10/8/14

Σφαγή στο Ιράκ: Τζιχαντιστές έθαψαν ζωντανά γυναικόπαιδα και σκότωσαν 500 Γεζίντι



Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 500 μέλη της ιρακινής μειονότητας των Γεζίντι στη διάρκεια της προέλασής τους στο βόρειο Ιράκ. Αυτό δήλωσε την Κυριακή στο Ρόιτερς ο ιρακινός υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι είπε ακόμη ότι οι τζιχανιστές έθαψαν ζωντανά κάποια από τα θύματά τους, περιλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, και ότι περίπου 300 γυναίκες απήχθησαν ως σκλάβες.


Με τη διεθνή ανησυχία στο «κόκκινο» για τον κίνδυνο γενοκτονίας στο ιρακινό έδαφος, οι ΗΠΑ προχώρησαν την Κυριακή σε τρίτο γύρο αεροπορικών βομβαρδισμών κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στην πόλη Σιντζάρ για την υπεράσπιση των προσφύγων της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

Ταυτόχρονα αεροσκάφη της βρετανικής αεροπορίας προχώρησαν τη νύχτα σε ρίψεις πακέτων τροφίμων και νερού, καθώς και σκηνών, φίλτρων νερού και λαμπτήρων που φορτίζονται μέσω της ηλιακής ενέργειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων.
Η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε στο Όρος Σιντζάρ, όπου έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης, έφτασε το πρωί της Κυριακής στη Βαγδάτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς για συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία σχετικά με την προσπάθεια ανάσχεσης της προέλασης των τζιχαντιστών στα βόρεια της χώρας.

Ο Φαμπιούς απηύθυνε κάλεσμα προς τους αντίπαλους πολιτικούς στο Ιράκ να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ικανή να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών.
Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Λοράν Φαμπιούς θα κατευθυνθεί αργότερα εντός της ημέρας στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο Ιράκ από τον Ιούνιο οδηγώντας ειδικά την τελευταία εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς μέλη μειονοτήτων, χριστιανούς και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, να τραπούν σε φυγή για να γλιτώσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Το Βήμα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me