6/8/14

Πως την πάτησαν οι τραπεζίτες Το σκληρό παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με ΕΕ και ΕΚΤ

http://www.sofokleousin.gr/archives/183787.html

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού και του παθητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς τα στοιχεία από το Asset Quality Review της ΕΚΤ, αποκαλύπτουν ρισκοβόρες επενδύσεις, μοχλευμένα κεφάλαια και χαμηλή αποδοτικότητα του management, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ολόκληρη της επενδυτική στρατηγική και τα business models των τραπεζών.



 
Η προσπάθεια των Ελλήνων τραπεζιτών να ανοίξουν πρώιμα τη συζήτηση για τη διαχείριση των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από το AQR και τα stress tests φαίνεται ότι γυρίζει μπούμερανγκ, καθώς η πρώτη φάση της ανάλυσης των αποτελεσμάτων προκαλεί προβληματισμό στην ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης: Οι έλεγχοι της BlackRock δεν λένε όλη την αλήθεια

Όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr από τις 13 Φεβρουαρίου, πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων της BlackRock, τα ζητήματα του ρίσκου και της ποιότητας των κεφαλαίων είναι κεντρικά στις αξιολογήσεις της ΕΚΤ, ενώ η BlackRock εστίασε στα NPL's και στις διαδικασίες.

Οι ομάδες πίεσης που χρησιμοποίησαν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Φρανκφούρτη οι Έλληνες τραπεζίτες κατάφεραν να βάλουν στη συζήτηση την υλοποίηση βήμα, βήμα, σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ομίλων με βάσει όμως την αποδοτικότητα των assets, το κλίμα στην αγορά και τη δίκαιη αποτίμηση των πωλούμενων θυγατρικών.

Η ΕΚΤ εντόπισε ακόμα και ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων στις τράπεζες, για την αντιμετώπιση των οποίων συνέστησε στην Τράπεζα της Ελλάδος και το ΥΠΟΙΚ τη μετατροπή μέρους του μισθού υψηλόβαθμων στελεχών σε bonus αποδοτικότητας σε συνάρτηση με τις αποδώσεις ιδίων κεφαλαίων και με σημείο αναφοράς το ρίσκο. Θέση η οποία προκάλεσε τη σθεναρή αντίδραση του τραπεζιτικού λόμπι.

Αποτιμώντας δραστηριότητες, επενδύσεις, κεφαλαιακά κόστη, συνέργειες και συγκρίνοντας με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους οι μηχανισμοί και οι αναλυτές της ΕΚΤ αναγνώρισαν παραγνωρισμένα προβλήματα, αρρυθμίες, δυσλειτουργίες και ασύμβατες επιχειρησιακές μονάδες εντός των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Υπ αυτό το πρίσμα οι τράπεζες κλήθηκαν από τα αρμόδια κλιμάκια της ΕΚΤ να υποβάλλουν νέα capital action plans και πλάνα αναδιάρθρωσης δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του εξυγχρονισμού των υποδομών και την ενίσχυσης της αποδοτικότητας ιδίων και επενδεδυμένων κεφαλαίων. 

Παράλληλα η ΕΚΤ ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες επιτάχυνση της διαδικασίας απομόχλευσης ώστε να περιοριστεί το συστημικό ρίσκο και να εξομαλυνθεί η τραπεζική λειτουργία.

Από τα λίγα θετικά σημεία που αναγνώρισε η ΕΚΤ είναι το πολύ καλό και διαρκώς βελτιούμενο spread καταθέσεων-χορηγήσεων που βοηθά στην διαχείριση του υψηλού ρίσκου από τα NPL’s καθώς και τη δυναμική ανάκτησης κεφαλαίου.

Capital Action Plans

Το μείζον πρόβλημα παραμένει η διαχείριση του ρίσκου συνδεδεμένων δραστηριοτήτων και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων καθώς και η αποδέσμευση κεφαλαίων από χαμηλής ή αρνητικής απόδοσης δραστηριότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο η Alpha Bank επισπεύδει την πώληση της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτριας του Hilton, ενώ προωθεί και σχέδιο αποεπένδυσης από την ασφαλιστική AXA στην οποία συμμετέχει κατά 50%.

Παράλληλα βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης και των συμμετοχών της σε διαφημιστικές εταιρίες, καθώς τα εκεί δεσμευμένα κεφάλαια υποαποδίδουν, ενώ δημιουργούνται συγχύσεις και οργανικέ συγκρούσεις.

Η Εθνική Τράπεζα αδυνατώντας να προωθήσει με ταχύτητα τις απαιτούμενες δομικές αλλαγές στον όμιλο και προσπαθώντας να μην εγγράψει βαριές λογιστικές απώλειες από την πώληση της FinansBank μεταθέτει διαρκώς το ζήτημα.

Η Εθνική επιχειρεί να επιταχύνει και τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων  βελτιώνοντας παράλληλα και την εισπραξιμότητα τους. 

Οι επικρατούσες συνθήκες όμως δεν επιτρέπουν στη διοίκηση της τράπεζας να πουλήσει στις επιθυμητές τιμές του 30-35% καθώς τα distress funds προσφέρουν από 17 έως 25% της ονομαστικής αξίας των δανείων και ζητούν και ρήτρες εισπαξιμότητας για το 15% των κεφαλαίων.

Η Eurobank στο ίδιο πλαίσιο πιέζει για τον εξυγχρονισμό των πληροφοριακών της συστημάτων, ενώ έχει ολοκληρώσει μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Εκτός κάδρου παραμένει –για την ώρα- η Τράπεζα Πειραιώς λόγω της πολυπλοκότητας του ομίλου. Ο Μιχάλης Σάλλας έχει ολοκληρώσει ωστόσο τις διαπραγματεύσεις για την πώληση της ATE Ασφαλιστικής, η οποία όπως φαίνεται θα καταλήξει στην Allianz.

Η Eurobank βρισκόμενη σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση θα κινηθεί πρώτη προς άγρα κεφαλαίων, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει καταθέσει αίτηση για προληπτική αμκ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me