8/8/14

Κόκκινη μεταβλητότητα (Το εβδομαδιαίο σχόλιο του Μάνου Χατζηδάκη)...

Δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή ενώ οι αθροιστικές απώλειες από το ξεκίνημα της πτώσης ξεπέρασαν το 14%. 

Η έντονη και συνεχής πίεση που δέχονται οι μετοχές αυτή την περίοδο είναι προϊόν των γεωπολιτικών εντάσεων, της αβεβαιότητας που επικρατεί στο μέτωπο των τραπεζικών τεστ αντοχής και των αναμενόμενων σε γενικές γραμμές αποτελεσμάτων εξαμήνου που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα. 

Οι δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις δεν είναι το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του Γενικού Δείκτη. 

Από το 1980 έως σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει τρεις φορές δει 12 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με την τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2008 όταν συμπλήρωσε αθροιστικές απώλειες 15%. 

Οι δύο αυτές επισημάνσεις δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης με βάση τα ιστορικά στοιχεία των τελευταίων 34 ετών βρίσκεται στην ζώνη της υπερβολής. 

Η ανάκαμψη ωστόσο της Αγοράς συνδέεται πλέον με τα όσα διαδραματίζονται  στο εξωτερικό επομένως ο βασικός καταλύτης αντιστροφής της πτωτικής τάσης θα προέλθει από το μέτωπο των διεθνών εξελίξεων. 

Το πρώτο σετ αποτελεσμάτων εξαμήνου μπορεί να θεωρηθεί ότι κινήθηκε κοντά στις εκτιμήσεις της αγοράς. 

Πέραν από τις βελτιώσεις στην ρευστότητα και την κερδοφορία των κυριότερων βιομηχανικών ομίλων τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανά μετοχή σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζουν αποκλίσεις από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών στερώντας το στοιχείο της έκπληξης από τις ανακοινώσεις. 

Επομένως τα αποτελέσματα στάθηκαν μεν στο ύψος των περιστάσεων όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογούν μια επανεξέταση των δυνητικών ανοδικών περιθωρίων των αποτιμήσεων.

Τεχνικά η αγορά κατέγραψε νέο χαμηλό για το 2014 στην συνεδρίαση της Παρασκευής υποχωρώντας έως τις 1044 μονάδες, επίπεδο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια ανοδική διόρθωση καθώς ο βαθμός πώλησης της αγοράς βρίσκεται εντός των ορίων της υπερβολής δικαιολογώντας μια άμεση κίνηση εκτόνωσης. 

Η ζώνη των 1.110 μονάδων αποτελεί τον πρώτο επίπεδο αντίστασης και ένα εύκολο πεδίο προσέγγισης μετά από 170 μονάδες πτώσης.  

Το κομβικό σημείο αλλαγής της τάσης βρίσκεται στις 1.180 μονάδες, η προσέγγιση του οποίου θα απαιτήσει υψηλές συναλλακτικές επιδόσεις δεδομένου των υψηλών όγκων (120 – 140 εκατ. ευρώ) που έχουν προηγηθεί στο πτωτικό σκέλος. 

Το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο για τις επόμενες συνεδριάσεις. Η γρήγορη και έντονη υποχώρηση των τιμών καθώς και η ομοιόμορφη εξάπλωση της στην αγορά ευνοεί μια μαζική αντίδραση στις μετοχές η οποία βρίσκεται προ των πυλών. 

Ωστόσο αυτό δεν απαλλάσσει την αγορά από την μεταβλητότητα αφού τα ανοιχτά αρνητικά μέτωπα παραμένουν  ακόμα πολλά και ταυτόχρονα ενεργά. Ως εκ τούτου απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και επαφή με τις εξελίξεις όσο η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Το εγχώριο ημερολόγιο αν και βρισκόμαστε στον σκληρό πυρήνα των ελληνικών διακοπών έχει κάποια νέα περιορισμένης εμβέλειας. 

Στην κατά μία ημέρα μικρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα που ακολουθεί μπορεί να μην υπάρχουν προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, υπάρχουν ωστόσο σημαντικές εταιρικές πράξεις και μια ανακοίνωση. 

Συγκεκριμένα, στις 11 Αυγούστου ξεκινάει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης της Κέκρωψ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (3 νέες προς 0,4 ευρώ η κάθε μία για κάθε μία παλαιά μετοχή)  στις 13 Αυγούστου ο ΟΛΘ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 60 λεπτών ανά μετοχή και στις 14 η μετοχή της ΕΥΑΠΣ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος 2013 (0,12 λεπτά). 

Κατά τα άλλα η εβδομάδα ξεκινάει την Τρίτη με δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας ενώ στις 13 Αυγούστου ανακοινώνονται επίσημα οι ανακατατάξεις των σταθμίσεων με βάση τους δείκτες της Morgan Stanley. Τέλος την ερχόμενη Πέμπτη κλείνουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Αύγουστο.

To εβδομαδιαίο δελτίο επιστρέφει στις 5 Σεπτεμβρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me