4/8/14

ΠΩΣ θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η εξαθλιωμένη εικόνα - κατάσταση της αγοράς του Χ.Α.


Διαβάστε απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του Γιώργου Παπανικολάου στη δική του ''γωνιά'' στο Euro2day (του οποίου και προίσταται, μάλιστα εκ γενετής του site)


ΠΩΣ τώρα θα μπορούσε να αποφευχθεί - έστω και στην ύστατη στιγμή - αυτή η εξαθλιωμένη εικόνα - κατάσταση της αγοράς του Χ.Α.


Πώς θα μπορούσε να μεταβληθεί αυτή η δυσοίωνη κατάσταση; 


Μέσα από την αναβίωση των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι σταδιακά εκδιώχθηκαν από την αγορά.

Εκδιώχθηκαν όχι μόνο εξαιτίας της «σφαγής» τους το 1999-2000, ή των σκανδάλων που εκτυλίχθηκαν εις βάρος τους, τότε και μεταγενέστερα, αλλά και από μία «φιλοσοφία» που θεωρούσε ότι το μέλλον του χρηματιστηρίου έπρεπε να εστιάσει στους μεγάλους ξένους επενδυτές, εις βάρος της… μαρίδας.

Όμως οι επενδύσεις των ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο, όσο κι αν αυξάνονται, πολύ δύσκολα θα διοχετευθούν στις ελληνικές εταιρίες μικρής και -συχνά- μεσαίας κεφαλαιοποίησης...

Είτε διότι έχουν πολύ μικρό μέγεθος σε σύγκριση με τα τεράστια «βαλάντια» των ξένων χαρτοφυλακίων, είτε διότι η ασθενική αποτίμηση και η μηδαμινή εμπορευσιμότητα είναι αποτρεπτικοί παράγοντες.

Γι' αυτό και στην πραγματικότητα ο ρόλος των ιδιωτών επενδυτών είναι κομβικός για την «ευμάρεια» της χρηματιστηριακής αγοράς, είτε επενδύουν απευθείας, είτε μέσω των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων και άλλων σύγχρονων εργαλείων.

Εντούτοις, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της χρηματιστηριακής επένδυσης στη δημιουργία πλούτου, πολύ δε περισσότερο τη διάσταση του «λαϊκού καπιταλισμού», που θα μπορούσε να τονώσει την ίδια την οικονομία.

Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις αντί να ενθαρρύνονται αποθαρρύνονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νόμο περί υπεραξίας, που σκαρφίστηκε η ομάδα Ρεφενέ, στο υπουργείο Οικονομικών, νόμο που ακόμη και σήμερα παλεύουν να διορθώσουν οι φορείς της αγοράς.

Κι αυτό όταν η αναζωογόνηση της ιδιωτικής επένδυσης στο χρηματιστήριο, με ευνοϊκούς φορολογικούς όρους, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την επιστροφή καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό (αποφέροντάς τους πενιχρές αποδόσεις)...

Ακόμη και για την κινητοποίηση ρευστότητας που συνεχίζει να λιμνάζει εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, δε, θα περιόριζε τα προβλήματα εύρεσης κεφαλαίων που τούτη την περίοδο οδηγούν πολλές επιχειρήσεις είτε στην επενδυτική αδράνεια, είτε στην προσπάθεια εύρεσης αντίστοιχων πηγών από το εξωτερικό. 

-----------

  • Βέβαια θα μας πείτε... βρε δεν πάει να γράφει ο Παπανικολάου, δεν πάει να γράφετε και σείς, στου... κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Και θα έχετε χίλια δίκηα.


Και δυστυχώς την δική τους πόρτα δεν μπορεί κανείς, να την πάρει και να φύγει... Μη κολλήσει χίλιων ειδών ''ασθένειες''... 



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me