1/8/14

BofA ML: Φοβόμαστε ότι τώρα έρχονται αρνητικές εκπλήξεις από την Ελλάδα

Η θετική ειδησεογραφία σε οικονομικό και θεσμικό μέτωπο δεν θα συνεχιστεί, λέει ο οίκος -  

Βλέπει κινδύνους από stress tests και πολιτικές εξελίξεις

Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια να δώσει θετικές εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της αλλά και τις θεσμικές εξελίξεις, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch με σημερινή της έκθεση.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος δηλώνει  μεν άνετος με τις αναβαθμισμένες προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία (βλέπει  αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος και κατά 1,7% του χρόνου), όμως, προειδοποιεί ότι η βελτίωση του momentum επιβραδύνεται. 

Και την ίδια στιγμή, πλησιάζουν κρίσιμες ημερομηνίες για τη χώρα, σε θεσμικό επίπεδο (έκτη αξιολόγηση του προγράμματος, stress tests της ΕΚΤ και OSI), ενώ αυξάνονται τα πολιτικά ρίσκα (με την εκλογή Προέδρου).

Η Bank of America Merrill Lynch σημειώνει ότι οι ισχυρές εισροές κεφαλαίων από τον τουρισμό συνέβαλαν στην ενίσχυση του momentum της εσωτερικής ζήτησης και των εξαγωγών υπηρεσιών, και οδηγώντας, σε ένα βαθμό, στις τελευταίες θετικές εκπλήξεις του ΑΕΠ. 

Η τάση αυτή συνεχίστηκε τον Ιούνιο και αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο, αλλά να εξασθενίσει προς τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Επομένως, για να προκύψουν περαιτέρω θετικές εκπλήξεις, αυτές θα πρέπει να προέλθουν από άλλους παράγοντες του ΑΕΠ, σημειώνει ο οίκος. Αλλά σπεύδει να επισημάνει ότι η βελτίωση της αγοράς εργασίας έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ η πορεία των μισθών είναι ασθενής. Έτσι, η ιδιωτική κατανάλωση δεν αναμένεται να αποτελέσει την εστία άλλων θετικών εκπλήξεων.

Ο οίκος δεν περιμένει θετικές εκπλήξεις ούτε και από τις επενδύσεις ή τις εξαγωγές, ενώ προειδοποιεί ότι τα stress tests και οι κίνδυνοι που αυτά συνεπάγονται, σε συνδυασμό με τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη προϊδεάζουν περισσότερο για αρνητικές εκπλήξεις.

Οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Η Bank of America Merrill Lynch προειδοποιεί για επιδείνωση των νέων και σε θεσμικό επίπεδο. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αποδειχθεί γεμάτο προκλήσεις για την κυβέρνηση, εν όψει της προεδρικής εκλογής του 2015, λέει ο οίκος.

Και εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τους όρους με τους οποίους αυτή θα γίνει, ίσως αποδειχθούν πιο χρονοβόρες από ό,τι περιμένει η αγορά.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει πως υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, εν όψει των stress tests της ΕΚΤ, ενώ προειδοποιεί ότι προκλήσεις θα παρουσιαστούν και στις συζητήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, ειδικά εν όψει της απειλής πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει κάποιες δύσκολες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, με πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και οι αγορές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την προεδρική εκλογή, σημειώνεται.

“Συνολικά, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να γίνουν αρνητικοί οι τίτλοι της ειδησεογραφίας και κατά την άποψή μας, θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί η σχετικά ευνοϊκή ειδησεογραφία σε θεσμικό/πολιτικό επίπεδο του τελευταίου χρόνου”,  καταλήγει η Bank of America Merrill Lynch. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me