19/8/14

Τιτάν (Αποτελέσματα 6Μ 2014): Σχολιασμός από τον Μάνο Χατζηδάκη

Τιτάν (Αποτελέσματα 6Μ 2014): 

Είναι γνωστή η επιφύλαξη μας για την εταιρία, όχι τόσο για το πόσο θα μπορούσε να αξίζει όσο για την τρέχουσα αποτίμηση στ ταμπλό. Αυτή η διαφοροποίηση έχει να κάνει με την ταχύτητα της ανάκαμψης των μεγεθών της η οποία είναι πολύ πιο αργή από όσο θα ήθελε ενδεχομένως η αγορά.


Υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις στον ισολογισμό στο β’ τρίμηνο, όχι όμως και στην γραμμή των αποτελεσμάτων η οποία έχει την ατυχία να αποτελεί την συνισταμένη τεσσάρων βασικών γεωγραφικών ζωνών.

Για τον Τιτάνα η καλή αγορά της Αμερικής είχε την ατυχία να πέσει σε μια επιβραδυνόμενη αγορά της Αιγύπτου λόγω εκτάκτων εξωγενών παραγόντων, ενώ τα έργα παραχώρησης στην Ελλάδα δεν είχαν την αντίστοιχη ή έστω μικρότερης εμβέλειας βελτίωση στο κομμάτι της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.


Τα καλά νέα:
Ο όμιλος επέστρεψε σε καθαρή, αν και ισχνή κερδοφορία (2,9 εκατ. ευρώ) μετά από συνεχόμενα εξάμηνα ζημιών. Ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 4% στα 571 εκατ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση των  προβλημάτων ενεργειακής επάρκειας στην Αίγυπτο η διοίκηση προχωρά σε επένδυση παραγωγής ενέργειας με στερεά καύσιμα η οποία θα επιλύσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με την διοίκηση οι προοπτικές της Αμερικανικής αγοράς παραμένουν σταθερά καλές.

Τα κακά νέα:
Αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του εξαμήνου είχε η υποχώρηση τοπικών νομισμάτων έναντι του ευρώ. Με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ο κύκλος εργασιών και η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα είχαν αυξηθεί κατά 7% και 4% αντίστοιχα.

Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια στοιχεία διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο σε 1,54 δισ. ευρώ ενώ τα άυλα περιουσιακά στοιχεία: 408,35 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του εξάμηνου διαμορφώθηκαν σε 227 εκατ. ευρώ κατεβάζοντας τον καθαρό δανεισμό στα 490 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες μετοχές έχουν αξία κτήσης 82,9 εκατ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές ήταν ένα καλό τρίμηνο με πολλές βελτιώσεις. Θα χρειαστούν ωστόσο και άλλες για να αποκτήσει συστηματικότερη ροή κερδών και μεγαλύτερη συνεισφορά από τις γεωγραφικές περιοχές οι οποίες υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις ιστορικές τους επιδόσεις. Εκκρεμότητα που μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία παραμένει η διάθεση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.
Τριμηνιαία εξέλιξη του καθαρού δανεισμού (σε εκατ. ευρώ)

Πηγή: Παρουσίαση της εταιρίας
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me