Στις 13 Ιούνιου του 2013 τις μέρες που μπήκε το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, η στήλη υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης να τα βάλει με το βαθύ πελατειακό διακομματικό κράτος, όπως αυτό εκφραζόταν και με την ΕΡΤ.

Γράφαμε τότε πως: «Η ΕΡΤ αντιπροσωπεύει την πλέον ακραία εκδοχή των αξιών του πελατειακού κράτους που χρεοκόπησε. Δεν αναφέρομαι στο πρόγραμμα που ήταν παρασάγγας πιο αξιόλογο από αυτό των ιδιωτικών καναλιών, αλλά στον τρόπο διάρθρωσης και λειτουργίας της.

2.700 άνθρωποι αμείβονταν όσο 10.000 στον ιδιωτικό τομέα και απέδιδαν όσο 200. Αυτό σε μια εποχή με 1,5 εκατ. ανέργους και αύξοντα αριθμό αυτών που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια είναι σκανδαλώδες.

Τα 1,5 εκατ. ανέργων δεν προέκυψαν από το μνημόνιο αλλά από τη χρεοκοπία του μοντέλου όπου το δημόσιο (και ΕΡΤ) υπεραντλούσε πόρους από την ιδιωτική οικονομία. Στη βιολογία αυτό ορίζεται σαν την κατάσταση που το παράσιτο εξοντώνει το ξενιστή (γάγγραινα).

Πριν από δυο χρόνια η ΕΡΤ έχασε την τελευταία ευκαιρία να μεταρρυθμιστεί και να συρρικνωθεί, όταν σύμπας ο πολιτικός κόσμος (και το κόμμα του κ. Σαμαρά) αντέδρασε με σθένος στο σχέδιο του κ. Ηλία Μόσιαλου.

Το γνωστό παρακράτος των συνδικαλιστών που ελέγχει ασφυκτικά μέσω των πελατειακών συναλλαγών το πολιτικό προσωπικό αντέδρασε όπως αντιδρά σε κάθε αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες.

Η αδυναμία λήψης απόφασης μεταρρύθμισης της άρρωστης κατάστασης μοιραία θα οδηγούσε στο «λουκέτο» ή στην κατάρρευση μαζί με την υπόλοιπη χώρα…

…Η μέθοδος πρώτα κατεβάζουμε ρολά και μετά αντικαθιστούμε το τμήμα του κράτους που νοσεί και υποαποδίδει με κάποιο άλλο, το οποίο δημιουργείται εκ του μηδενός δεν αποτελεί τη μοναδική διέξοδο μόνο για την ΕΡΤ. Δυστυχώς είναι το μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί τμηματικά σε όλο το δημόσιο.

Από αυτή τη στήλη το επαναλαμβάνουμε χρόνια. Το ελληνικό δημόσιο νοσεί τόσο που δεν χωράει ήπιες θεραπείες…» Βλέπε: Και δεν του τόχαμε του Αντώνη…

Ένα χρόνο μετά φαίνεται το μόνο που έχει αλλάξει είναι το όνομα που από ΕΡΤ έγινε ΝΕΡΙΤ.

Πρώτα αποπέμφθηκε ο πρόεδρος κ. Γ. Προκοπάκης, ο οποίος άφησε αιχμές για εξυπηρετήσεις συμφερόντων. Υποστήριξε πως συμφέροντα επέβαλαν την απομάκρυνση του λόγω αντίθεσής του με τις αντιλήψεις της κυριαρχούσας κομματικής ιδεολογίας, αλλά και τις αντιθέσεις τους στις διαδικασίες στελέχωσης της ΝΕΡΙΤ, τόσο από πλευράς προγράμματος όσο και από πλευράς προσωπικού, οι οποίες δεν προσιδιάζουν στην απόλυτη νομιμότητα…

Την εβδομάδα που πέρασε παραιτήθηκαν οι κ. Ρ. Μορώνης και Α. Μακρυδημήτρης αναπληρωτής πρόεδρος και πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ γιατί, κατά το ρεπορτάζ, υπέστησαν ευθεία παρέμβαση από την κυβέρνηση σχετικά με το αν θα μεταδοθεί η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Φαίνεται πως παρά την ένταση και την ταλαιπωρία του λουκέτου στην ΕΡΤ, το πελατειακό κράτος των διορισμών και του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου των κρατικών μέσων ενημέρωσης έκανε αυτούσιο μετάσταση στο νέο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ.

Τι δουλειά έχει η κυβέρνηση να παριστάνει τον αρχισυντάκτη των δελτίων της κρατικής τηλεόρασης; Αν πιστεύουν πως η ανάσχεση του κ. Τσίπρα από το δρόμο προς την πρωθυπουργία θα γίνει με τον περιορισμό των εμφανίσεων στην χαμηλής τηλεθέασης και αξιοπιστίας κρατική τηλεόραση, δεν ξέρουν τι τους γίνεται…

Για να αντιληφθεί κάποιος το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης περί την δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία θα πρέπει να έχει υπόψη του πως ο κ. Τσίπρας δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ και έχει δεσμευτεί να ανασυστήσει την παλιά ΕΡΤ (και με τις αργομισθίες των 5.000 ευρώ και βάλε..)

Είναι φανερό πως η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται απλά για το ποιος θα διορίσει με καλύτερους όρους τον κομματικό του στρατό. Αυτά δεν συμβαίνουν σε καμιά άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Προκειμένου να έχει κάποιος μια πληρέστερη εικόνα αρκεί να ρίξει μια ματιά στο παρακάτω ρεπορτάζ της 9ης Σεπτεμβρίου.

«Πόλεμος ενόψει των νέων προσλήψεων στη ΝΕΡΙΤ με τις καταγγελίες να πέφτουν βροχή και έναν φάκελο να φτάνει στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτας Φάκου. Ο φάκελος περιλαμβάνει καταγγελίες για παρατυπίες στον διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ για την πρόσληψη 132 δημοσιογράφων.

Ο φάκελος συμπεριλαμβάνει παραβιάσεις των όρων της προκήρυξης, φωτογραφικές πριμοδοτήσεις υποψηφίων και αποκλεισμούς «κατά το δοκούν»…

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, η περίπτωση της ΝΕΡΙΤ αποτελεί άλλη μια σύγκρουση μεταξύ μερίδων του κομματικού κράτους και των πελατών του. Συνεχίζει να αποτελεί δείγμα του μοντέλου που μας χρεοκόπησε και μας επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες μέρες…

Αυτό που πράγματι έχει συμβεί στα χρόνια της χρεοκοπίας είναι μια γιγαντιαία εξαπάτηση των δανειστών πως γίνονται μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκταμιευτούν οι δόσεις και συνεχίσουν να βολεύονται οι ημέτεροι…

Δεν του τόχαμε του Αντώνη, λέγαμε πέρυσι και μας επιβεβαίωσε φέτος…

2) Έργο τρόμου η διακυβέρνηση της χώρας

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis έχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, όσο ακριβώς και ανησυχητικό, εύρημα:
- Το 68% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση έναντι 26% που έχει θετική γνώμη.
- Το 68% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση έναντι 22% που την κρίνει θετικά.

Εάν ευσταθεί αυτό, δεν πρόκειται για απλή ισοπαλία. Πρόκειται για ισορροπία τρόμου! Είναι η αποτύπωση του απόλυτου αδιεξόδου ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

Βλέπε: Έργο τρόμου η διακυβέρνηση της χώρας