8/8/14

Αισιόδοξοι οι αναλυτές για την «bull market»


Δεν έχουν πληγεί σημαντικά οι βάσεις, παρά το αρνητικό κλίμα

Σε μια περίοδο που οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πιθανότητα μιας μεγάλης ανατροπής στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, ορισμένοι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προειδοποιούν ότι ίσως να μην έχει έρθει ακόμη η ώρα να εγκαταλείψουν την «bull market».
 
Όπως ανέφερε ανάλυση του «Reuters», οι φόβοι περί μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η κρατική διάσωση μιας πορτογαλικής τράπεζας, έρχονται να εντείνουν την απαισιοδοξία, ενώ οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της από το επόμενο έτος, για πρώτη φορά από το 2006, έρχονται να προστεθούν στο αρνητικό κλίμα, όπως και οι ανησυχίες ότι έχει περάσει υπερβολικά πολύς καιρός από την τελευταία φορά που η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ υπέστη διόρθωση. 

Ωστόσο, επενδυτές και αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ανεβάζει ταχύτητα, τα επιτόκια αναμένονται ευρέως να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια ακόμη, ενώ η ανάπτυξη των εταιρικών κερδών κατά το δεύτερο τρίμηνο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, δείχνει «υγιής».
Παράλληλα, παραδοσιακοί δείκτες που εγείρουν ανησυχίες - όπως η κλίση της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ - εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικοί για τις αγορές.  

Τα αμερικανικά equity funds έχουν δει εκροές σε οκτώ από τις δέκα τελευταίες εβδομάδες, εξαιρουμένων των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs), υποστηρίζοντας την άποψη ότι οι επενδυτές παραμένουν φοβισμένοι, και δεν εμφανίζουν το είδος της ευφορίας που δρα ως πρόδρομος σε μεγάλες οπισθοχωρήσεις. 

«Δεν νομίζω ότι οι θεμελιώδεις βάσεις σε αυτή την “bull market” έχουν εκτροχιαστεί ή πληγεί κατά σημαντικό τρόπο», δήλωσε ο Steven Einhorn, αντιπρόεδρος του hedge fund Omega Advisors Inc.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η εικόνα των αγορών δεν δείχνει σε καμία εκ των περιπτώσεων πανικόβλητη, παρά τις συζητήσεις για μια επικείμενη διόρθωση. Αν και υπήρξαν θύλακες αδυναμίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ένας δείκτης-κλειδί για τους μέσους όρους των παγκόσμιων μετοχών έχει υποχωρήσει μόλις κατά 3,6% από το πρόσφατο υψηλό του, πριν από έναν μήνα. 
Ένας άλλος σημαντικός λόγος αισιοδοξίας είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες εναλλακτικές στις μετοχές για εκείνους τους επενδυτές που θέλουν να «κυνηγήσουν» αξιοπρεπείς αποδόσεις για το κεφάλαιό τους.
Όπως ανέφερε το δημοσίευμα του «Reuters», ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την σταθερότητα της αγοράς να αποτελούσε μια ενδεχόμενη αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τις πιθανότητες μιας πολύ μεγαλύτερης σύγκρουσης και σίγουρα θα οδηγούσε σε περαιτέρω περιορισμούς μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Σημειώνεται ότι ενώ η αντίδραση της Wall Street στις γεωπολιτικές εξελίξεις ήταν μέχρι τώρα ήπια, οι μετοχές στις πιο ευάλωτες αγορές της νότιας Ευρώπης υποχωρούν σταθερά για περισσότερο από έναν μήνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me