Βαρύ πλήγμα για την ελληνική οικονομία από το εμπάργκο.Τι χάνουμε σε εξαγωγές και ΑΕΠ. Αμεσες επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα
Στην πιό κρίσιμη καμπή της προσπάθειας εξόδου από την κρίση και την ύφεση, η ελληνική οικονομία δέχεται σοβαρό πλήγμα, επωμιζόμενη τις «παρενέργειες» από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία. Το κόστος των «αντιποίνων» της Μόσχας φαίνεται ότι θα είναι για τη χώρα μας πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι υπολογίσθηκε αρχικά, καθώς στη λίστα των «απαγορευμένων» περιλαμβάνονται τελικά πολύ περισσότερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, για τα οποία η ρωσική αγορά αποτελούσε βασικό προορισμό.
Εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να χάσει το επόμενο 12μηνο εξαγωγές αξίας 340-370 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επίπτωση στην οικονομία μπορεί να είναι της τάξεως 0,2%-0,3% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί τελικά θετικός ρυθμός ανάπτυξης. Αμεσες - και δραματικές - θα είναι οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, οι οποίες άρχισαν ήδη να φαίνονται και θα κλιμακωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Κλεισμένα συμβόλαια για εξαγωγές νωπών προϊόντων στη Ρωσία δεν εκτελούνται πλέον, οι φορτώσεις σταμάτησαν, τα ψυγεία των συνεταιρισμών και οι αποθήκες συσκευαστηρίων γεμίζουν, νωπά εξαγώγιμα φρούτα αρχίζουν να σαπίζουν, οι τιμές ροδακίνων και νεκταρινιών καταρρέουν, η τρέχουσα συγκομιδή δεν μπορεί να πουληθεί. Από τον Σεπτέμβριο θα ανακύψει πρόβλημα με τις εξαγωγές νεκταρινιών και τους επόμενους μήνες με τη βρώσιμη ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά θερμοκηπίου.
Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη τη λίστα με τα προϊόντα που πλήττει το ρώσικο εμπάργκο
Μεγάλο πλήγμα θα υποστεί και ο κλάδος γουνοποιίας (Καστοριά -Σιάτιστα), για τον οποίο η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά. Τα προϊόντα του περιλαμβάνονται στη λίστα "απαγόρευσης εισαγωγών" που εξέδωσε η Μόσχα.
Σπεύδουν οι ανταγωνιστές
Παράλληλα, κίνδυνοι διαγράφονται για τις εξαγωγές αγροτικών πρροϊόντων μας στη Ρωσία και μετά την άρση του εμπάργκο, καθώς πολλοί ανταγωνιστές μας σπεύδουν να επωφεληθούν, διεισδύοντας τώρα στη ρωσική αγορά. Στη Μόσχα θα βρίσκονται σήμερα εκπρόσωποι εξαγωγικών φορέων από την Τουρκία, τη Χιλή, την Αργεντινή και την Τυνησία, προτείνοντας τη συναψη συμβολαίων για τον εφοδιασμό της ρωσικής αγοράς με φρουτα-λαχανικά που δεν θα εισάγονται πλέον από χώρες της ΕΕ.
Παράγοντες του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων και του ΣΕΒΕ επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί οριστικά για τα ελληνικά μεγάλο μέρος της ρωσικής αγοράς - καθώς μάλιστα οι ανταγωνίστριες χώρες που προσπαθούν να διεισδύσουν τώρα, εξάγουν κατά κανόνα σε χαμηλότερες τιμές.
Απώλειες εσόδων και θέσεων εργασίας
Προς το παρόν υπολογίζεται ότι τα ρωσικά "αντίποινα" στις οικονομικές κυρώσεις ΗΠΑ-ΕΕ συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία απώλεια προσδοκώμενων εισπράξεων 120 εκατ. ευρώ από εξαγωγές νωπών φρούτων (κυρίως ροδακίνων), περίπου 65 εκατ. ευρώ από εξαγωγές κονσερβοποιημένων φρούτων και χυμών, 25 εκατ. ευρώ από τυποποιημένα και βιομηχανοποιημένα κηπευτικά, περίπου 22 εκατ. από εξαγωγές βρώσιμων ελαιών και ελαιοκομικών προϊόντων πλην ελαιολάδου (που δεν μπαίνει στο εμπάργκο) και άνω των 60 εκατ. από τα εσπεριδοειδή.
Από την απαγόρευση εισαγωγών προίόντως γουνοποιϊα στη Ρωσία εκτιμάται ότι θα χαθούν για την ελληνική οικονομία 30-40 κατ. ευρώ.
Η αδυναμία εξαγωγής θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση της παραγωγής πολλών προϊόντων, σε συρρίκνωση των εργασιών των επιχειρήσεων τυποποίησης-επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Αμεσες θα είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις για δεκάδες χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να διαθέσουν φθηνότερα την τρέχουσα εσοδεία τους - αν κατορθώσουν να πουλήσουν - και θα δουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται δραματικά, ενώ την επόμενη περίοδο θα αναγκασθούν να μειώσουν την παραγωγή.
Αναβρασμός
Η κυβέρνηση προσπάθησε πάντως να δώσει μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών. Με "διαρροές" και δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων δόθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει σε εξέλιξη παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με τη Μόσχα και ότι μπορεί να βρεθούν παράθυρα για να συνεχισθούν οι εξαξγωγές ορισμένων ελληνικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο εμπάργκο. Αυτό είναι εφικτό, καθώς δεν υπάρχει εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ συνολικά και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά μόνο διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη.
Δείτε τις λάθος κινήσεις Βενιζέλου που οδήγησαν την Ελλάδα σε κρίση με τη Ρωσία
Ομως στις αγροτικές περιοχές που πλήττονται από τα ρωσικά αντίποινα, επικρατεί αναβρασμός, καθώς έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις.
Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις συνεταιριστών και εμπόρων-εξαγωγέων, ήδη «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα με προορισμό τη Ρωσία. Χιλιάδες τόνοι ροδάκινα βρίσκονται στα ψυγεία των συνεταιρισμών, οι τιμές υποχωρούν δραματικά και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, βλέποντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
«Κανένας εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν. Αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν», είπε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.
Σε ψυγεία μεγάλων συνεταιρισμών της Ημαθίας υπάρχουν τώρα 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινα. Το 60% προοριζόταν για τη Ρωσία και ουδείς πλέον εαν, πού και πώς θα διατεθούν αυτες οι ποσότητες.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.
Φόβοι για οριστική διάλυση των Ομάδων Παραγωγών
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν «πέσει στα τάρταρα. Το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ/κιλό και ο χυμός στα 0,06 ευρώ, ενώ το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ.
Το ρωσικό εμπάργκο δημιουργεί άμεση απειλή και για την ίδια την ύπαρξη των ομάδων παραγωγών στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας Στράτος Αυγουστής επισήμανε στο ΑΠΕ: «Για να διατηρήσουν την τωρινή νομική μορφή οι ομάδες παραγωγών πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν τουλάχιστον 300 μέλη και τζίρο 3 εκατ. ευρώ. Αλλά με τιμές 0,06 και 0,08 ευρώ το κιλό δεν γίνεται τζίρος 3 εκατομμυρίων. Όπως πάνε τα πράγματα, καμία ομάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει στην Πέλλα».
SOFOKLEOUSIN.GR
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες