14/8/14

Όλη η αλήθεια πίσω από την «μανία» των selfies!

Τι σημαίνει η νέα αυτή τάση για την προσωπικότητά μας;


Όλοι γνωρίζετε για την τάση αυτή που κυριαρχεί στα social media. Η διάδοση του όρου, που δεν σημαίνει κάτι άλλο απ΄την «αυτοαπεικόνισή» μας στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη που ανακοινώθηκε ως  η λέξη της χρονιάς 2013 για το Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης καθώς ήταν αδύνατο να περιηγηθεί κανείς στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να δει τουλάχιστον μία “selfie” φωτογραφία. 

Oι celebrities μοιράζονται στιγμές τις ζωής τους, στέλνουν κοινωνικά μηνύματα, οι φίλοι μας μας ενημερώνουν για το τι κάνουν μέχρι και ο Πάπας Φραγκίσκος δέχτηκε να βγάλει μια «selfie» με νιόπαντρο ζευγάρι που βρέθηκε στο Βατικανό.
Οι ειδικοί όμως τι έχουν να πουν για τη μανία αυτή της «αυτοαπεικόνισης»;

Η κλινική ψυχολόγος Dr. Lisa Orban και μέλος του British Psychologists Association, είπε στο #BBCtrending  ότι το “selfie” μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα από ό, τι πιστεύουμε. Είναι ένα είδος αυτό-εξερεύνησης και κοινωνικού πειραματισμού που παρουσιάζουν τόσο μεγάλη απήχηση, διότι έτσι αισθανόμαστε ασφαλείς, νιώθουμε αυτοπεποίθηση να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε εμπόδιο και διατηρούμε τον έλεγχο. 


Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία πιο αληθινή εικόνα του φωτογράφου από μία τυπική φωτογράφιση που θα του έκανε οποιοσδήποτε άλλος. Υποστηρίζει ακόμα πως η μόδα αυτή έχει μεγάλη επίδραση και στους έφηβους καθώς τους βοηθά με έναν τρόπο να διαμορφώσουν την ταυτότητά τους.
Ακούγεται λογικό από μία πλευρά καθώς σου δίνεται η δυνατότητα να προβάλλεις τον εαυτό σου όπως ακριβώς θες. Να ανεβάσεις μία φωτογραφία που να εκφράζει τη συναισθηματική σου κατάσταση και σου δίνει την ευκαιρία μοιραστείς μια στιγμή της ζωής σου με τους φίλους σου. Ουσιαστικά, selfies είναι ένας τρόπος σύνδεσης.


 Ένας τρόπος να πεις άμεσα «Είμαι εδώ!» Το εδώ αυτό μπορεί να σημαίνει είμαι στο σπίτι μου, στην παραλία, σε μία συναυλία οπουδήποτε. Αυτό άλλωστε είναι και ο σκοπός των social media. Η Η επικοινωνία. Η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου που θα βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση.

Υπάρχει όμως και μία άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι η τάση αυτή έχει καθαρά εγωιστικό και ναρκισσιστικό χαρακτήρα. Μέσω των selfies o εκάστοτε φωτογράφος πετυχαίνει μια προσωπική ικανοποίηση αλλά και το αίσθημα του ανήκει. Τα likes και τα σχόλια που λαμβάνει ως feedback από τη φωτογραφία επιβεβαιώνουν και τονώνουν σε μεγάλο βαθμό το Εγώ του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me