15/9/14

Σελόντα: Κι όμως, παραμένουν οι αποτυχημένοι μάνατζερς! (Ή, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»)


Διαφυγόντα-Ψίθυροι Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014
 
Το τσάμπα, πέθανε. Αυτό είναι το συμπέρασμα των τελευταίων εξελίξεων στη Σελόντα. Υπάρχει, όμως και ένα σοβαρό ερώτημα, που ζητά άμεση απάντηση. Πώς είναι δυνατόν, να παραμένει στο διοικητικό σχήμα, ο αποτυχημένος μάνατζερ, που εξ αντικειμένου φέρει σοβαρές ευθύνες, όπως φυσικά και η μέχρι πρότινος ιδιοκτησία της εταιρείας;


Το «S&B», ήταν το πρώτο μέσο που σας ενημέρωσε, για τα προβλήματα και την τύχη που θα είχε η εισηγμένη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών, από τη στιγμή μάλιστα που όλες οι προσπάθειες εξυγίανσης της ίδιας και του κλάδου γενικότερα, προσέκρουαν σε μία εγωιστική και ελιτίστικου χαρακτήρα συμπεριφορά των βασικών μετόχων.

Ποιος δεν θυμάται τα αλλεπάλληλα deals και τις συχνές τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, συμφωνίες συγχώνευσης με άλλες εταιρείες του κλάδου, από τις οποίες επί της ουσίας καμία δεν προχώρησε, παρά τις μεγαλοστομίες και τις δημόσιες διακηρύξεις. Για να μην πούμε ότι και το τραπεζικό σύστημα φέρει σοβαρές ευθύνες, όχι μόνο γιατί δεν προστάτευσε τα κεφάλαιά του, αλλά και όσους επενδυτές κάθε φορά - θεσμικούς και ιδιώτες - πίστευαν ότι «επιτέλους τα βρήκαν»' και ότι ο χρυσοφόρος (για ποιους, άραγε, τελικά;) κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών θα έχει λαμπρές προοπτικές.

Η ουσία είναι ότι, έστω και τώρα, γίνεται μία προσπάθεια να διασωθούν, δραστηριότητα, μονάδες, εξαγώγιμο προϊόν, κεφάλαια (κρατικά, πλέον, κατά το πλείστον) και θέσεις εργασίας.

Με την μετοχοποίηση χρεών 50,4 εκατ. ευρώ, η οικογένεια Στεφανή μένει πλέον με ποσοστό 4%, ο Κάχα Μπεντουκίντζε με 3,5% και ο Γ. Γρυπιώτης με 2,3%, ενώ οι τράπεζες θα ελέγχουν το 82%. Απομένει, βεβαίως, δανεισμός 100 εκατ. ευρώ, που πολύ δύσκολα θα μπορέσει και μελλοντικά να εξυπηρετείται, θέμα που είναι πιθανόν να επιφέρει και άλλες εξελίξεις.

Η προσπάθεια των πιστωτριών τραπεζών να διασώσουν την χρεοκοπημένη επιχείρηση, σαφώς και αποτελεί κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει, όμως, διάχυτος προβληματισμός στην αγορά, για το γεγονός ότι παραμένει και στο νέο διοικητικό συμβούλιο, ως εκτελεστικό μάλιστα μέλος - και βάση φημών, προοριζόμενος και ως νέος διευθύνων σύμβουλος (!) - ο ''αρχιτέκτονας της καταστροφής της εταιρείας'', Γιάννης Ανδριανόπουλος, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν παράγοντες του κλάδου, που γνωρίζουν πολλά για πολλούς...


Οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών, αναφέρουν ότι αποτελεί ''πρόκληση και μεγάλο ατόπημα'', να παραμένει το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιάς διοίκησης και για πολλά χρόνια δεξί χέρι του Γιάννη Στεφανή, στη νέα διοίκηση, ασχέτως μάλιστα από το πόστο που θα του ανατεθεί, πολύ περισσότερο, αν του δοθεί το χρίσμα του διευθύνοντος συμβούλου!

Και θέτουν ευθέως το ερώτημα, γιατί δεν προσέτρεξαν οι τράπεζες στην αγορά, που διαθέτει έμπειρα και ικανά στελέχη, με πολύ καλή γνώση μάλιστα τουν αντικειμένου.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, οι βασικοί μέτοχοι υφίστανται τις συνέπειες των επιλογών τους, λανθασμένων απολύτως όπως αποδεικνύεται και μάλιστα επί χρόνια, αλλά υπάρχουν και τα θύματα αυτής της πρακτικής τους, που δεν είναι καθόλου λίγα: τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές - Έλληνες και ξένοι - Άραβες συνεταίροι, αλλά και μικρομέτοχοι, έχουν χάσει ήδη πολύ μεγάλα ποσά.

Εν τέλει, ο Γιάννης Στεφανής, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι δικαίως μετέχει στο νέο Δ. Σ., κατέχει άλλωστε ακόμα το 4%, αλλά ο Γ. Αδριανόπουλος, αν είναι να διοικεί και πάλι, τότε η ανάκαμψη της εταιρείας και η καταβαλλόμενη προσπάθεια από τις τράπεζες, να αναστραφεί η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση και να μη χαθούν δεκάδες εκατομμύρια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει αίσια αποτελέσματα...

Άλλωστε, το θαύμα του Ιησού, με τον πολλαπλασιασμό των 5 άρτων και των 2 ιχθύων, μία φορά έγινε και αυτή αμφισβητείται από πολλούς...

Εδώ, βέβαια, έγινε ακριβώς το αντίθετο!...

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me