερομηνία οι επενδυτές περιμένουν το δημοψήφισμα στην Σκωτία, αλλά και τους "χρησμούς" της Fed, όσον αφορά την νομισματική της πολιτική.

Τρομακτικές θα είναι οι συνέπειες από μια απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την Societe Generale. "Για το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι τρομακτικό. Για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόσχιση, θα είναι μη βιώσιμο" υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου. Από την άλλη, την ίδια μέρα ξεκινούν τα TLTRO από την ΕΚΤ.

"Οι πράξεις τόνωσης της ρευστότητας της ΕΚΤ που ξεκινούν στις 18 Σεπτεμβρίου, τα λεγόμενα Targeted Long-Term Refinancing Operations (TLTRO), δύσκολα θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των χορηγήσεων στη Νότια Ευρώπη", σημειώνει η Fitch.

 Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η διάθεση των Τραπεζών να δανείσουν αλλά και η ζήτηση για χορηγήσεις αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες παρά τις νομισματικές συνθήκες, δεδομένων της ισχνής ανάπτυξης, της εταιρικής μόχλευσης που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά και της σχετικά χαμηλής ανταγωνιστικότητας των εταιριών στη Ν. Ευρώπη.


Δεν χρειάζεται υπενθύμισης, ότι την Παρασκευή ακολουθεί το triple witching Σεπτεμβρίου, σε διεθνείς Αγορές και Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Μεταφερόμενοι εντός των τειχών, τουλάχιστον πλούσια θα μπορούσε να θεωρηθεί η εβδομαδιαία ατζέντα.


Έτσι, αύριο Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 19 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.


Στην τρέχουσα εβδομάδα είναι το roadshow του Λονδίνου (17-19/9, με περισσότερες από 1000 συναντήσεις), αναμένεται η "ετυμηγορία" του οίκου FTSE για το Χ.Α., ενώ το "αποκορύφωμα" ασφαλώς και θα είναι την Παρασκευή, καθώς εκτός από την τριπλή λήξη των συμβολαίων Σεπτεμβρίου, αναμένεται η ένταξη της Eurobank στον δείκτη Eurostoxx 600 και σημαντικό rebalancing μεταξύ ΟΠΑΠ και Ελ. Πετρελαίων, καθώς ο οίκος FTSE ανακοίνωσε τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE MPF.

Ειδικότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ θα συμπεριληφθεί στο δείκτη FTSE MPF All World, ενώ αντίθετα η μετοχή των ΕΛΠΕ θα διαγραφεί. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου.
Με αυτά τα δεδομένα και αν προστεθεί και ο πολιτικός παράγων, με όλες τις εξελίξεις να δείχνουν εξαιρετικά πιθανές, η σημερινή απογοητευτική εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογική.


Άλλωστε ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος για το τρέχον έτος, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 25/8 (44,7 εκατ.) και 3/1 (43,24 εκατ.), δεν άφησε περιθώρια ακόμα και τους ελάχιστους που νόμιζαν ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε "Β" από "Β-" από την Standard and Poor's θα μπορούσε να δώσει την αφορμή για ένα βραχύβιο πάρτι στο Χ.Α.

Παρά τις λίγες αισιόδοξες προβλέψεις, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας την αμέσως προηγούμενη "συμπεριφορά" του, μετά από την σχετικά πρόσφατη αναβάθμιση της Χώρας από την Moody΄s (πρώτες πρωινές ώρες 2ας Αυγούστου). Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για να ακολουθήσουν άλλες πέντε συνεχόμενες, μετά την αναβάθμιση από την Moody΄s.

Συμπερασματικά, στην παρούσα φάση το Χ.Α. συνεχίζει να μην "ακούει" ούτε τις "εισαγόμενες" εκθέσεις, ούτε τις αναμενόμενες, κατά πολλούς, αναβαθμίσεις της Χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσουν σημαντικότερα ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών και βέβαια οι πολιτικές εξελίξεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me