7/8/14

Οι τράπεζες, τα φάουλ των ξένων brokers και η... ταμπακέρα

Δημοσιεύθηκε: 07 Αυγούστου 2014 - 07:46
Οι τράπεζες, τα φάουλ των ξένων brokers και η... ταμπακέρα

Πριν από έναν περίπου μήνα οι μεγάλοι ξένοι brokers βομβάρδιζαν τους πελάτες τους με ευοίωνες εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Κάποιοι μάλιστα, όπως η JP Morgan, ήταν τόσο αισιόδοξοι που έφθασαν να δίνουν τιμές στόχους εξωπραγματικούς.

Τώρα ένας-ένας όχι μόνο μαζεύουν τις προηγούμενες (υπερ)αισιόδοξες εκτιμήσεις τους, αλλά βλέπουν και το ποτήρι μισοάδειο.

Ανακαλύπτουν με χαρακτηριστική καθυστέρηση ότι στον εν εξελίξει έλεγχο ποιότητας ενεργητικού θα αξιολογηθούν τα  δάνεια (επιχειρηματικά) που έχουν ρυθμισθεί και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Προφανώς δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία στις 9 Ιουνίου σημείωνε ότι η ΤτΕ δεσμεύεται να αξιολογήσει, με βάση τα ευρήματα του ελέγχου ποιότητας που διενεργεί η ΕΚΤ, αν θα επιβάλει εντός του 2014 το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για ενήμερα σήμερα δάνεια.

Ακόμη και το timing της... κωλοτούμπας είναι λάθος. Γίνεται την ώρα που η ΕΚΤ δέχεται να αξιολογηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και με τη μέθοδο της προεξόφλησης ταμειακών ροών, και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες αποφεύγουν τα χειρότερα.

Οι δε ανησυχίες για την πίεση του επιτοκιακού περιθωρίου και την επίπτωση στα προ προβλέψεων κέρδη έρχονται καθυστερημένα καθώς οι πρώτες ενδείξεις είχαν φανεί ήδη από τον Μάιο
Αυτό που πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές είναι ότι με τις τελευταίες εκθέσεις κλείνει και τυπικά ο κύκλος που άνοιξε τον περασμένο Απρίλιο.

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες οι ξένοι brokers βοήθησαν τις τράπεζες να σηκώσουν 8,3 δισ. ευρώ και τράπεζες και επιχειρήσεις να αντλήσουν ρευστότητα ύψους 5,8 δισ. Για τη... βοήθειά τους εισέπραξαν προμήθειες που εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 350 εκατ. ευρώ.
Όλα τα υπόλοιπα, όπως οι αστοχίες των εκθέσεων, ελάχιστοι θα τα θυμούνται....

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me